Our Anniversary!

Daisypath Anniversary tickers

Follow Me ;)

Friday, November 23, 2007

jumaat kembali lagik~



mawar kat umah aku sedang mekar berbunga.. wangi lak tu.. santik tak?? mcm aku kan... hahahaha.. kat umah tu aku yg rajin beli bunga ros/mawar. ade mcm2 kaler aku beli. mak aku lak rajin beli orkid. tp skang ni mcm minat same ngan aku lak. huhuh.. takpe.. hiasi dirimu dengan harum-haruman mekar mawar di taman.

pagi2 tadi mase dok wat keje .. tibe2 je received call kat hp celcom aku. nombo yg kuar tak di save. maknanya aku tak kenai itu olang. aku pon hangkat la.. main2 lak mamat tu ngan aku. aku pon slambe je la letak. boley lak die kasi meset nak bkenalan ngan aku. tade mase aku nak layan. peh tu die call balik. aku ckp ar jgn main2 ngan aku ckp ar sape ni.. lame2 die ckp, aku tiba2 kenai lak sore dia. hehehehehehe... dear aku rupanya. coihhhhhh nak nyamo konon~ porah! :P aku kan merindui mu.. ting tong.. huhu..
ingat minggu ni nak jumpe kawan aku ah. lame seh tak jumpe. tp tgk ar kalau ade mase teluang. ahaks. mgu depan g kl lagik~ lindaaaaaaaaa tunggu ko di sana... hua hua hua

Wednesday, November 21, 2007

Biarkan aku sendiri

saspen je intro ek. hehe.. sebenarnya tu la tajuk novel yang baru aku beli kat popular book store disunway piramid ari tu. hajat di hati nak masuk situ nak tgk wayang. beli tiket buzz movies, wayang start pkul 9.40pm. ktorang sampai lam kol 8.15pm. so ada masa lagi utk explore kejap bangunan piramid yg baru siap tu. masuk situ je dah ade bau.. bau kedai baru la katakan. ahaks. besar gak 'wing' piramid yg baru tu. bila sampai kat tangga, zaassssssss.. mata aku tnampak kdai tu banyak buku. trus aku jerit kat kak yati.. tiiii ade kedai buku arrrr.. adik nak g stuuuuu.. hehehe.. aku mmg pantang nampak kdai buku ni.. ngeh ngeh ngeh.. so ktorang pon pegi ar. popular book store upanya. besarrrrr gak kdai tu. naik rambang mata aku tgk buku2 tu suma. aku da pegang 2-3 buku novel. kene pilih satu je beb. bajet tade. hahaha.. so, aku pilih la novel biarkan aku sendiri. hasil nurkilan siti rozilah. bukan siti nurhaliza atau pon siti norzilah. muahaha.. tak bace lagi. baru bace intro sket2.


harap-harap buku ni dapat menemani aku di masa kelapangan ku....


Jalan-jalan g kl.



aku g kl ari jumaat lepas. beli tiket bas transnasional (mmg selesa naik bas ni je) pkul 1.30pm awal dari biasa aku g kl sblm ni. sbb ape? tiket kol 3.30 tade .. da abis. heheh.. so aku excuse kat bos balik awal lam kol 11.30 am setelah sume keje da selesai. bos aku mmg besh. sbb tu aku suka keje sini ;) balik umah je aku trus siap2 kan beg dan siap2 kan diri setelah isi perut. pkul 12.30pm aku gerak g kdai kak ijah kat swan. coz nak park kete kat umah die. anak buah aku si alan anta aku sampai bus station manjung. tunggu jer ar situ. lame btoi bas sampai. agaknya g smayang jumaat dlu kot. sampai kl, trus g umah kak yati. hajat ati nak bjumpa ngan seseorang tak kesampaian. sedih.. tapi mungkin satu ari ktorang akan bjumpa gak. insyaAllah.. esok nya aku lepak je kat umah kak yati. pagi2 tade ape aku nak buat, aku kemas2 sket umah die. mop2 lantai, sapu sampah, basuh baju, pas tu mandi.. ngeh ngeh ngeh... kak yati call suh turun bawah.. die bawak kan makanan. tenkiu kak. cayang ko. aku naik atas balik.. pas makan2 aku bace novel. novel housemate kak yati tu. mmg antu novel gak minah tu. hehehe.. aku bace buku terima kasih kekasih hasil karya norhayati berahim. besh gak. ada lebih kurang 800 muka surat tak silap aku. aku bace lam sehari lebih... sketttttt lagi tak abih. next time aku datang lagi, aku bace kasi abis. sblm ni asik bace novel thriller ramli awang murshid je. best gak. kali ni tukar citer cinta2 lak. best gak sekali skala btukar mood ni rupanya. ahaks. kat lam bilik aku tu ade 2 novel ramli awang murshid yg aku tak bace lagi. beli je dlu.. ahaks.




