Our Anniversary!

Daisypath Anniversary tickers

Follow Me ;)

Thursday, March 29, 2012

Jatuh Chenta

malam ahad yang lepas
on the way balik KL from Shah Alam
hubby tanya aku nak pegi up town tak?
alamak
hubby ni of coz la i do! 
*eceh da macam lamaran nak kawin lak kan

so kitorang pon pusing memusing la KL cari uptown
hahaha
udah lame tak dok KL yer hubby
tak sah kalau tak sesat kalau nak pergi sesuatu tempat tu
newbie ler katakan.. ekeke

bila sampai je up town tu... mula la episod tawap menawap
mencari parking... huhuhuh
agak-agak da rasa nak muntah pusing cari parking baru la ketemuan
alhamdulillah
so, kami pon mencuci mata la dengan gerai-gerai yang ado
tiba-tiba aku terbekenan lak kat satu tudung ni
*eh leh terbekenan lak ek
tudung tu kainnya macam cotton jer
bentuk 3 segi
untuk tak nak membazirkan duit sendiri
aku beli sehelai jer.. 
tu pon seploh hengget jer... takde la mahai tudung-tudung yang aku pakai ni.. 
aku pentingkan keselesaan jer

keesokkannya aku gayakan la tudung tu pegi Tanamera Day
ehhh... best giler pakai tudung tu
*nyaris tak gila bebetoi
senang jer nak pakai 


ni la tudung yang aku maksudkan itew
sekarang ni aku menyesal lak
*sodeh


menyesal sebab beli satu jer...huhuhu
agak-agak kalau ajak mr hubby pegi lagi.. dia nak tak??? huhuhuhu
ala.. dia tak baca pon blog haku ni..
tunggu hujung bulan lagi la nampak gayanya... 
pasrah...pasrah...


Travel to Manjung lagik

huhu sejak dok KL ni.. keje aku ikut kakak aku jer.. hehe ..
hari ni kakak aku ada kerja lagi kat HAT Lumut. aku sebagai adik a.k.a pengasuh peribadi anak die.. *bagi tittle kat diri sendiri.. hahaha.. akan ikut pergi sama sebab nak jaga anak dia tu. ye la.. anak aku da ada Nabi yang jaga.. syukurr =)..

tapi pegi kejap jer.. pegi hari ni.. esok balik KL balik.. memang super women tul akak aku ni.. dia yang drive pegi balik.. aku jadi co pilot jer.. huhu..  semoga Allah permudahkan perjalanan kami. dan semoga perjalanan kami dilindungi dan selamat pergi dan kembali .. amin..

entry ni pon aku wat auto publish.. so, kami tengah on the way sekarang ni.. kalau sempat, kami singgah kat Kunyit Cafe Tanjung Malim yer.. hihi..

cekidautt!!!


da besar anak ibu kan..
ibu tak dapat nak belikan baju baru untuk qaisara
tapi ibu akan selimutkan dirimu dengan doa dan ayat-ayat suci Al-Quran untukmu
ibu sayang kamu... 


Lamaran


congrats to scha al-yahya n awal ashaari

eheh.. aku baru nengok video ni.. padahal da banyak hari benda ni berlaku
aku baca komen lam you tube banyak yang mengkondem adengan lamaran ni..
wahai umat islam.. kita sebagai hamba yang kerdil lagi hina ni tak layak menghina sesama manusia.. hanya Allah S.W.T sahaja yang layak selayak-layaknya.. kita doakan mereka bahagia dan jodoh mereka kekal hingga hujung nyawa mereka.. bukankah doa yang kita pohon itu akan kembali balik kepada kita? so.. doa kan yang terbaik buat insan lain.. supaya doa yang terbaik itu juga akan menjadi milik kita.. =)

cute couple!! <3

Wednesday, March 28, 2012

Tanamera Day 2012

ahad lepas, aku ngan mr hubby pergi ke Central Market KL. mula-mula aku ingatkan tak jadi.. coz dia sibuk nak submit kerja-kerjanya.. tapi bila mr hubby balik dari rumah officernya, tiba-tiba jer.. 'sayang.. siap-siap la.. jom pergi'.... me?? mesti la kelat bercampur manis muka tu. suka-suka dia je bagi 5 minit untuk aku bersiap. nasib la kan... tunggu la sorang-sorang kat bawah tu... last-last naik tunggu lam umah gak.. hahah.. *macam terlari dari topik je cite ni..

