Our Anniversary!

Daisypath Anniversary tickers

Follow Me ;)

Tuesday, October 16, 2012

Tungkus lumus

Wehuuu.. Lamanya tak update blog ni. Sekarang tengah sibuk nak menyiapkan tempahan bunga penanggah.. Aku target nak siapkan sebelum raya haji menjelma... Semoga Allah permudahkan segalanya... Amin..


Friday, October 12, 2012

bihun goreng telur


breakfast hari ni just masakkan bihun goreng telur. resepi ni datin elly share kat FB hari tu.
memikirkan jamal tak makan pedas. so.. buat macam ni la senang kan ;)
just tumbuk kasa bawang putih dengan halia jer
memula tumis halia dengan bawang putih tu hingga kekuningan
masukkan telur yang da siap pukul
tunggu telur tu masak 
masukkan bihun yang da siap ditos
masukkan sos soya cair
kalau tengok bihun tu keras lagi.. masukkan je la air sket bagi bihun tu betul-betul masak
tak perlu masukkan garam sebab sos soya cair tu da masin
kacau hingga masak
siap untuk dihidang
rasa macam chinese cooked 
dapur pon macam bau dapur restoran chinse food.. wallahhh... hehe

*sayur salad butterhead tu just optional =)

selamat mencuba! 

Segar

Segar bugar pokok bunga asam batu yang benihnya aku ambil dekat rumah mama jamal hari tu... Kalau la daun dia bole makan.. Sedap tu kunyah macam tu jer. Kompom togel pokok tu
.. Hehe

Tak susah nak tanam spesis asam batu ni. Macam-macam jenis ada. Kat rumah mak aku banyak la.. Kalau balik kampung nanti.. Boleh la ambil sket.. Hehe...

*mode kemalasan nak update blog guna lappy tiba-tiba menyerang...


Wednesday, October 10, 2012

ikan pekasam

rezeki

semalam.. 
rezeki ni datang kerumah.. hehe
memang favourite aku ngan hubby
terima kasih kak Z
hasni da makan tadi
bertambah nasi.. maleh nak ingat diet.. hihihi
memang sedap .. packing pon cantik
macam wrap pai mcD kan kak Z
hehehe
alhamdulillah.. perut teman da kenyang
moga bertambah rezeki kak Z sekeluarga
amin.. 

Tuesday, October 9, 2012

Bunga Penanggah

alhamdulillah.. rezki Allah..
terima kasih pada yang menempah .. 
projek terbaru nak siapkan bunga-bunga ni..
semoga Allah berikan kesihatan yang baik buatku..
terima kasih Allah.. 
kepada yang nak menempah juga.. just email me ek.. tq 




Monday, October 8, 2012

mari makan jamu!

heheh tajuk ni boleh lah tak?? hihihi...

rasanya ibu-ibu yang lepas bersalin mesti sibuk nak makan jamu untuk kesihatan dalaman kan.. mana tak nya.. kita da melahirkan.. so.. tak tahu macamana keadaan dalam badan kita tu da berubah ke apa ke...
so.. aku cuba untuk makan jamu kat bawah ni seperti yang disarankan oleh seorang sahabat. jamu buatan keluarganya sendiri.. wangi bau jamu ni... harapnya kembali cergas lagi pas ni.. cewah!



murah je.. tak mahal mana pon.. =)

Saturday, October 6, 2012

Taman Tasik Titiwangsa

hari ni takde wat pe sangat
cuma petang lam kul 3 tu jer pergi kem wardieburn 
rumah kawan hubby
ada wat majlis hari jadi anaknya
makan makan dan makan

balik tu.. hubby cakap nanti nak pergi jogging
aku rasa mesti sebab dia rasa bersalah sebab makan banyak kat rumah kawan dia tadi
hahahahha
ok aku pergi teman kan je
tak larat lor
mula-mula pergi taman tasik datok keramat
full park.. fuh ramainya orang jogging hari ni
kemudian beralih pergi ke
taman tasik titiwangsa
tak jauh.. 
cuma banyaknya kereta sampai jadi jem jalan nak pergi sana
sampai dah la lewa
nak cari parking punya susah
last-last ade jugak park
alhamdulillah
hubby start jogging 
keliling tasik
aku pulak
duduk tepi tasik 








next time nak pergi dan jogging bersama
sherasi bersama katanya


Happy Bum XL Cloth Diaper

ada item baru
cloth diaper untuk anak yg berumur 6 bulan hingga 4 tahun


ada banyak lagi corak yang ada
sila ke
http://love2bcreativemummy.blogspot.com
tq 

Friday, October 5, 2012

Semi Inner




ada banyak lagi warna yang ada
jom tengok kat blogshop aku
http://love2bcreativemummy.blogspot.com 
atau klik SINI

