Our Anniversary!

Daisypath Anniversary tickers

Follow Me ;)

Tuesday, February 22, 2011

Mak

kat sini aku nak citekan pasal mak aku... 30 tahun aku duduk ngan mak.. tak pernah berpisah.. berpisah kejap-kejap tu ada la.. kalau pegi kl ke... pegi jb ke.. mana tempat aku g bercuti la.. dari aku bayi.. sampai da pegi sekolah rendah.. pegi sekolah menengah lak.. trus mula bekerja.. aku masih lagi menjadi teman mak.. walau aku mintak tempat keje lain.. aku dapat pon tapi tanpa persetujuan dari mak, aku tak pergi... aku ikut cakap mak...
so, aku kerja area sitiawan ngan manjung je la.. sitiawan kejap.. kat asas citra sdn bhd kompeni pembinaan. pastu tukar g lumut, kerja ngan sierra energy sdn bhd kompeni pembekal alatganti peralatan kapal tldm lumut. tempat keje yang paling lama aku bekerja. dalam tempoh bekerja aku jaga mak. mak pon jaga aku.. sama-sama kami menjaga atara satu sama lain.. arwah bapak dah meninggal semasa usia aku 15 tahun. rindu kat bapak sangat-sangat :(

sepanjang tinggal ngan mak, suma cakap mak aku ikut.. dari bab berkawan ngan lelaki, perempuan, suma aku cerita ngan mak. kalau mak tak suka, aku tak berkawan la ngan orang tu. pastu bila usia mak da meningkat, kesihatan mak pon da tak berapa nak elok. so, aku ulang alik bawak mak pegi hospital dengan harapan kesihatan mak akan bertambah baik. kat rumah tu apa-apa pun aku ngan mak. sampaikan kadang-kadang mak merasakan yang anak bongsu dia ni tak tua-tua.. umur tahap remaja je... hahaha.. *nasib baik bkan tahap kekanak ribena.. hehehe...

so bila umur da meningkat, kakak aku sorang pon da buat umah tepi umah mak.. time tu jodoh aku sampai... cantikkan peraturan Allah... sebab bila aku da mendirikan rumahtangga nanti, ada la kakak n anak-anak dia bole tengok-tengokkan mak... tiba hari kebesaran aku, mak macam tak bole terima yang aku da menjadi isteri orang. dah tiba masa aku berkhidmat untuk hubby aku pulak. sebab hubby aku keje kat sarawak. masa kenduri kat kelantan, aku ngan hubby pegi awal. masa tu mak lagi macam tak tentu arah. hari-hari menangis... sayu hati aku.... bila hubby da balik sarawak, aku tak ikut... so, dekat 2 bulan aku duduk lagi ngan mak. masa tu mak ok je... tak nangis-nangis lagi da... macam-macam aku pesan kat mak. sebab nanti hubby akan datang amik aku balik sarawak gak. aku pesan, ' mak jangan sedih-sedih, ada masa nanti adik balik jugak. lagi pun anak-anak mak ada dekat-dekat sini lagi.. dorang bole jaga mak.. mak jangan risau'... mak aku bila aku cakap, dia ok je..

tiba masa aku pegi sarawak, aku pegi kl dlu ngan hubby naik bas. masa tengok aku pegi pon mak nangis. sampai kl, kakak-kakak aku citer mak nangis lagi. aku tak bole nak buat ape... sampai sarawak, aku call da sampai ke destinasi.. sumanya ok... mak jangan risau..masa tu dengar suara dia macam tahan nangis... aduhai.. sayunya hati aku ni hanya Allah yang tahu... so, aku amik keputusan untuk tanak selalu call mak. nanti dia dengar suara aku, lagi dia nangis *anggapan aku je la ni... sampai suatu masa, aku lak sedih. sedih sebab ngan satu perkara ni. *biar aku ngan mak je tau.. aku sorang2 je masa tu. hubby kat kuching lagi.. takde tempat aku nak ngadu... aku call mak.. kami sama-sama nangis... aku mintak maaf kat mak ... memang sedih hari tu.. aku ingat abis kat situ je.. rupanya sampai ke petang mak nangis.. balik dari mesyuarat BAKAT, aku trus call mak.. pujuk mak supaya jangan menangis lagi.. ingat pada Allah yang satu... baca al-quran.. berzikir... alhamdulillah mak ok... so, aku kene beringat lagi lepas ni, aku tak boleh nak bersedih, kalau aku bersedih, mak lagi sedih...kalau mak sedih... aku takut dia sakit....Ya Allah.. kuatkanlah semangat ibu ku... aku akan cuba yang terbaik buat mak...