Ok.. mari bersama-sama kembali ke pangkal jalan.. kitorang bertolak pergi CM lam kul 11am.. sampai sana pon sekejap je.. coz dekat je kan.. tapi nak cari parking tuu... humak aii...... tah berapa kali kitorang tawap pon tak tau la... ujung-ujung, masuk la tempat yang berbayar.. 6 hengget.. jauh lak tuu menapak.. huhu redha je la... janji sampai... yang mr hubby pulak, dari rumah.. sampai la bab kitorang menapak tu.. dok bebel-bebel KL ni da banyak sangat orang-orang negara asing time weekend.. da tak macam duk kat Malaysia da katanya. aku pon menjawab ler.. ok ler tuuu... bukan senang kita nak pergi melancong.. skang ni kita ade kat oversea la ni.. hahaha nasib tak kene pang~ je..

sampai kat CM jer.. mr hubby la jugak yang nampak kakak aku dulu.. fyi, my sis da lama da keje ngan Tanamera. dan ni kali kedua aku pegi Tanamera Day. tapi this time aku tak lama sangat la melepak kat sini. macam dulu tu aku siap jadi staff tak diundang sekali. buat kerja menjual barang-barang tanamera. dapat tshirt bagai. tapi tu dulu... masa i bujang lagi u.. hehehe.. kali ni pergi bersama 'life partner' memang tak lama la melepaknya.. huhu.. aku nak pegi jalan-jalan tengok kemah-kemah yang ada tu pon tak sempat...


aku sampai tengahari yang tak berapa tengahari tu la..  masa ni Serina anak Chef Wan bagi speech tetang product post natal Tanamera.. ponnn tak sempat jenguk.. huhu.. hubby.. hubby..

dia ajaknya aku masuk Central Market tu.. pusing-pusing dalam tu.. aku belikan dia ashtray. untuk letak lam opis dia.. kira hadiah besday la tu kan daling? hihihi.. pas tu kuar dari CM, dia da ajak balik.. adoooyaii.. tak sempat la nak melepak ngan kakak aku and the gang.. huhu.. tapi... sempat jugak la... berfoto gedik dengan mereka.. 


balik tidak dengan tangan kosong.. aku dapat free gift n voucher lagi. heeee... tq to all my sistersss... 


ade lagi yang aku dapat... tertinggal lak kat rumah kakak lagi sorang.. tapi aku tunjuk yang ni je la.. terima kasih daun keladi.. bila jumpa.. bagi lagi.. haha.. kidding! 

a great day!




blink blink~


meh cuci mata.. 
hehehe
my sis mintak aku jaitkan manik dekat suar jeans dia... ni lom siap lagi ni... 
tapi skeeeeet lagi nak siap.. 
kasi touch up sket 

Hadiah Untuk Diri Sendiri ... oh Tanamera ~

nape? sadis ke tajuk entry tu? haha... saje je aku beli hadiah untuk diri aku sendiri.. nape?? tak boley?? tak bole .. lu bole bla... cewah..

hadiah tu pon untuk kesihatan kulit aku gak.

antara hadiah tu... ade lahhhhh... ting ting tingg! *da mcm ketuk loceng nak boxing lak


eh.. kad ape tu?? from Tanamera? ecece.. saspen..saspen...

taraaaaaa
|
|


Tanamera Sengkuang Facial Scrub

jom tengok intro product ni
scrub ni sesuai for dull and tired skin

A refreshing blend of yam beans and herbs to help rejuvenate tired, dull skin. Moisture rich, Sengkuang facial scrub helps cleanse skin and reduce the appearance of scars and age spots without drying. Can also help soothe skin inflammation from sunburn. 