Tutorial Jahit Manik : Bunga Sisik Ikan

dihari jumaat yang mulia ni.. aku merajin dan mengikhlaskan diri untuk ajar korang cara buat bunga sisik ikan.. kalau tak paham.. tanya la nanti yer.. 

mula-mula lukis bulatan macam dalam gambar tu

masukkan jarum yang da siap ada benang dari bawah  dan tembus diatas garisan bulatan besar

masukkan sebiji labuci .. (masukkan dari belakang labuci)

susup jarum agak-agak didepan labuci dan tembuskan  jarum di atas garisan bersebelah  besar labuci tadi

macam ni rupanya 

teruskan jahit sampai abis bulatan

dilabuci yang terakhir bulatan tu.. susup jarum seperti diatas. *klik gambar utk lebih jelas 

da habis jahit .. susup jarum di tengah atau di tepi bulatan tengah untuk menjahit inti dengan mengunakan manik
aku jahit inti satu persatu.. satu persatu tu bukan maksudnya satu tu putus benang.. tak... satu tu.. terus sambung jahit manik secara random

da siap.. jadi laaa bunga sisi ikan ni.. =) 
suke takk?? paham takk?? haha.. kalo tak paham nanti tanya yerr....
insyaAllah aku akan jawab sampai korang paham
selamat mencuba! 

Headband top for baby

Sticky Post.. sila scroll down untuk baca entry yg baru


RM12 each
kalau beli lebih dari RM50 dapat free postage yer.. tq =)
kalau berminat boleh email or just tinggalkan komen dibawah..
adriea@gmail.com











selamat bershopping =) 

Terubat...

Terima kasih 
adinda najiyyah
kerna sudi send gambar kalian
terubat rindu pada ariesya.. 
dapat juga acik as tengok ariesya ade kawan baru namanya husna
walaupun acik as tak dapat beri kawan baru yang namanya qaisara..
ariesya.. masa dipakit dia rapat ngan aku
anak ustazah asma.. jiran depan pintu
tak tau kenapa ariesya taknak dengan orang lain.. 
dia nak dengan umi ngan ayah dia .. pengasuh dia dan juga aku
kalau orang lain ambil mesti tak lama dalam dakapan
sure kuar siren nangis.. hehe
tapi sekarang da tak macam tu da..
da ok ngan semua orang .. gud girl..
ape pon.. acik as tau ariesya suka sangat ngan selipar polkadot acik as
kalau datang umah acik as.. selipar tu je yang dia tengok.. hehehe 
rindunyeeeee la.. 
terima kasih sekali ji.. 


ni ibu husna... najiyyah.. ibu husna da slim.. acik jeleshh

husna n ariesya.. rambut ariesya cantikkkk... eeee gewammm.. masa raya dapat  dukung husna.. ok tak kempunan da =)

kalau aku ade kat situ... kompom lagi kecoh ni... hehehe muahhhh

aku penah masukkan entry ariesya kat SINI .. dulu dia takde rambut.. tapi skang rambut dia cantik la plak... 

ni la rupa selipar yang ariesya suka sangat tengok tu.. haha
sori acik da bawak selipar ni balik keyel.. 
heheh 
bila teringat buat aku sengeh sorang-sorang
sayang kamu semua =)



8 Tanda Kehamilan

Anda hamil? Atau anda tidak pasti anda hamil ataupun tidak. Sememangnya kita lebih mudah tahu kita hamil jika mempunyai pusingan haid yang teratur. Namun bukan semua wanita begitu. Ramai juga antaranya mempunyai kitaran haid yang tidak teratur.

Ada beberapa tanda lain yang boleh anda perhatikan yang memberitahu bahawa ada janin sedang mula berkembang dalam rahim anda. Bagaimana? Cuba perhatikan tanda-tanda ini.

- Kelelahan
Tiba-tiba anda mudah berasa letih dan lelah serta kurang bersemangat. Kadangkala mungkin anda menganggap ia tanda-tanda kedatangan haid, tapi ia juga merupakan salah satu tanda awal kehamilan. Ini kerana kadar hormon progesterone yang meningkat di awal kehamilan menyebabkan anda selalu rasa mengantuk dan tidak bertenaga seperti selalunya.

- Payudara bengkak
Tiba-tiba payudara anda seperti membengkak dan amat sensitif. Mudah terasa sakit apabila disentuh. Ini juga berlaku kerana faktor hormon dan biasanya terjadi setelah haid mulai lambat. Gejaka ini agak serupa dengan gejala yang dialami ketika hampir datang haid.

- Mual muntah
Juga salah satu simptom 'morning sickness'. Gejala ini muncul bila-bila masa. Ada yang mengalami tanda ini lebih cepat dan ada juga yang lambat. Apabila anda mula mengalami tanda ini sedangkan haid masih belum kunjung tiba, bolehlah anda membuat ujian kehamilan sendiri dirumah.