malam tu kak yati balik, trus ajak aku g piramid tgk wayang. tak jauh pon.. depan umah je. jalan kaki je g sane. heheh.. mase tu la aku beli novel di atas. pas tgk wayang, g makan2.. trus balik umah. kesakitan perut mula melanda keesokkan pagi nya. makan mee goreng mamak kot. huhuhu.. tiket aku balik manjung dalam kol 5pm. awal2 pagi tu dalam kol 8 lebey, kak ina dari umah die kat keramat datang. nak pick up ktorang. coz dorang ade appoinment wat facial kat wangsa maju. aku ngikut je la sambil berbekalkan novel terima kasih kekasih. sampai sane, aku layan membaca. kak ina n kak yati wat facial. abis facial, ktorang g jj wangsa maju. ala dekat2 situ jer. masuk2 je cari port nak makan. huhuh.. aku ni ngikut je. perut tade la lapar sangat. sampai kat dalam tu, mcm2 tmpt makan ade. pilih punye pilih, tempayaki gak kak ina nak masuk. huhuhuhu.. aku order tempura. nak makan udang punye pasal la. kelam kabut je aku tgk kat dalam tu. sume org nak cepat makan. aku ni men blasah je order tempura tu. bukan penah makan pon. penah gak tau .. tp tak penah cuba. so this time aku nak cuba la. sampai2 je order, aku makan ... huhuhuuhuh.. boley la.. tade la sesedap sambal tumis petai. hahaha... pas makan, g shopping2 sket kat stu. aku sambar kasut. kak yati pon same. kak ina pon pilih kasut gak.. lastly die tinggalkan je kat kaunter tu. tak jadi nak amik. hihihihihi... kuar dari jj, nak anta aku kat duta. perut aku mase tu da mcm tak best je. seram sejuk je rasa badan aku ni. sampai duta, aku g toilet. huhuhuhu... kuar toilet, perut aku mmg rasa mcm tak best. bape kali nak ulang g toilet daaaaa... waaaa ape akan jadi kalau aku dok lam bas nnt?? takan setiap seploh menet nak suh dreba bas benti? mau nya dia tinggaikan aku kat highway tu nnt. so amik keputusan, balik keesokan hari. beli tiket siap2. huhuhu kaye la ko bas. tiket trus burn. sempat lak akak2 aku tu ajak naik eom. huak!! sabo je la... so pegi gak la.. nasib baik kat atas tu tak sakit perut. cuma senak2 je rasa perut aku. ishk.. kali ni g kl mmg tak bernasib baik je la.. takpe... janji dapat naik eom. seblum sampai tarikh luput die. muahahaah..

sempat gak snap gambo ngan henpon. amik gambo sendrik je la.. mcm ni la muka org yg perut die tak bape sehat. hehehe peace! gayat gak mula2 naik benda ni. huhuhu

Friday, November 16, 2007

jalan-jalan

hehehehehehehheeh.. ari ni aku nak pegi KL. saje je pegi. tatau ape akan tjadi. tungguuuuuu... papaiiii

Thursday, November 15, 2007

heks.. elow..


aduh.. lame tak update blog ni yer. bz la. tade mase nak taip2 kat blog ni. rasa mcm banyak nak taip. tapi tak tertaip2 lagi. heheh.. tp walau pun aku tak menaip di blog ni, aku menulis gak lam diari comei aku. ;)

ni la diari yg aku maksud kan. comel tak? hehe.. dalam tu mcm2 aku tulis. ala tak banyak pon.. camne leh tak pasan sepit rambut aku pon ade kat stu? hayok.. harap maap. hehehe..

so.. pas abis bulan syawal ni, aku rajin mencari2 hobi baru untuk mengisi masa lapang aku. ye la.. takan nak biarkan masa2 yg ada tu begitu sajekan. bosan la plak. baru2 ni aku surf net cari2 information pasal patchwork. asalnya aku main game patchwork kat bigfishgames. tgk patchwork kat situ cantik2 lak jadinya. so aku surf la cari. patchwork atau seni quilt ada lah teknik-teknik gunting perca-perca kain dalam bentok geometrik then cantum2 kan menjadi bentuk-bentuk yg menarik. aku tgk cantik gak jadinya. so, projek aku kali ni aku nak buat quilt handbag. harap2 jadi la. klu jadi, leh la aku buat mcm-macam lak. ahaks. 1st, aku nak kumpulkan perca-perca kain yg menarik. then gunting into the pieces. pas tu aku nak tanye kak ila aku camne nak guna mesin jait kat umah aku tu. wahahahaah.. jgn la gelak. mmg aku tak reti guna mesin jait. jait tangan ble ar. aku akan cuba gak! selagi aku berusaha, mesti benda tu akan jadi gak kan. hihihihi.. so, nnt bila aku da start wat pojek tu.. aku akan masuk kan repot2 dia kat dalam ni. give me support ya!.. salah satu blog yg aku suka skang ni ada blog crazymomquilts.blogspot.com waaaaaaa.... mmg tere wat quilt la die ni. really awesome dia punya hasil kerja. dari situ la aku dapat inspirasi nak jadi kan ianya hobi aku. bless me k!