memang sesuai la untuk aku ni.. masa pregnant dulu kulit muka aku memang kusam jer.. bila da kena scrub ni.. rasa kulit muka tu lembut dan segar je.. *muka ada hepi!! ;)

so, cara nak pakainya pulak macamana kan... yang pasti bukan macam pakai baju yer.. ngeh
Combine contents of sachet with just enough Tanamera floral water to make a paste. Apply the paste to cleansed skin with a circular motion beginning from the chin and working outward and upward. Gently apply the scrub across upper lips and around eyes, being careful to avoid the eyelids. Rinse off. For the best result, follow with Tanamera Hibiscus facial mask and a light spritz of Tanamera water to finish. 

senang je kan... aku bancuh guna air biasa je. pon bole jugak.. memang lepas aku tenyeh-tenyeh muka ni.. nampak glowing je kulit muka aku. 



kan kannnn *mood perasan... cantik takk?? hihihi.. muke ni baru pas disental ngan scrub.. 

ade lagi hadiah yang aku beli... barang yang kedua lak.. 

weee... ape ade didalam botol?? 

haa.. tu dia... Tropical Lulur Scrub 
Happy =D


ade 6 packet Tropical Lulur Scrub kat dalam botol ni.. sekali ngan air mawar.. 
Tanamera Tropical Lulur Scrub is a 100% natural formula guaranteed to balance, soften and fragrance your skin. Lulur powder is Asian's women beauty secret in maintaining soft, smooth and tones skin. Available in most famed Asia spa, the lulur scrub is now brought to you in easy single use sachets. Combine with rose water distillate to enhance skin softening, toning, soothing and healing properties of the scrub.

kulit badan aku lepas bersalin adalah sangat tak cantik. terutama dekat bahagian perut. huhu..
aku guna scrub ni untuk buang sel-sel kulit yang da mati.. harap dapat mengembalikan keremajaan pada kulit aku.. cewahh.. tapi aku bersyukur Allah telah kurniakan aku kulit *tetiba..

cara pemakaiannya pun senang gak... 

mix the content of 1 sachet with 50ml of water. Mix until you get a thick paste and add 10ml of ros water. Apply tropical lulur scrub paste all over the body. Wait for it to be half dry and scrub in a gentle circular motion. Rinse excess scrub and shower as normal. Use body lotion as a finishing touch. 

kan.. senang tu kannn... harga pon tak mahal.. RM40.00 only. yang facial scrub tu pon tak mahal. RM22.00 only. masa Tanamera day ari tu ade discount 40%. tak tau ade lagi ke tak discount tu sekarang. pada korang yang berminat, korang direct call / masuk website Tanamera 

hadiah yang bernilai ;)

pstt : nak suh aku tolong belikan pon bole gak ;)

kat mana nak mula ni...

weekend yang sibuk. terlalu banyak yang nak dikongsikan.. sampai tak tau mana satu yang aku nak mulakan dulu. tapi dah semestinya semuanya tentang TANAMERA.. hehe.. tak tau kenapa aku excited nak ceritakan pasal Tanamera. sebab bila guna produk tu, its make me happy ;) hihi...

nanti aku update aktiviti minggu lepas aku tu ek..

- beli produk Tanamera
- pegi Tanamera Day dengan incik hubby
- ape yang aku beli?
- weekend with Jamal.. ehh tiba2 terlari tajuk.. hihi..

so.... tungguuuuuuuuu~


pokok kat rumah kakak aku..
ade guppy dalam tu.. tapi da nampak sama ngan guli-guli tu da...

Saturday, March 24, 2012


alahai... baru bape ari je dok kat KL ni.. aku da mula rindu kat budak kecik dua orang ni
rindu nak berpot pet ngan dorang

gambar ni ambik masa mak bapak dorang dok mengecat rumah ni
so sebab tu kitorang dok atas surat kabo
sadis je rupanya kan? haha
awal bulan ni baru dorang masuk rumah sewa ni
rumah kakak aku. kak ijah
semoga hidup dorang lebih bahagia bila duduk kat rumah ni 
opah su sayang husna n aisyah humairah 
muax!

Best Product


ni diantara produk Tanamera yang ade
kalau pegi Central Market esok..
leh dapat discount 40% untuk barang-barangan ni.. 
jom grab seketul dua! 
=) 
peace!

