Our Anniversary!

Daisypath Anniversary tickers

Follow Me ;)

Wednesday, January 30, 2013

Skill Menjahit

adei.. rasa malu je nak taip entry ni.. tapi nak taip gak.. sebab nak luahkan apa yang terbuku.. cewah.. jadi buku tiga 5 dah ke? huhu...

dulu.. waktu sebelum khawin.. aku ada pergi kursus menjahit baju kurung pesak gantung dan kurung pahang. rasanya ada lagi satu iaitu kurung moden. disebabkan kelembapan aku nak catch up belajar jahit menjahit ni.. makanya aku da rugi satu sesi... huhu.. padahal boleh je kalau aku nak sambung lagi. tapi disebabkan aku da menikah..makanya terpaksa la hajat tu dibatalkan sebab dok ikut hubby pergi merantau.

niat dihati aku belajar menjahit tu boleh la buat untuk tambah pendapatan. sebab bila da kawin je.. aku berhenti kerja terus. takan nak melanggut je duduk rumah.. huhu.. bila da biasa bekerja.. dan tiba-tiba pula berhenti.. memang sangap sikit la kalau duduk rumah tak buat apa. tapi ikhlas aku katakan.. aku tak ingat dah macamana cara nak jahit baju kurung. padahal dah belajar sebelum ni. tapi kalau aku pergi kelas balik.. insyaAllah aku dapat buat balik kot. faktor utama yang buat kan aku lupa skill-skill tu semua adalah sebab aku takde machine jahit. yang ada pon kakak aku punya... tapi machine tu macam ada problem sikit. setakat nak jahit sikit-sikit boleh la...

tapi kan.. sekarang ni rasa agak sedikit menyesal sebab aku da lupa cara-cara macamana nak menjahit baju kurung.. kalau tak.. kompom aku boleh jahit sendiri baju raya aku kan??? huhuhuhu... takpe la.. jahit manik pon jadi la.. haha.. lepas ni kalau ada lagi peluang untuk aku belajar.. aku nak belajar bersungguh-sungguh.. cewah.. eh betul la.. tak rugi pon buat semua tu.. lepas tu aku nak beli mesen jahit seketul.. nama pon surirumahtangga kan... wajib la rajin fikir semua tu.. rajin fikir je ke? kah kah kah kah!

tapi kan... tapi kan.. nak menjahit ni kena ada minat tau.. kalau tak minat... susah la.. semua benda jadi susah. tapi kalau da minat tu... ajar sekali jer.. otomatik da tau.. macam aku ni tak tau la kategori yang mana satu... minat tu ada... tapi kureng kot.. kena asah lagi minat tu bagi jadi lagi banyak.. bukan apa.. bab nak potong baju tu aku failed la.. tangan ni keras tul nak potong kain bagi straight.. aku potong rambut jamal pon herot herot... hahaha... lepas tu sakit pinggang sebab terbongkok-bongkok masa nak potong kain... huhuhu kertu ke?

so.. lepas ni kalau aku nak belajar menjahit baju lagi.. aku akan buat betul-betul... caiyok! caiyok!!!
tapi.. tak tau la bila........ huhuhu


selamat datang oyen!

rumah aku ni boleh dikatakan meriah bila adik beradik datang bersilih ganti.. termasuk juga mak.. hehe.. alhamdulillah.. ada juga yang sudi datang kan... kalau rumah masa dekat sri aman, sarawak dulu.. memang takde sape pon yang datang.. huhu cedey.. yang terbaru .. setelah mak da balik kampung... si oyen pulak datang... hehe.. sapekah oyen itu? oyen ni baby lagi.. dan beliau adalah seekor anak kucing.. hihi.. kakak aku ni la.. dia yang teringin nak bela kucing tu. ambil dekat rumah mak aku pon. dia kesian tengok anak kucing tu terkontang-kanting sesekor .. pastu kena gigit semut pulak.. alahai memang kecian.. so.. sebelum dibawa balik kerumah kakak aku.. oyen tidur semalam dulu dekat rumah aku.. aku memang tak penah bela kucing.. entah la.. takde hati lagi nak pelihara kucing ni. ikan ade la... setakat nak main-main dengan kucing tu bole la.. but kalau nak bela or pelihara tu.. hhuuuuu fikir banyak kali dulu..