Tuesday, October 30, 2007

isnin yang suram

pagi smalam [ahad] aku mangun pagi, kemas2 umah. basuh baju, sapu bilik, sapu hall, sapu dapo, sapu depan sume aku sapu. bese la rutin ari ahad.. ari lain nak buat, keje lak. pas tu tgh masuk kain lam mesen, alang datang lak. mak yg tgh nak masak mee goreng trus tinggalkan dapo. aku sambung je la ape yg die tengah buat tu. masuk udang, masuk sambal pas tu tumis2 so on n so on.. jadi la mee goreng. da siap, makan ngan mak. da kenyang, sambung balik keje tadi. jam nak kol 10 pagi dah. janji ngan ijah ari sabtu tu dia suh datang kol 10 pagi umah die.. heee.. takpe2 kasi siap keje dlu baru g umah die. dah siap2 sume keje aku g mandi2.. hehe.. busyuk.. siap2, mak pun siap2 gak.. dalam kol 11 lebey baru ktorang btolak g umah ijah. ahaks. sampai2 je tgk2 ade kete kembara. alamek! tu kete mak abg din. besan mak aku ler. the lazerest mulut in the earth. penah kutuk mak aku dlu tu. ishk ish ish.. name je hajah. so, mak pon kate.. masuk je la. masuk2 kasi salam trus g dapo. tgk the lazerest mulut ade kat dapo tgh potong2 pucuk betik. hehehe.. salam2.. mesti hormat org tua beb. wat ape yg patut. aku wat air dlu. ijah tgh siap2kan lauk. org yg nak di lamar pon kene wat keje gak. thehehe.. tgh2 wat keje tiba2 alan[adik yg nak di lamar] ckp.. mak! dorg sampai dah. wuuuuu awai tuu sampai. ingat pas zohor. thehehe.. yg nak kene lamar tu [no nama die] wat keje pon mcm tak kene. hahaha.. kalut je aku tgk. nebes kot. hihihi.. aku tak join pon acara perbincangan tu. tak patut pon kot? ye ar bukan org tua lagi aku ni. yg buat keje tu suma org tua je kan? kan? kan? hahahah.. so aku lepak dapo je la.. wat keje ape yg patut. bila sume da settle, makan2, sembang2 lagi.. pas tu dorang pon mintak diri.. so keputusan acara melamar ari tu adalah :- hantaran berjumlah RM7 ribu serba satu, btunang lam taun depan .. insyaAllah.. dapat la no sebentuk cincin kali ni.. ahaks. ha no.. ini pesanan ko dari acu. [tak bace pon dak ni.. tape la tulis gak.. ngeh ngeh ngeh]
pesanan acu: walaupon ko tlh di lamar amir, acu bolom lagi. tak aci btoi. hahahaha.. eh lari tajuk lak .. pandai2 la ko jaga diri ko yer. skang ko telah di ikat sket oleh amir. tp kene ikat, tak bermaksud ko leh kuar lebey2 dari biasa lagi haaa... dengo kate mak. lagi satu.. nnt masak mee goreng sedap2 utk acu aa.. ari sabtu ni acu dtg. hua hua hua.. sekian utk acara merisik..

pagi isnin ni mcm biasa.. kesibukan tak penah tak melanda diri. hehehe.. takpe2 aku suke. nnt bosan lak tade keje. dalam kesibukan tu sempat gak aku borak2 ngan sorang sahabat kat ym. mula2 ok. lame2 jd tak ok. really hurt with he's word. aku tau skang ni mungkin aku bukan org yg patut dia hormati. tp klu dr dlu dia bersikap demikian, aku terima. tp skang nape perkataan2 yg keluar dari mulut dia utk aku makin menyakitkan hati? ye lah.. mcm dia kate kat aku.. peduli ape aku kan.. takpe la. mmg btol pon. peduli ape dia kat aku. nothing.... tp aku doakan dia bahagia selalu. takde ape aku nak citekan ari ni. puas nangis, sbb hati aku btol2 tsentuh. im sorry..

Friday, October 26, 2007

jumaat yang indah

sempat posing lagik tu.. ahaks. gambo ari ni.. santek tak keronsang tu? giving by somebody.. ngan gelang mutiara skali. ahaks. tq dear..