GeRaM

ape motif letak tajuk huruf besar kecik ni? hehehe... 

sebenarnya aku geram dengan pemandangan mata aku ni... bila mata aku terarah ke satu sudut tu.. tiba-tiba hati aku jadi geram! ishk... memang tak leh jadi nih... aku pon nak gak macam tu... 

sila istighfar banyak-banyak hasni.. 

aku sebenarnya geram dengan.... 

 nih haaa!!!
hehehe.. saspe tak?? saspen tak??
hihi.. fridge magnet kakak aku ni betul-betul membuat aku teruja.. !

aku ade fridge.. ade fridge magnet gak.. 
tapi aku tak bole nak display lagi
sebab tak dapat tempat berteduh lagi da... huhuhu 
*simpati pada diri sendiri


FM *fridge magnet akak aku ni banyak dari overseas kot..
ade gak yang local
agak-agak kalau aku cilok seketul dua.. dia perasan tak?? 
hahahaha.. mati la kalo die baca ni..
mahunya aku kena halau dari umah die nant.. hahaha
ya ampunnnn... 


Friday, March 23, 2012

Tanamera Day 2012

korang buat ape weekend ni? 
agak-agak kalau takde apa-apa aktiviti, aku syorkan korang pergi Central Market KL ahad ni
situ ada event Tanamera Day
korang leh dapatkan produk kecantikan berasaskan herba kat situ
siyes best product Tanamera
aku cakap best sebab aku da penah guna


so, ape tunggu lagi... jom la pegi ;)
kakak aku ade kat sana..
insyaAllah aku pon akan pegi kalau takde hal lain

untuk maklumat lanjut
klik website dorang kat bawah ni

dorang pon ade facebook
leh klik kat bawah ni gak

macam-macam aktiviti ade kan..

yg bestnya.. leh jumpa Dato' Sheila Majid..
hik hik
JOM Pegi!!!
=)




Ke Port Dickson Pula

sementara aku ada masa ni... baik aku wat entry auto publish kan.. *ahh macam bz buat haper la sangat :P


lepas balik dari Genting Highland hari tu.. keesokkan harinya, kakak aku ngajak pegi Port Dickson lak. kat sana ada rumah mak mertua abang aku. abang aku skang ni takde kat malaysia. dia sambung study kat Manila.. so, kakak ipar aku tu tinggal la anak beranak kat rumah bondanya.. setahun je.. pejam celik, pejam celik, da cukup setahun.. tapi.. abang aku kata.. kalau pejam celik pejam celik.. nanti orang kata dia kenan pulak.. wakakaka

kitorang bertolak ke PD dalam jam 230 ptg. sampai sana, rehat jap pas tu bawak anak-anak abang aku pergi bermandi manda kat pantai PD.. lupe lak aku nak tanya ape nama pantai tu.. bukan teluk kemang.. huhu

jom layan gegambarrr... *motif malas nak bercerita panjang la ni.. hik hik hik


mereka seronok bermain..


haku jaga beg jer


bonda .. panas yer mak :)


fatihah.. mula-mula main sengsorang je


atam bersama anak-anak


abang ekal n jamal


three of us.. sayang mak ketat-ketat

balik dari main-main kat pantai, rehat jap kat rumah mertua abang, pas tu bawak budak-budak makan kat pizza hut.. baru bertolak balik ke KL

Segala Puji Bagi Allah..


malam tadi aku bertemankan mimpi yang indah
terima kasih Ya Allah
kerna telah perkenankan doaku
untuk bertemu dengan permaisuriku
walau hanya dalam mimpi

alhamdulillah
ibu dapat 'bersua' dengan Qaisara lagi

izinkan aku bertemu dengannya lagi 
Ya Rabb


Ingin Berkongsi


taraaaa!!!
da siap!... 
eh da lama da siap.. cuma baru skang berkesempatan nak kongsi kat sini.. hehe
baju ni aku da pakai masa pergi kenduri kat rumah mak long kat sematang
kalau berminat nak suruh aku buatkan... just mail me ek ;) 

*sedih bila tengok ada sesetengah pihak yang copy paste gambar hasil sulaman manik orang lain dan letak kat album sendiri dengan mengatakan itu adalah hasil tangan dia sendiri. keji hoke!