- Pendarahan
Antara 10 ke 13 hari setelah benih disenyawakan, mungkin anda perasan ada titisan darah kecil pada seluar dalam. Jika jumlahnya sedikit dan warnanya juga sedikit pudar berbanding darah haid. Pendarahan kecil ini berlaku kerana proses benih tertanam pada rahim. Jangan anda keliru dan menyangka ia adalah haid pula.

- Deria rasa
Anda lebih sensitif terhadap segala bau disekeliling anda berbanding sebelum ini. Kadangkala bau tersebut membuat anda akan berasa loya dan mual. Keadaan ini disebabkan peningkatan hormon dalam tubuh.

- Kerap buang air
Anda semakin kerap ke bilik air membuang air. Ini kerana peningkatan pusingan darah dan cecair dalam tubuh selain proses uterus yang mula membesar untuk kehamilan.

- Suhu tubuh
Selalunya pada awal kehamilan, suhu tubuh anda akan meningkat daripada biasanya. Anda mungkin mudah berasa panas dan cepat berpeluh. Keadaan ini membuat anda tidak selesa dan selalu ingin berada di depan kipas atau suasana yang berhawa dingin.

- Tidak haid
Apabila haid anda tidak lagi kunjung tiba mengikut waktu sepatutnya, tibalah masa untuk anda melakukan ujian kehamilan bagi mengesahkan keadaan tersebut.


aku memang tunggu saat-saat macam ni berlaku lagi... tapi belum lagi terjadi lagi wat masa ni...

Spaghetti goreng

minggu ni bole dikatakan hari-hari aku masak spaghetti goreng. eh start dari hari sabtu yang lepas la.. disebabkan buntu otak nak masak ape.. so.. itu yang aku buat. tak sangka pulak hubby suka. da abis spaghetti kat dapur tu.. dia sendiri beli yang lain.. hehe suke yer..

benda yang simple nak buat.. senang sesangat. aku cuma olahkan sedikit je. tapi versi spaghetti aku bukan la macam omputih buat. takde cheese bagai. ni versi melayu punya.. sesuai dengan tekak.. hehe

ada dua cara aku masak spaghetti ni.. satu guna cili kering kisar. satu lagi kalau masak nak blend.. aku tumbuk cili api je..

yang ni versi tumbuk cili api

bahan-bahan

4 biji tomato ceri - di potong dadu
dua ulas bawang merah - 
seulas bawang putih
6 biji cili api
sebiji cili masak
dua biji telur - dipecah dan dipukul dalam mangkuk (macam nak buat telur dadar tu)
satu sudu sos tiram
garam dan kicap sebagai perasa
sedikit air
spaghetti secukupnya

cara masak 
mula-mula tumbuk dulu cili, dengan bawang sehingga hancur.. tapi takde la hancur sangat.. pastu rebus spaghetti sehingga lembut.. aku letak garam dalam air rebusan tu.
dalam masa yang sama.. letak minyak dalam kuali.. tumis bahan yang ditumbuk tadi, masukkan tomato.. masukkan sedikit air.. biar tomato tu lembut dan hancur. macam jadi puri... 
masukkan sos tiram, kacau sebati
kemudian masukkan garam secukup rasa. kacau dan masukkan telur.. biar telur masak .. baru masukkan spaghetti yang da masak atas telur tu... kacau sehingga sebati. kalau rasa macam tawar sket.. just renjis kicap secukup rasa... kemudian kacau sebati lagi..  siap!
untuk tambahan.. aku masukkan sayur butterhead. slalu org wat salad tu. tu pon gaul masa api dah tutup.. yea da boleh makan! selamat mencuba!



Thursday, October 4, 2012

Untuk kesenangan

oh.. untuk kesenangan diri sendiri ... eh untuk korang senang membeli barang yang aku jual, korang bole pergi ke blog aku lagi satu. KLIK SINI .. baru je lagi blog ni. dengan adanya blog ni senang sket aku nak asingkan barang jualan. takde la serabut sangat blog aku yang ni.. ye ke tidok?

http://love2bcreativemummy.blogspot.com
http://love2bcreativemummy.blogspot.com

mekaseyyy...
okbai!

Semi inner

Ini sticky mode yer.. untuk entry terbaru.. scroll kat bawah.. =)

Inner terbaru dipasaran sekarang. mudah nak pakai dan sangat la selesa.. mudah untuk kita menutup aurat dilengan.

ni la rupa bentuk semi inner.. tp yg black ni da sold out


bila da pakai macam ni la.. pakai dari dalam atau diluar..




kalau berminat, just tinggalkan komen atau email kan dekat aku.. adriea@gmail.com