Jumaat penghulu segala hari kembali lagi. cepat je masa berlalu aku rasakan. smalam tgh syok2 borak ngan kak cass kat ym, tiba2 kak cass kate die cuti sok (ari ni la tu). aku pon ngan slamber je tanye.. cuti ape kak?? kak cass pon kate.. besa la cuti sultan kedah. aku pon yer yer je caye. haha.. kak cass ni oang kedah. dah tu kena hamboq la. kak cass kata.. penghulu segala ari mmg la ktorang cuti dik as oi. huakkkkkkkk~ penghulu segala ari?? kekabut aku cek hari kat komputer. muahahahaha sengal btol. aku ingat kan smalam tu hari selasa. gila babas aku ni. mmg da tbabas jauh sungguh! hadoih.. camne aku leh tak ingat hari ni. rasa mcm kejap je dah sampai ari jumaat. pelik2. agaknye aku dok sibuk wat keje kot? sampaikan lansung tak pk ari apa. huhuh.. malam tadi aku dok sibuk2 siapkan slip gaji staff utk last year. [last year cik???] ngeh ngeh ngeh. da tlambat dow.. so, ari ni aku kene hantarkan trus kat company secretary. for auditing utk 2006. hua hua hua.. ari2 kene bebel ngan bos. fadan muke aku. taun ni aku nak wat awal sket ah. masalah nye.. boring wat akaun ni. fening kefala. bila taim rajin nak buat, tiba2 je ade keje lain yg datang kat meja aku ni. urgent salunya. of cos la kene benti wat akaun. dah benti tu, faham2 je lah. sure akaun tu terbenti lame sket kat traffic light. lampu da ijau pon dia benti lagi. ngeh ngeh ngeh ngeh.. sape la malas tu. takpe2 taun ni aku nak start buat dah. senang sket. tade ari2 kene perli ngan bos. hek hek..





keje aku da makin ari makin banyak. tatau nak buat mane satu. akhirnya.. ketas2 suma dok menimbun atas meja aku. kadang2 lambat wat filling. jgn salah kan aku.. tangan ada dua je bos.. nasib baik awal taun ari tu aku da start stop masuk naval base. kalo tak, ari2 la aku pegi. taun ni da ade runner merangkap sales manager. suma dia buat. tp kdg2 aku tolong gak die pegi anto claim ngan quotation. masuk gak la base tu. naval base pon tak macam dlu. peraturan kat pintu gate makin merepek2 aku rasa. dah ade pas masuk pon, kena amik pas utk keta plak. kalau mcm dlu, da ade pas awam tu.. tayah la nak turun kete lagi nak amik pas. skang ni da ade pas awam pon kena turun beratur gak amik pas kenderaan. hadoi.. please la make it more flexible. ape kate.. kalau time nak wat pas awam tu, sertakan sekali borang utk wat pas kenderaan. kan senang? everyone will know bout that procedure. tade la ramai yg merungut. tapi apo kan dayo den, den hanyo bulih meluahkan perasaan jo. sobab naval base tu bukan den yang punyo. nak tak nak, kono ikut jo la apo yg dorang sumo nak kan.. hua hua hua..


tadi aku baru dapat gaji. horey!!! awal lak bos ni kasi. alhamdulillah.. nnt ptg2 sure sume mengular. hua hua hua.. esok lak cuti. bese la sabtu. im just working in 5 days a week. tak main ar keje ari sabtu. hihi riak~. tp kalau rajin, aku overtime ari ahad. dapat duit lebey sket. ahaks.. ari ahad ni tabley la.. ade majlis rasmi kat umah akak ijah aku. acara pinang meminang. hua hau hua soooooo excited. tp bukan aku yg kene pinang la.. ish ish relek2.. ari senin nnt aku citer ek. so taking care all ;) thanks for reading my stori mori.





nota adik : tak sabo nak tunggu ari ahad ni. baju aku kat umah acik da siap ke ek? kalu da siap, bole ar melaram ahad nnt ni. nnt aku nak koling2 acik lah. heks :P

Thursday, October 18, 2007

Selamat hari raya!!!

bgambar besama2 segelintir anak buah aku yg kecit2.. tia, udin, kema n adawiyah.
time ni raya kedua.. sume bsiap2 nak g umah kak ijah aku. bese la.. makan taim.. hua hau ahua

minalaidilwalfaizin... wuu... lame tak jengah blog ni. baru buat tiba2 trus je senyap. huhu.. ape la aku ni. bukan tamo update.. tp tade mase.. n rasa tade mud nak naip. bulan poser da abih. raya pun sudah. smalam 17/10/07 aku start keje dah. aku ngan bos [tn haji] je yg datang. yg lain mane tah. coti lagi la tew.. so half day je la smalam.


time raya ari tu 13/10/07 bessssssshhhhhhhhhhh sangat. sume balik. ahaks. penoh da umah aku. time nak tdo.. jgn di kesahkan la.. mcm lam tin sadin kot.. maklum la sume anak buah aku da beso2. tapi.. no hal. bukan salu tdo mcm tu. hehehe.. sampaikan aku sendrik pon kene halau dari bilik sendrik. huhu T-T cian... nnt lah aku cite bab raya ni. coz aku tak up load gambornye lagi. nnt da ade gamba.. baru besh citer.. hihi.. so.. samat ari raya utk sumer.. adios...