Wednesday, March 21, 2012

Genting Highland

rabu minggu lepas, kak ina bawak aku ngan mak serta anak dia pergi Genting Highland. thanx sister.. dalam masa yang sama, tertunailah hasrat mak aku nak naik genting tu.. Alhamdulillah..

kami bertolak dalam jam 2.30 petang. sampai hotel pon dekat kul 4 lebih rasanya.. nak update kat atas sana pon tak sempat.. sebab sejukkk... mood tido dan bermalas-malasan pon datang la... hehehe..

malam tu siriyes sejuk untuk orang yang baru lepas habis pantang macam aku ni la kan.. menggigil-gigil aku.. sebab mula-mula tido tak sarung baju sejuk.. just selimut je.. lepas tak tahan sejuk tu baru aku bangun sarung baju sejuk. aduhai.. teringat lak aku masa aku menggigil masa operation ari tu... :(

jom layan gambor masa di tempat kejadian

 my sis.. kak ina n her son.. jamal k-pop.. hehehe

 kalau dapat tengok cartoon.. kompom tak pandang kiri kanan dah

 sejukkkk... 

 heee.. candid.. 

 hi! its me ;) jamal la yang snap gambar ni

 hoho.. cantikkan rumah ni? 
sape la tuannya..

 mama pegi meeting.. jamal tengok ikan

 peace!! makan kat marrybrown dalam star world

 sis n mak. =) dalam keretapi ulat bulu... hihihi

my lunch ari tu.. nasi goreng kampung.. same menu with mak

tapi.. jamal makan nasi ayam.. terbaikk!!!... tak abis pon mamat ni makan.. huhu

santapan terakhir... nengok la jamal makan nasik ayam

video

Terisi

 Permandangan dari balkoni hotel di Awana Hotel & Resort Golf Club

assalamualaikum sumer.. macam lama je blog ni tak berupdate ek.. heheh .. mintak maaf la.. sebab sejak duduk kat rumah kakak-kakak aku di KL ni, aktiviti aku akak terisi sikit.. takde la terperap je macam masa duduk kat kampung... walaupun macam tu.. kampung tetap jd idaman aku .. 

hari tu aku ikut kakak aku pegi Genting Highland.. tido satu malam.. mak aku pon ikut sekali.. pas tu pegi lak ke Port Dickson. rumah mak kakak ipar aku.. dia pon ade kat situ sekali. sebabnya abang aku dah menetap kat Manila for one year. dia belajar kat Asian Institute of Management. ala.. setahun tu kejap je kan.. =) 

memang minggu lepas aku agak sibuk sket la.. hubby pon time weekend dia datang check in gak kat umah kakak aku... hihi.. hari ni pon aku ada kat rumah kakak aku yang kat Desa Wangsa Keramat. ate.. manyak beno akak yer... tentu kome pon pening memikiokannya.. ye dak?? ekekek.. 

macam ni... sementara hubby aku nak dapat kuarters, aku amik keputusan nak duduk menumpang kat rumah kakak aku di seksyen U5, Shah Alam. dalam masa yang sama, kadang-kadang aku tido gak kat umah kakak aku yang kat Desa Wangsa Keramat. gitu la alkisahnya... jadi orang nomad la kejap.. uhuhu.. 

next nak cite pasal pegi Genting.. weee~

Wednesday, March 14, 2012

saya disini

saya sekarang disini
di rumah kakak saya
di kuarters angkatan tentera
di wangsa keramat


permandangan dari balkoni rumah kakak saya
lagi pesat membangun rumah-rumah kat depan ni.. 
macam mendung je kan?
semoga Allah melindungi perjalanan kami nanti
perjalanan? nak pegi mana tu?
jeng jeng jeng.... tungguuu... ;)



kebetulan sebelum hubby dapat kuarter *bila nak dpt umah ni :(
hubby tinggal di blok berdepan dengan blok rumah kakak saya
blok ni khusus di jadikan mess penginapan

ok.. saya nak bersiap! jom ;)

*kejap saya.. kejap aku.. bedal je lah..