so.. jom tengok macamana rupa oyen... ate.. rope kucing ler. takan rope ayam.. huhu

saje je buli oyen duduk dalam vase yang tomei ni... hehehe...







memula sampai.. tido je dia.. ye la.. makan .. tido.. makan.. tido.. berak tak jugak.. haha

kenapa nama dia oyen?? sebab.. warna bulu dia oren... so.. kita kiutkan lagi perkataan oren tu.. jadila oyen.. kalau jamal pulak dia sebut oyien. ala kalau taip memang tak tau camne bunyinya.. tapi memang pelik la cara dia panggil... macam O YI EN.. aaa camtu la lebih kurang... da kemaruk nak main dengan anak kucing si jamal tu.. dia ingat mainan kot.. lunyai anak kucing tu kalau dibiarkan.. huhu.. so.. sekarang anak si oyen da ada kat rumah kakak aku... moga-moga oyen membesar dengan sihat la yer.. nanti kita jumpa lagi.. cewahhh

entah la..

hmm tak tahu nak mulakan dari mana.. banyak benda yang aku nak cerita .. banyak benda yang aku nak kongsi.. tapi bila mula nak menaip.. tiba-tiba hentikan hajat aku tu..

seperti yang korang sedia maklum.. dalam minggu-minggu yang lepas.. mak ada kat rumah aku. so.. meriah sikit la rumah aku ni. ada teman nak makan dikala tengahari.. hehe.. memang agak sibuk jugak aku masa mak ada kat rumah.. aku kalau boleh.. aku nak masak hari-hari. tapi bila rasa tak larat sangat-sangat.. baru lah aku beli je kat luar.. memang aku tak penah rasa terbeban kalau aku jaga mak.. Allah da beri peluang untuk aku kutip pahala banyak-banyak masa jaga mak.. so.. masa tu la aku rebut peluang yang ada..bukan selalu dapat peluang yang macam tu. tapi bab dapat pahal tu... Allah sahaja yang tahu.. tak semestinya kita da berbuat baik dengan orang.. otometik ko boleh dapat pahala terus kan? semua tu Allah yang layak untuk mengadili... minggu lepas.. aku hantar mak balik kampung. sebab dia da rindu sangat kat rumah dia tu.. takpe la.. ikutkan hati ni.. nak je suruh mak duduk ngan aku lama lagi.. tapi kesian pulak kat dia yang asyik teringatkan rumah dia kat kampung tu.. selagi mak ada ni..ikut je kehendak dia.. dan selagi aku masih bernyawa.. aku akan usaha selagi termampu.. aiyark.. sedih lak.. sob~ sob~

kalau cerita pasal mak... memang sampai bila pon tak abis.. hehe.. ni nak cerita pasal orang yang suka ambil kesempatan. ishk.. geram pon ade. eh memang da geram pon dah. nanti aku cerita direct terus.. orang kata tak baik pulak buka aib orang. tak tau la aku dia baca ke tak blog aku ni. kalau dia baca bagus la. ni pasal cerita anak dara dok buat muka tak malu mintak itu ini kat laki orang. konon tuntut janji katanya.. da nama laki orang.. ko mintak la kat bopren ko. adoi.. lagi banyak aku bercerita... lagi terserlah lah keaibannya.. apa yang aku nak pesan kat anak dara tu.. ingat sikit pada hukum karma yer. sekarang ko dok merenyih kat laki orang.. esok lusa bila ko da kawin.. anak dara lain wat lagi teruk kat laki ko.. sape yang susah ?? ko jugak kan?? moral of the story... ingat.. sekarang ni Allah bayar cash je.. walaupun ko rasa benda ni kecik je.. pada aku benda ni kalau kecik-kecik gini bila dibiarkan.. lama-lama melarat jadi besar jugak. ada paham??? ok stop.