Tuesday, October 16, 2007

raya ketiga! umah kak ila kat pantai remis.

ari ni da masuk raya ketiga dah! aku rasa berat badan aku mcm naik beberapa kati je ni. bahaya2. pas raya ni aku berazam utk diet! cewah.. hihi..

kali ni rombongan nak pegi umah ila dah berkurangan. selamat ko la. janji ngan ijah nak pegi pkui 2. so sebelum tu suma bsiap2 pas smayang zuhur, berangkat g umah ijah dlu. sementara tu lam kete abg eli aku berhimpit la. yg duduk kat seat belakang, aku, kak yati, danial ngan mak. perghh.. kecikkan badan sementara. bila sampai umah ijah, mmg la sume da siap. tapi tunggu no plakkkkk.. die g kenduri umah kawan die. haiyoooo.. sblm tu mmg ktorang ade bselisih ngan die kat traffic light. tunggu punya tunggu... kol 3 baru balik. huhuhu.. pas tu trus g umah ila. sampai2 je salam2.. pas tu mcm tabiat biasa.. duduk kejap, serbuuuuuuuu... haha.. ila masak mee rebus. sedap woooo... abg eli aku sampai2 je trus pegi check in kat bilik kecik. sakit peyut katanya. huhu.. dah makan2 relek2 jap, dorang ckp2 nak g melawat sedara mara kat kg 40 rantai lak. ha... mane kampung ni? hanya mereka2 yg berkenaan je yg tau kampung ni kat mane. antik wooo kampung ni.. miahahaha... kg ni la kampung arwah ayah aku. adik badik die masih ramai kat situ. ktorang pun tak penah lupa nak ziarah walaupun arwah ayah dah takde. semangat beb.. selagi ada nyawa, ktorang takan lupakan mereka2 yg mempunyai pertalian.




ha tgk ni .. caye tak.. ni la aksi serbuuuuuu yg telah bejaya di lakukan. nasib aku tade lam gambo ni ek. muahaha..



ha tgk.. setelah beberapa ari raya.. ni la jadinya. tp senang ati je die. hua hua hua.. go! go! alip!


kowang penah denga tak pasai cite org salu amik gamba kat tempat yg 'keras' salu je ade makluk lam gamba dorang tu kan. aku pon menjadi mangsanya. amik gambo lam umah ila pon ade gak 'benda' tu. tak caye tgk tu.. gambo tangan die.. eeeeeeee......... muka die tu.. nampak mate sebelah je.. eeeeeeeeeeeeeee... (wakakakaka) sape suh ko interprem cam tu eda. rosak gambo aku. =))


naahhh.. tu je gambo yg ade mase raye umah ila. photoghraper malas nak snap kot. sbb tade oang nak snap gambo die. hahaha..


so kat bawah ni aku letakkan gamba famili2 ila. [atas permintaan ni] kang tak letak.. nangih lak die. hua hua hua.. lek lek..

ni la akak aku.. kak ila n cucu die. sihusna. anak kepada mak die yg baju kebaya itam tu. keh keh keh.. [anak buah aku si kema panggil husna ni musnah. ?????? pensan aku dengo]

ni la anak sulung kak ila. si kembo eda n ena. ena da tawin.. eda kamin soon kot. acu die?????? jgn biarkan idop anda di selubungi misteri.... eda.. ko peluk akak mcm bantal jek. mcm besh jek.. hihihi..

suke aku tgk gambo ni. husna mcm tahan bau-bauan je. mesti pak uda die ni tak wangi. hahaha..

naaa... ni la sume anak2 kak ila. ena, eda, ita, mat no, alip, husna.. erkk... husna cucu dier. tp mane ke si bongsu ni?? moskil aku. wei mane iwan ha?????? ish ish sh.. abah kowang pon tade lam gambor ni. ish ish ish lagi..

ni la antara pasangan-pasangan bahagia lam umah ni.. haha.. ena n hero dia. ila of kos la ngan hero die gak. tp hero kecik. abg usup mane tah. ko posing mcm org kaye je no. naik bersilang kakinya haaa.. hahah.. tp ko mmg kaye kan. patot ko bagi duit raya kat acu taun ni. keokeokeo..

sekian dlu gamba2 raya utk taun ni... taun depan, insyaAllah aku akan upload lagi. tungguuuu... selamat ari raya utk sume yg mengenali saye. maap zahir dan batin. chaloo....


nota adik : harap-harap sangat supaya dosa-dosa yg penah kulakukan dapat diampun kan. :( dan harap-harap sangat dapat jumpe kawan-kawan lame mase skola dlu. miss u all guys......