Kehidupan Yang Berubah

hampir nak dekat sebulan aku menetap dibumi sri aman ni. banyak yang aku pelajari bila menjadi seorang isteri kepada seorang pegawai tentera. kehidupan dalam kem ni memang totally lain dari kehidupan aku yang dulu. ada beberapa protokol yang perlu aku ikut. hmm.. takde la leceh sangat protokol tu.. protokol bab baju.. tak susah.. cuma aku je yang kompius.. time bila nak pakai kasual.. n time bila nak pakai kurung.. ehehehe... setakat ni ada beberapa aktiviti yang aku da join. sebab bila aku da kawin ngan hubby, ngan secara rasminya aku da join BAKAT. korang penah dengar pasal BAKAT? ni bukan bakat yang terpendam tau.. tp nama sebuah persatuan.. iaitu Badan Kebajikan Angkatan Tentera. hari tu kitorang da buat mesyuarat agong untuk taun 2011. so, perlantikan AJK baru dibuat la... korang nak tau aku pegang AJK ape? lam kem ni tak ramai isteri pegawai yang ada.. so, aku dilantik untuk memegang jawatan ketua ajk kebudayaan.. hahahaha... hancurrr la nanti.. tapi dari kecik aku memang minat kebudayaan ni.. pas spm pon aku ada apply masuk akademi kebudayaan.. aku dapat offer tu.. tapi.. bonda tak kasik... huhuh terendam je la bakat tu.. tak sangka lak skang ni aku dapat jd ketua AJK Kebudayaan. tulang pon da keras ni... haha.. insyaAllah.. aku akan cuba buat yang terbaik.. orang da bagi amanah kat kita kan... harap-harap anak buah aku nanti pon cuba yang terbaik.. untuk suami kita tau.. hehehe..

lately ni memang sibuk je kem ni.. mana tak nya.. awal bulan 3 nanti dorang da nak masuk operasi.. 2 bulan beb.. lamak gilak!..alamatnya 2 bulan la aku kena tinggal.. huhuh tapi hubby da penah tinggalkan aku seminggu dok sorang-sorang kat umah ni.. sebab hubby ada tinju kat kuching.. mula-mula tu macam-macam perasaan ade.. yer la... umah beso.. dok sorang-sorang.. *takde la besar klcc tu.. tapi sapa2 yang penah duk kuarters umah pegawai.. dorang tau la.. huhuh.. scary, sayu, sedih, haaa suma perasaan ade.. hahaha... tapi lawan gak perasaan tu suma... tawakal je lebih.. alhamdulillah.. aku berjaya gak harungi hari2 tanpa suami di sisi tu.. *hehehe poyo nye..

duduk kat sini.. tak banyak kelebihan macam aku duduk kat manjung... kat manjung suma ada.. *skang manjung da membangun pesat u know.. kat sri aman ni.. hmmm... nak beli barang2 dapo ok la.. tak susah sangat... tapi suasana tu yang aku suka.. peaceful je... memang environment sini tak dicemari lagi.. hijau, udara bersih, sunyi... memang tepat dorang letak nama sri aman.. ehehe..

kehidupan aku sendiri kat lam umah ni.. haaa... lain gak.. dulu dikelilingi anak2 sedara ngan cucu2 sedara.. skang ni.. takde sape nak keliling aku.... hahaha.. tapi anak2 jiran ade la.. kadang-kadang kalau kuar umah... dapat la aku main ngan anak neighbour aku ni... lagi satu.. aku mangun awal pagi skang ni sebab siapkan sarapan sebelum hubby pegi keje... macam tak caya je ek??? dulu pepagi susah je nak masak.. main tunjuk-tunjuk jeee... hahaha... aku pon macam tak caya.. rasa macam senang je nak masak-masak ni..*wahh riak! tapi.. setakat nak bagi hubby makan tu aku konpiden la... agak-agak kalau nak bagi jiran tu... memang tak la. sebab aku takut dorang kata tak sedap... hahahaha... *camno nak buat kenduri ni... thehehe..

oklah cukup takat ni dulu... lambat je aku ni nak update kan?? sorry sorry sorry *nyanyi lagu super junior.. maklumla.. baru nak menyesuaikan diri kat tempat baru ni.. mula-mula tu blur je.. tp skang ni da update ni maknanya da ok la tu.. heheheh... see ya!!

Tuesday, February 8, 2011

yuhuuuuu~


tu namanya kekeringan idea nak letak tajuk ape... hehehehe...
lama aku tak bersiaran lam blog ni kan... agak sibuk kebelakangan ni... sibuk sebab nak berhijrah ketempat yang baru mengikut mr hubby..
tgk gambar diatas tu da bole merungkai kat mane aku menetap skang ni...
ya.. aku duk lam kem askar skang ni... 13 melayu kat Kem Pakit, Sri Aman, Sarawak..
nunnn jauh disana aku tercampak from perak...
banyak pengalaman baru yang aku lalui.. ni baru sket ni... pas ni pasti la banyak sesangat... so, pas ni aku akan citer dari mula aku sampai dan jejakkan kaki dibumi sarawak ni k..
terima kasih coz masih lagi sudi nak baca blog aku yang tak tentu masa nak update ni.. luv u all!! ;)