Monday, March 12, 2012

Al-Fatihah

tanggal 11 Mac 2012 aku ngan hubby meletakkan batu nisan di pusara Qaisara
seusai bacaan Yassin dari hubby, kami melangkah pulang
terubat sedikit rinduku pada Qaisara
nanti ibu balik kampung, ibu ziarah anak ibu lagi ya sayang
petang tu aku ikut hubby balik ke Kuala Lumpur


alhamdulillah.. ibu sentiasa doakan Qaisara bahagia disana
walaupun itu yang telah tetapkan untukmu bidadari syurga
ingatan ibu takan luput padamu


tenanglah kamu disana sayang...

Saturday, March 10, 2012

Kenapa saya menyendiri?


disebabkan ini lah... saya menyendiri seketika kat blog ni..
mood memanik telah kembali..
izinkan saya... =) 

Wednesday, March 7, 2012

Pedih Sangat

maaf kalau ada yang tertanya-tanya dengan status FB aku yang sama dengan tajuk entry aku ni..

maaf sahabat semua..
terima kasih pada yang sudi mengambil berat dekat aku..

aku gembira.. tapi dalam masa yang sama.. aku sedih..
hati aku jadi pedih

aku gembira tengok sahabat yang mendapat baby..
kegembiraan yang tak dapat aku bayangkan buat korang..

tapi dalam masa yang sama.. aku tertanya-tanya..
kenapa mereka semua melahirkan anak dengan selamatnya..
semua bahagia..

sama juga situasi masa aku dalam ward aritu..
semua yang ada dalam ward tu ada baby masing-masing disisi mereka..
tapi aku?
memang aku rasa aku antara satu dalam seribu..
aku tak dapat menyusukan Qaisara..
aku tak dapat mendengar tangisan Qaisara..
aku tak dapat memeluk Qaisara..
aku juga tak dapat mencium Qaisara...

hanya tubuh kecil yg telah kaku yang mampu aku kucupi...

terima kasih Ya Allah..
Kau sayang padaku..
aku jua sayang padaMu..

berikan ku kekuatan hati yang berterusan..
Allah..

terkadang aku tewas.....

maafkan aku..

Penyakit Kuning Pada Bayi ( Jaundice )


Penyakit kuning atau juga dikenali sebagai jaundis memang kerap menyerang bayi yang baru lahir. Kulit dan mata putih bayi  kelihatan kuning apabila diserang penyakit ini. Boleh dikatakan lebih separuh bayi yang dilahirkan akan mengalami keadaan ini. Biasanya penyakit kuning tidak menumbulkan masalah jika diatasi dan akan hilang menjelang minggu pertama selepas bayi dilahirkan.

Setelah bayi lahir, akan berlaku satu proses dalam tubuhnya dimana darah lama terhapus dan digantikan dengan penghasilan darah baru. Salah satu kandungan dalam darah yang dimusnahkan adalah bilirubin yang biasanya masuk kedalam hati dan sedikit sebanyak mengganggu fungsi hati yang menjadi punca menyebabkan warna kuning pada kulit dan mata bayi.

Jumlah bilirubin yang berlebihan berisiko menyebabkan masalah pendengaran dan kerosakan pada otak bayi. Penyakit kuning juga mungkin disebabkan oleh penyakit hati dan ini turut diiringi gejala warna najis bayi tidak normal seperti biasanya dan berwarna pucat daripada biasanya. Kerana itu adalah penting untuk pemeriksaan dilakukan bagi melihat jenis dan tahap penyakit kuning yang menyerang bayi.

Bayi yang berisiko atau mudah mendapat penyakit kuning adalah bayi yang lahir tidak cukup bulan (pramatang) dan bayi yang terdedah kepada sesuatu jangkitan penyakit. Selain itu, bayi yang mempunyai golongan darah berbeza daripada si ibu juga mudah diserang penyakit kuning kerana kesan sel darah yang dimusnahkan berlaku lebih cepat daripada biasa.

Bayi yang diserang penyakit kuning biasanya akan diletakkan dalam inkubator khas dengan mata tertutup dibawah sinar cahaya biru sebagai salah satu terapi rawatan untuk memecahkan bilirubin di dalam kulit dan menghilangkan penyakit kuning.