Sunday, October 14, 2007

beraya di umah kak ijah (raya kedua)
















hari ni.. sume telah di jemput utk membuncitkan perut di umah akak aku kat stewan. umah ijah a.k.a mak ndak atau pun badak ( kema yg panggil ha..) muahaha.. cam bese.. kat umah mmg kecoh ar setiap kali nak bsiap. tatawu la nape. mmg sume suke wat kecoh kot. tp mane tak nya.. ari ni la pun ramai nak balik ke sarang masing2. kak long nak balik sarang kat kl dlu.. baru g jb. kak nek lak nak balik sarang kat pahang. abg sham nak balik ke PD. tapi sebelum balik, suma kene makan kat umah ijah dlu. baru ble balik ngan ati yg girang. mane tak nye.. perut da kenyang. heheheh...



maka.. group mane yg siap dlu.. die g umah ijah dlu. geng kak nek n abg rosmali ar yg pegi dlu. pas tu aku lak naik skali ngan kete abg sham. tinggal lagi kete aku kat umah.. hihihi.. sume da sampai kat umah ijah. trus amik pinggan tanpa segan silu. hahahaha.. sian btol la mangsa kebuluran ni. mase aku tgh siap2 kat dalam bilik, kire mase final touch la.. hihi.. kak yati ngan abg sume da nak masuk kete je. yg dok kat lakang kete tu salu nya aku ngan teha je.. tp ari ni kak yati tumpang. dah la kete abg penuh ngan barang kat seat blakang tu. tiba2 je aku dengar kak yati jerit 'mak aihhh!! ramai nye nak ngikut kete ko ni sham! muat ke kete ni???' ha sudah.. lam ati aku ckp.. sape plak laaaaaa yg nak ikut skali ngan abg ni. sure budak2 kecik ni. ishk nyebok btoi ar.. aku ckp lam ati lagi.. aku bawak kete sendrik je la.. pas tu aku kuar.. tgk tade sape pon yg ramai lam kete abg. aku, kak yati ngan teha je. sape lak yg kak yati maksud kan tadi?? ish moskel2... last2 mase lam kete.. kak yati cite ngan aku 'dik ko nak tau tadi ramai gile lam kete abg ni'. aku tanye ar sape??? ni ha... kome nak tau sape yg kak yati tunjuk????????????? para otomen2 yg die pegang seperti gambar di atas tu laaaaaaaa... hadoiiiiihhh saspender giler btoi arrrrrr!!! wakakakakakkaka! mane tak banyak nyaa.. tu sume otomen si ekallll!! haha adoihhhh sakit perut aku gelak. ade bape eko tah otomen yg ade. mmg banyak pon. mamat tu mmg fan of otomen pon! hahaha... menggong btoi la..


kat bawah ni ade beberapa kerat je gamba yg sempat di snap sepanjang ktorang kat umah ijah. ha.. pasal makanan.. menu die besh woooo.. ade lontong, nasi makan ngan sambal petai ngan udang.. slurrppp... ayam kampung goreng.. kuih2 rayer.. ngan air oren. besh la tu.. hihihi..





gambor di atas ni adalah acara pakaian yg same pesen. mcmana leh same tah. aku ngan kak nomi baju lebih kurang gak. pesen pon same. yg kak ngah ngan teha jd kuda belang. sampaikan si teha ni asik bkepit je ngan kak ngah.. disebbkan baju dorang same. salu tade nak rapat ngan kak ngah pon. hahaha... ni la die pompan yg mempunyai tali pinggang itam paling banyak di dunia. wakakaka




bgambor lam umah ijah.. danial.. kak yati ngan aku.. sbelah danial tu ibu dia. kak jas.. sampai satu tupperware die makan kerepek tu.. hahah






time ni acara nak balik dah... si kuda belang kecik tu nak ngikut si kuda belang beso. sabo je la.. tu la pengaruh baju yg same. nenek tu mcm kasi jelingan maut je.. huhu samat ari raya nek! bkan nenek aku la.. tp nenek kepada anak buah aku tu.. ala nak tumpang manja ngan nenek gak.. hihih




bila suma da balik.. rasa mcm da kekurangan korum utk famili datin ropidah. hihi.. moral utk ari ni, makan la sebanyak mane yg kome nak makan. bila dah rasa badan mcm da berat tu, pandai2 la diet kalau nak kurus yer! ape punye moral la aku kasi ni. hantam jak la.. hua hua hua...





nota adik : ingatlah... jika kita bersedekah kepada yang memerlukan, kelak rezeki kita akan selalu melimpah.. insyaAllah..

malam raye pertama


malam ni ktorang ramai2 g serang umah pak itam kat taman desa bayu. kat manjung gak la.. aku naik kete ngan abg sham. malas nak drive. ahaks. so ktorang g jalan dlu. yg lain nyusul kendian. sampai2 je umah pak itam, tgk ramai yg da sampai. nampak kete pak usu, abg ngah anak alang, tah kete sape lagi ntah.. tp kete geng ktorang tade pon. aku call kak yati.. upanya dorang singgah beli barang jap. so ktorang masuk ar dlu.. waaaa.. da ramai lam umah pak itam. umah pak itam skang lawa wooo.. da beso.. tp aku sedey je tgk pintu pagar yg aku langgar dlu. thehehehehehe saye mintak maap ye pak itam..
kat umah pak itam ade masak mee sup. sedap2.. makan-makan sampai tak ingat nak snap gambar. haha.. ni je la gamba sekeping yg ade. gamba aku.. kak yati.. ngan wan chek. yg kecit tu anak wan chek.. si'ujan' .. name penuh aku tak hengat. dok jeling2 je tau. ekekeke.. mekasih pak itam n famili yg sudi menjamu ktorang sume ni.. kenyang woooo... len kali buat lagi... ahaks
nota adik : time raye ni la dapat kumpul ramai2. tp yg sedih bila ade yg bawak diri.. majuk.. ish ish ish..