hmmm... lagi satu.. aku paham.. ada kawan-kawan aku yang tertanya-tanya pasal diri aku.. tiba-tiba aku macam nak jauhkan diri dari korang kan? sahabat.. aku harap korang memahami.. aku tau.. bila aku start message korang.. mesti korang start tanya pasal benda yang aku tak boleh nak jawab... sebab tak semua perkara yang dapat aku kongsikan.. yang dapat aku kongsikan.. aku kongsi kat blog atau pun facebook... aku tak kisah kalau orang nak cakap macam-macam pasal aku.. takpe.. aku terima seadanya.. nanti kebenarannya akan teserlah juga.. *eh macam banyak kali je guna ayat teserlah ni... huhu..
dulu aku mengaku .. aku memang banyak kongsi pasal life aku ... tapi sekarang baru aku sedar... tak sepatutnya aku buat macam tu.. sebab pengakhirannya aku jugak yang terkasima.. cewah .. *ayat tak ble blah! sebabnya bukan apa.. aku sedar sendiri.. aku je yang banyak story mory.. sedangkan orang lain banyak mendengar... tak ke losernya aku? haha.. so now.. lebih afdal kiranya aku banyak berdiam diri...

sekian dahulu luahan hati aku yang jujur ini... thehehe.. ini semua poyo!

Tuesday, January 29, 2013

tudung brooch sampan

wahh dah lama tak berupdate.. sibuk sikit sebelum ni.. ni aku nak update tudung yang tinggal.. ada 4 helai semuanya.. kalau berminat.. boleh email aku adriea@gmail.com .. aku bagi special price...


Wednesday, January 23, 2013

wordless wednesday : mode kerinduan..






ibu rindu permaisuri ibu... 

terima kasih pada semua yang mendoakan... 

Wednesday, January 16, 2013

keronsang silaturrahim


pagi tadi pintu rumah diketuk.. mak yang buka.. aku tengok siapakah gerangannya yang mengetuk.. *selalunya posmen yang rajin ketuk pintu rumah aku.. hehe ..

bila aku intai.. tengok-tengok.. kak jun.. jiran bawah rumah aku ni.. isteri kol megat. dia cakap dia nak pergi dah.. dorang nak berpindah.. dekat je.. kat port dickson.. sembang-sembang sikit.. lalu kak jun bagi aku keronsang ni.. tanda peringatan katanya.. alahai.. sweetnya.. kalau duduk unit. orang yang nak pergi posting tu yang dapat hadiah.. ni dah terbalik pulak.. hehe..aku terima dengan ikhlasnya.. tapi rasa ralat sebab tak dapat bagi dia apa-apa.. so far.. jiran dekat blok aku ni semuanya baik-baik.. alhamdulillah.. 

so.. rumah kol megat dah kosong.. tunggu siapa pulak yang masuk lepas ni.. selalunya kalau ada rumah kosong.. memang tak lama pun .. mesti ada orang baru yang akan masuk nanti.. senarai menunggu untuk kuarters askar ni panjang ko.. macam aku dulu.. husband dapat nombor menunggu yang ke 25.. thehehe.. dekat 6 bulan jugak la baru dapat rumah. alhamdulillah.. janji dapat.

so, apa yang aku selalu praktik.. aku tak nak sombong dengan jiran.. kalau jiran tak suka bergaul.. cukup la aku berikan senyuman kat dia.. kita kena juga jaga privasi dorang.. lepas ni.. kalau aku pulak nak posting.. aku nak bagi ape yer?? hehe.... ehhh banyak la kau yang posting.. husband aku la yang posting. aku ngikut je.. huhuhu

Pertanyaan

alhamdulillah.. semenjak aku buat entry pasal tips kehamilan.. ada juga insan yang sudi message aku untuk perkongsian masalah.


apa yang bole aku jawab.. 


ya.. ni je la yang mampu aku jawab.. sebab masa mengandungkan arwah Qaisara.. memang aku ade bleeding sket masa awal kehamilan.. tapi darah coklat.. masa tu hubby ada kat tempat operasi. aku sorang-sorang je ada dekat rumah. alhamdulillah hubby dapat balik untuk jenguk aku dan bawak aku pergi klinik. aku pergi scan dekat klinik swasta di sri aman.. alamak.. lupa da nama klinik tu.. huhu.. doc kata janin semuanya ok.. masa tu usia kandungan baru je 6 minggu. cuma doc suruh aku banyakkan rehat.. seingat aku.. masa kena tinggal sorang-sorang aku letih dengan alahan je.. muntah-muntah.. pening dan takde sape yang nak jaga aku.. 