Bagi kes penyakit kuning yang serius, bayi mungkin harus menjalani proses pemindahan darah bagi membuang bilirubin dari dalam tubuhnya. Jangan terlalu risau. Kebanyakan penyakit kuning yang dialami bayi mudah sembuh jika mengikut rawatan yang betul tambahan pula bayi yang baru lahir akan dipantau tahap kesihatannya dengan teliti.

Ref : Majalah BAKAL IBU

Tuesday, March 6, 2012

Macam-macam

minggu ni macam-macam perkara yang berlaku.. bila aku da habis waktu berpantang, maka bermula la aktiviti yang aku tak bole buat dalam waktu tu. 

ahad lepas, aku pegi ikut kakak aku cat rumah yang bakal disewa oleh anak dia. rumah kakak aku yang lagi sorang.. aku takde la tolong mengecat sekali.. sekadar menghabiskan masa disitu sahaja.. sapu-sapu ape yang patut.. then dok melayan kerenah cucu sedara aku yang dua orang ni *gambo kat atas. aisyah dan husna..

walau pun tak mengecat.. tapi letih jugak dok melayan si aisyah bercakap.. haha.. *lotih mak.. pot pet pot pet .. hujung-hujungnya aku berjaya mentidorkan mereka berdua.. hehe *syabas beteh

habis mengecat, pergi pulak singgah rumah anak kakak aku.. then pegi pasar malam kat giant manjung. *mentang-mentang baru abeh pantang yer... tapi aku tak beli ape pon. still makan biskut cicah milo lg.. 

oh ya.. masa hari pertama aku abis pantang, aku kan pegi melawat kubur Qaisara.. balik dari tu.. pergi singgah hospital lak.. ziarah mak sedara aku sakit.. aku berdiri takde la lama sangat kot.. tapi terasa sakit kat perut ahhh.. huhuhu.. aku kontrol macho jer.. sakit macam dihiris-hiris je lam perut tu *ahh scary~ 

tapi... hari kedua.. da macam ok sket.. hari ni.. masuk hari ketiga, aku merajinkan diri menyapu dedaun luruh kat belakang umah mak. sapu pelan-pelan dan berlemah lembut hokey.. sebab kena sedarkan diri tu.. luka luar memang la da kering.. tapi kat dalam tu mane nak tau kan... so, kena berhati-hati.. dalam dok berayu-ayuan menyapu sampah, clear jugak belakang umah mak.. horei!! hepi hepi!! pas da settle, masuk dalam.. baringkan diri atas katil.. adehhh sakit pinggang mokcik.. huhu... 

lepas da cukup rehat, aku mengclearkan pulak harta karun lam bilik aku ni.. *ini harta bkn ahmad albab yang punyaaaa!! banyak sangat la reta ko kan?? padahal kain baju, buku-buku, ngan labuci n manik sumer.. then.. baju ngan barang milik arwah *sayu sangat... :~( ibu kemas kan jugak.. 

*dah berjanji ngan hubby.. supaya sabar selalu.. tapi hubby...sayang mintak maaf sebab sayang tak bole nak buang terus.. sayang tetap teringat n selalu rindukan Qaisara... maafkan sayang.. luar sayang nampak happy.. dalam hati ni.. hanya Allah sahaja yang tahu...

minggu ni aku agak sibuk mengemas.. semoga Allah permudahkan segala urusanku nanti.. izinkan ku ya Allah.. berkati aku.. 


Saturday, March 3, 2012

ziarah

hari pertama selepas habis pantang
perkara pertama yang ibu buat
ibu pegi melawat pusara Qaisara
ibu sedekahkan doa buat Qaisara
ibu rasa ibu nak duduk situ lama-lama
ibu nak sembang dengan anak ibu

saat kaki ibu melangkah ingin meninggalkan pusara anak ibu
hati ibu sayu..
ibu dapat rasakan tangan kecil anak ibu memegang ibu
ibu rindukan mu sayang..

ibu sampaikan pesan nanti ibu akan kembali bersama ayahmu
menziarahimu
meletakkan nisan untukmu

ibu tahu anak ibu bersemadi dengan aman disitu
tunggu ibu dan ayah dipintu syurga...