Selamat hari raya!!!.. raya telah menjelang tiba.. yahuuu..

raya taun ni mmg meriah beb.. famili beso.. gelak2 sket da meriah umah tu .. hehehe...
di pagi raya suma sebuk nak bsiap pakai baju raya. nak g smayang raya. punya la berebut nak mandi. nasib bilik air ade 2. ok la sket. tp air lak slow. mmg kecoh btol. hehehe.. kat bawah ni aku selit kan sket xtvt raya pertama. malas nak taip manyak. kalau tgk gambar pon.. gerenti korang tau mcmana meriah nya raya kat umah aku tu. ahaks.





malam sblum raya budak ngan bapak budak syok main bunga api. bunga api yg paling besh adalah seperti di atas. mcm sambut merdeka pon ade. hua hua hua


Dipagi Raya

pagi2 da siap pakai baju cantek2.. pas tu da smayang raya.. lepak kat depan tv la .. ape lagi.. hihi


mintak ampun mintak maap mak.. segala kesalahan harap mak maapkan. ktorang saaaaaayang mak. dipagi raya.. mak cium suma anak2 n cucu dia. besh sangat.. klu arwah apak ade lagi besh kan ;) al-Fatihah utk arwah bapaku..


tomei je muka abg aku kene pelok ngan mak. ihiks. danial ponnn nak peluk gak opah die. ahaks. nampak budak kat atas yg tgh meniarap atas kusi ni? nama dia udin. mane oang amik gambo.. situ la die nak interprem. last2 die posing mcm ni lak. mcm sesumpah nak nyamar.. kunun2 oang tak nampak die la tu .. same kaler ngan kusi. muahahah..


ni la segelintir photoghraper yg ader. hekss...

mintak ampun mintak maap.. dari ujung rambut sampai ujung jalan.. kak nek kate.. hihi.. penuh dah umah mak ni ngan anak2 die :P

apiz, kak ngah, yana.. anak kak long aku. menten-mentennn..

kak yati a.k.a. mak uda ngan anak2 buahnya. ganeh je si teha kecik ni posing.

cheeesseeee... bgambar depan umah. ahaks.. ko bawak kayu tu nak wat pe teha oitt?? ishk


famili abg jef n kak enah.. anak die.. eman, amalina, apit, diana

ni famili yg blum ber'anak' lagi.. hahaha

famili abg eli.. kak jas (wife) n danial anak kesayangan ;)


famili ijah. suami.. abg din ngan anak2 no, alan, kak cik ngan teha beso

ni akak aku.. ngan suami dia.. abg izam. baby dia yg kaler biru tu.. ahaks.. ai ai sir!




sebahagian dari anak2 n cucu mak. selamat ari raya sume... taun ni baju aku buat aku nampak lagi gumuk ah. ampesh... takpe.. yg penting............RAYAAAAAA... hahaha

sekian dlu gambar yg dapat aku papar kan di pagi raya ari tu. ade lagi gambar2 yg tak dapat nak upload. kat kamera kak long lagi.. kamera abg sham lagi.. abg eli lagi.. cukup la gambar2 ni je ek.


nota adik : mmg raya taun ni besh mcm taun2 yg sebelumnya. adik harap kuarga kita bahagia selalu.. walaupun apak dah takde... adik yakin dia pon nampak yg anak2 dia bahagia ngan mak. adik rindu apak.. adik ngan abg n kakak suma doakan semoga roh apak sentiasa dicucuri rahmat ... amin... Al-Fatihah utk arwah ayah ku Hj Noordin B. Idris.




Saturday, October 13, 2007

last puasa

ari ni last puasa utk suma umat islam. tp aku coti. huhu... ari ni ramai dah adik badik aku balik. mula2 akak aku yg kat pahang sampai. mak si adawiyah.. anak buah yg aku ngan mak jaga time poser. baru satu famili sampai.. kecoh dah umah. tak larat aku nak layan kema ngan udin. ade skali tu.. aku masuk bilik. secara tak sengaja, aku tdengar udin tanye kat opah die [mak aku la tu] udin kate " opah tak de bini ke???" akakaka aku pasang tinger lagi.. akak die lak nyampok, kema pon berkata " hei.. opah mane ade bini.. die tak kawin lagi" maka.. sape2 yg dengar perbualan tu.. trus gelak bagai nak rak. hahahaha... tu la budak2 skang. pandai btoi bcakap. ekekeke... pas tu.. actually, kak ana sampai ari rabu. sbelum imsak ari kamis tu, kak long lak sampai. pas tu abg sham lak sampai. abg sham ni dok sawak. ari kamis malam tu die sampai. so, time bebuka ramai2 telah berlaku. ekekeke... syok woooooo tgk gelagat dorang. mula2 sebelum bebuka, sume diam je.. bila time bebuka tiba, perghhhh sume serbu dapo. mcm ikan pirana. dah makan2 sume.. kenyang.. trus.. ilang umat kat dapo.. haha