tapi lepas tu alhamdulillah.. dah takde kuar darah lagi dah.. memang aku rehat betul-betul la.. tapi kerja rumah ada gak buat sikit-sikit.. takan la nak biar pinggan kat sinki tak basuh.. baju bertimbun tak basuh.. huhu

buat si bakal ibu yang bertanya pada aku.. aku hanya boleh kongsi kan sedikit info yang aku dapat dari dr zubaidi. memang aku suka baca blog dia kalau nak dapat info tentang kesihatan..

sila lihat dekat blog DR ZUBAIDI ni yer puan.. harap boleh membantu.. klik sini.. DUPHASTON DAN KEGUGURAN 

saya doakan kandungan puan yang bertanya tu dalam keadaan yang sihat.. semoga banyakkan berehat yer :)



Tuesday, January 15, 2013

sebelum tidur

mari kita baca.. buat peringatan diri juga.. memang diam adalah yang terbaik..


gud nite.. <3 p="p">

yang ketiga

sori lately aku terbz lak dengan urusan harian.. hari tu ambil stok tudung . so kali ni batch yang ketiga la..

pada yang berminat.. just email me adriea@gmail.com

harga? amat berpatutan.. RM80 sahaja termasuk kos penghantaran... sabah sarawak pon sama yer..

jangan malu.. jangan segan.. cewah.. pilih! pilih! mana yang berkenan :)






Tuesday, January 8, 2013

Day 1

Day one aku ambil jamal kat sekolah.. Sebab sebelum ni mama dia yg ambilkan.. excited gak aku.. Ramai jugak student kat situ. Comel2 semuanya.. Masuk je dalam kereta.. Aku soal dia..

Aku : jamal belajar apa hari ni?
Jamal : jamal belajar makan
Aku : haha.. Makan ape?
Jamal : makan bubur je
Aku : bubur ape?
Jamal : bubur nasik!

Adeh... Tu je yg dia ingat. Mesti sedap bubur nasi tu.. Sebab tu dia ingat. Hehe.. Pas tu pergi stesen lrt setiawangsa lak *sebelah tu je.. Tunggu abang aku datang dr port dickson.. Sambil tunggu tu sembang ngan jamal. Tak habis2 dia dok bodek nak kan hp aku.. Sebab nak main game. Mana la boleh.. Sebab aku pun tunggu call.. Pastu senyap je dia kat seat belakang..ingatkan merajuk... Rupa2nya...

Dah kelaut.... Hahaha


Thursday, January 3, 2013

Malam Tahun Baru

hepi new year! eceh baru nak wish.. tapikan.. tapikan.. pada aku new year aku ikut bulan islam.. dah hepi new year da hari tu.. tapi takpe la... bukan benda jahat pun kan.. kejap je tahun 2012 da habis.. sekarang da masuk 2013 pulak. umo pon makin meningkat la yer.. hehehe..

malam new year hari tu .. lepas makan-makan ngan kakak, abg ipar serta anak-anak dorang dari pahang kat mee udang mak jah wangsa maju.. hubby bawak aku pusing KL.. nak tengok suasana new year katanya.. kalau ikutkan aku.. aku nak balik rumah jer.. coz every year pun aku new year depan tv je..

memula masuk kat jalan bukit bintang.. area pavillion.. hoh meriahnya la haih.. ramai tul manusia.. lepas tu pergi dataran merdeka.. kitorang ni pusing-pusing dalam kereta jer.. hubby ajak aku jalan.. dia nak parking kereta.. uihh tak koser aku.. kat dataran pon ramai jugak manusia..

see.. hakak rela dok dalam kereta je.. hehe.. driver  kat sebelah tu asik posing mcm tu je kalo bergamba.. ish ish

ambik gambar pon dari dalam kereta je... banyak lagi permandangan yg bole dilihat.. battery kong..

malam tu.. tengok bunga api dari beranda dapur rumah aku je... hehehe... jadi la..

lepas tu... esoknya kan cuti.. so.. aktivitinya berjalan lagi la.. hish tak reti dok diam betul yer.. ajak hubby g jackel kl... cari punya cari.. jumpa la.. ramai gak orang.. dah tu .. kata wat sale kan..



ini la hasil rembatannya... baju raya tau u'olls.. haha awalnya soping raya.. takde la.. nanti nak raya.. takde la nak guna duit banyak sangat.. macam gini la kalo da hidup berdua.. kena la pandai-pandai bajet... ye ke tidok??? heheh..

haih.. hari ni tak de air...runsing tul tengok pinggan banyak tak basuh dalam sinki dapur...... sampai bila la takde air ni... cepat la betulkan pam yang rosak tuuuu!