Al-Fatihah
buat 
anakku Nur Iffah Qaisara bt Zamri


Friday, March 2, 2012

Risiko Kematian Mengejut

Pernah anda dengar tentang sindrom kematian mengejut pada bayi? Keadaan ini dimana berlakunya kematian mengejut pada bayi dibawah umur 1 tahun secara tiba-tiba tanpa sebarang tanda atau amaran. Selalunya berlaku sewaktu bayi sedang tidur.

Kematian mengejut ini antara salah satu punca tertinggi yang menyebabkan kematian bayi berusia antara satu bulan hingga setahun. Hampir 3000 kes melibatkan keadaan ini dilaporkan berlaku setiap tahun yang selalunya melibatkan bayi berusia antara dua hingga empat bulan.

Tidak dapat dkenal pasti punca sebenar yang menyebabkan keadaan ini. Namun, kematian mengejut ini dikaitkan dengan beberapa faktor iaitu :

<3 Ibu bapa bayi adalah perokok
<3 Bayi ditidurkan menelangkup dengan bahagian wajahnya ketilam
<3 Bayi dilahirkan tidak cukup bulan (pramatang)
<3 Bayi lahir dengan berat badan tidak mencukupi
<3 Ditidurkan diatas tilam atau alas yang terlalu lembut membuatkan bayi tenggelam dan lemas
<3 Bayi mengalami kepanasan yang tinggi semasa tidur

Walaupun tidak diketahui dengan jelas punca yang menyebabkan kematian mengejut ini, ibu bapa seharusnya sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan risiko berlakunya kematian mengejut pada bayi.

Antara cara yang disarankan ialah memastikan bayi ditidurkan dalam keadaan terlentang, bukannya meniarap. Malah, anda juga tidak digalakkan menidurkan bayi secara mengiring ke kiri atau kanan untuk jangka waktu lama tanpa pengawasan

Semasa bayi tidur, pastikan disekelilingnya tidak dipenuhi dengan barangan lain seperti bantal atau barang mainan yang boleh menganggu pernafasan bayi malah jika bayi bergerak, barang-barang tersebut mungkin boleh jadi punca yang menutup wajah bayi hingga menyukarkannya bernafas.

Jangan menyarung kepala bayi anda semasa tidur dengan kain atau topi dan sebagainya. Pastikan suasana ruang bayi berada tidak panas dan tidak terlalu sejuk.

Pada peringkat awal, anda digalakkan tidur sekatil dengan bayi anda bagi memudahkan anda memantau sekiranya ada sebarang perkara yang tidak diingini berlaku pada bayi sewaktu tidur.

Selain itu elakkan merokok disekitar bayi anda malah, jauhkan bayi dari sebarang asap rokok.

rujukan ni aku dapat dari majalah ibu hamil -Panduan dan Penjagaan Bayi

apa pon, ajal maut Allah yang tentukan... Wallahualam..

Amalan

Bismillah.. 
selalunya lepas solat korang buat apa? zikir? wirid? kat sini aku nak kongsikan dengan korang amalan membaca ayat at-taubah selepas solat fardhu.. 
 


barang siapa yang membaca ayat ini selepas solat fardhu sebanyak 7 kali.. dengan izin Allah, khasiatnya ialah

1. segala kelemahan bertukar kepada kekuatan
2. kehinaan berganti dengan kemuliaan
3. segala hutangnya dapat dijelaskan
4. terhindar dari dukacita
5. melimpah-limpah rezeki datang kepadanya

marilah kita sama-sama amalkan... yang baik itu datangnya dari Allah swt.. dan yang buruk itu datangnya dari aku hambaNya.. 

Thursday, March 1, 2012

Tahlil 40 hari untuk Qaisara


kenduri dilansungkan di kampung suami, Kg Ipoh Tanah Merah, Kelantan.
mohon kemaafan sebab ketiadaan ibu dan abah qaisara dimajlis tersebut

terima kasih buat keluarga mertua disana
abg ipar, kakak ipar dan adik ipar, mokcik, pokcik sedara
 yang sudi menjayakan majlis tahlil buat arwah qaisara
tak lupa juga buat arwah ibu dan bapa mertua

semoga roh mereka yang telah pergi tenang di sana

Al-Fatihah