bebudak dok makan kat dapo.. ni dapo seksen kat lakang skali. tmpt meja makan telah di'konker' oleh golongan dewasa. makan camni lagik besh.. hihi

[gamba di atas]



budak yg tak pakai baju tu adalah ekal. beliaulah yg menjadi tumpuan sepanjang raya taun ni. sbb beliau adalah seorang yg cumil mcm dak cina shaolin yg pakai spek mata bulat tu :)) time makan... kussssssmangat. time dukung die.. perghhhh rasa nak patah pinggang den. slambe je time main pkai spende je.. haha





sebelum bebuka puasa [membakar lemang]
esok nak raya!!!!! so, pagi2 lagi, da sebok nak wat psiapan utk masak lemang. besh2. aku pagi2 lagi da sebok basuh kain utk suma yg ade kat umah tu. sume kain2 telah di kumpui lam bakul. so aku tlg masukkan lam mesen je la. banyak giler kain. da jd mcm kat kdai dobi lak. nasib baik kak ngah [anak kak long] tlg sidaikan. sambel2 tu aku tgk aktiviti kat blakang umah gak. mak pagi2 da sebok g amik barang2 utk masak lemang serta rendang yg tlh di oder. pas tu aku tgk abg sham ngan mat no [ anak buah ] sebok nak siapkan tmpt nak bako lemang. dah siap tu, aktiviti melekat api lak. xtvt yg paling mencabar aku rasa. aku pon tlg2 jugak la. abg mintak aku minyak gas. mano adow. bako ngan ketas je la. bako2 nyala la jugak. pas tu padam. hahaha.. kayu nye tak kering sgt. ala2 lembab sket gitew. mane la senang nak lekat api. mcm2 alternatif ktorang lakukan. cari getah takde.. baka plastik.. lekat kejap.. padam.. haha.. tensi tensi.. kbetulan tepi umah aku ade sampan2 para nelayan.[umh tepi sungai beb] abg aku ckp.. kite angkat sampan tu.. bako sampan je la.. muahahah [ayat tensi] last2 suh mat no g beli minyak ges. mmg la api naik.. kejap je.. huhuh.. aku pon pusing2 umah.. tjumpe la tong sampah pastik yg warna itam tu. aku angkut gak. bawak ke tempat pembakaran [skema nye ayat] maka.. alternatif aku jugak yg bjaya.. yahuuuuu... ape la ko ni abg. nama je askar melayu.

my bonda tengah memasukkan pulut n santan lam buluh lemang. oit mat no... ko nengok je opah tu yer. bukan nak tlg. ish ish ish.. err... ape abg aku wat kat lakang tu ek [garu2 kepala]

lemang is oredi di bakar. manyak jugak tu. ahaks

mat no. merangkap ketua ajk yg menjaga lemang. abg aku mane pegi ilang tah.


ketua ajk yg telah penat membako lemang. ke... ko nak tberak no? muahaha

ahli-ahli ajk membakar lemang. mak, kak yati ngan kak ila. senang hati bgelak ketawa setelah lemang siap di masak. cantek btoi view tmpt kowang bgambo yer. sape la memerut kat dalam tu. hihihi..

sekian saje lah ceritera semasa last puasa dan xtvt membakar lemang. walo pun ade lagi gambar yg tak sempat di aplod, nengok gambar di atas pun dah cukup menceritakan kekecohan yg di gambarkan. ala.. tak sempat amik gambo akak a.k.a kak long mase tengah masak kt dapo. dia la yg jd tukang masak rasmi famili ktorang sepanjang bulan poser dan raye. sedap wooooooooo akak masak. bila akak masak je.. abis.. masak je abis.. sedap sangat ke.. atau oang kat umah tu mmg sume lapo-lapo? muahahaha... begitu lah rutin arian kak long setiap kali raya dan puasa menjelma.. thehehehe.. tq akak. tak penat sgt mak nak layan sume. ahaks. esok raya.. yey! yey!























Friday, July 20, 2007

assalamualaikum..


wahhh.. saje je nak test wat blog ni. salu wat blog kat frenster jek. tgk membe2 lain wat blog mcm besh jek. hihi.. selamat datang pada diri aku sendrik dalam alam blogger. saje nak kongsi2 pengalaman dalam kehidupan seharian bersama² teman² tesayang sumer. have a nice day ;>