Wednesday, January 2, 2013

Aquaria KLCC

sabtu lepas.. hubby ajak aku kuar sebab nak bawak kawan n wife dia pusing-pusing KL.. kawan sekampung dia.. dalam tengahari kitorang keluar.. ambil dekat hotel palace area jalan masjid india tu pas tu bawak pergi makan dekat restoran MZ .. situ memang tempat fav hubby.. aku pon suka.. hiks..

pas tu da tak tau nak pergi mana.. aku ajak pergi KLCC jer.. dalam KLCC pon jalan tanpa arah tujuan. aku suggest pergi Aquaria. ala mesti dorang ni tak pernah pergi.. termasuk hubby aku.. haha.. aku da pernah pergi 2 kali ngan famili aku .. sebelum kawin dulu la.. bila da masuk situ.. terserlah kegembiraan mereka bila tengok ikan-ikan yang ade dalam tu.. ahaha.. aaa tak sia-sia cadangan aku tu kan..

sebelum masuk area aquarium.. ada iguana ni.. huh besar nya ko

ohh aku suka aquarium begini.. gelap puloks

heh.. rajin lak hubby aku ambik gambo bini dia

eh besarnya kau

ade orang menyelam dalam tu.. kan ade ikan jaws dalam aquarium ni.. haihhh ngeri mak

kami.. =) ok saya memang da gemox

hubby teringin potret kami dikatunkan.. kalau perasan.. salah sorang karikatur ni adalah pelakon Gila-Gila dkat astro.. hehe

ini la hasilnya.. idok sama lansung! hahah

keluar dari aquaria ni .. terus hantar kawan hubby ke KL Sentral.. ye la da petang ... da puas dan penat berjalan.. hehehe... next time kita jalan-jalan lagi yer...

Kembali kesekolah!

eceh.. macam la aku nak pergi sekolah lagi kan.. thehe.. sebenarnya nak cerita pasal jamal je.. dan sepatutnya tajuk tu kena tukar hari pertama pergi sekolah! jamal baru masuk tadika smart reader disetiawangsa.. hari ni hari pertama dia pergi school.. aku tak terlibat apa-apa pun hari ni.. sebab mama dia.. a.k.a my sister.. yang pergi hantar n ambil dia dalam minggu ni.. minggu orientasi kan.. kena la mama dia yang jenguk2.. pepagi lagi aku da sms dia tanya pasal jamal.. jom layan gambar.. ade yang kakak aku mms .. ada yang aku ambil dr fb dia..

dipagi hari nak pergi sekolah.. 

dalam kelas.. ok jer mula-mula ni

kakak aku cakap ni dia dok kelas orang lain.. haih sabo je la

ni da balik.. aku ada sekali.. tunggu kakak rojak siapkan rojak buah aku

aku lak excited nak tengok jamal pergi sekolah.. tengahari tu kakak ajak aku pergi makan tengahari lepas ambil jamal kat sekolah. jamal sorang naik atas panggil aku .. ngan muka nangis-nangisnya.. hahaha... degil lagi.. taknak masuk kelas.. kakak aku kata dia wat hal dia sendiri je.. main sorang-sorang.. orang lain dok kaler-kaler gambar. dia main playground.. ekekek jamal.. jamal.. takpe la .. baru permulaan.. nak berkawan pon tak reti lagi dia ni.. ish ish.. mane tak nya.. kawan ngan mama.. ngan abah.. ngan ashu je.. balik makan.. dia terus tido kat rumah aku... letih sangat ke? takde la.. sebab dia selalu tidur lewat.. ha rasakan.... minggu depan baru duty aku bermula.. jadi supir jamal.. tak merasa nak hantar anak sendiri pergi sekolah lagi.. hantar anak sedara pon jadi la.. anak gak kan.. hehehe... 

dekat facebook .. macam-macam status para ibu bapa update pasal kemasukan sekolah anak dorang.. hihihi.. kelakar pon ade.. sweet sangat kan.. pada ibu bapa yang baru hantar anak-anak kesekolah.. semoga kalian tabah untuk melepaskan anak-anak kalian kesekolah.. hihih.. *aku nanti mcmana la nanti ek???  =P