Our Anniversary!

Daisypath Anniversary tickers

Follow Me ;)

Saturday, June 30, 2012

Manik Crumble

siyes kesian kat diri sendiri.. sebab baru merangkak-rangkak dalam ilmu memanik.. orang sekarang da advance dengan manik 3D.. mokcik baru nak try buat crumble biasa..itu pon belajar melalui tutorial yang dibeli melalui online suatu ketika dulu.. haha.. da bertaun beli skang baru nak try..

memula try jadi macam ni.. ni 1st layer.. banyak layer nak buat rupanya.. ni buat guna manik yang ade jer..walopon...

then try untuk kali kedua.. dan menderhaka sket dari tutorial yang dibeli.. aku tambah sequin... sebab material tak mencukupi.. tapi nampak lawa pulak.. *hahah puji sendiri..

pada pendapat aku.. memang susah sket kot kalau takde guru yang mengajar didepan mata. sebab kita tak tahu teknik-teknik yang betul dorang gunakan. tapi, hendak seribu daya... selagi minat, aku akan terus cari dan gali dan cuba buat jadi yang terbaik =)

*pstt.. memang saje je nak snap guna camera handphone.. sebab kasi blur sket hasil yang tak berapa nak cantik tu.. haha.. *nanges

Thursday, June 28, 2012

bunga merah itu...

jiran-jiran kat rumah aku sekarang berbeza dari jiran masa duduk kat kem pakit, sri aman. sebab jiran kat sini banyak senior.. kapt, mejar, Lt kol pon ade... motip aku cite pasai jiran? adeh.. tatau la.. just nak bagitahu dan memperingatkan pada diri sendiri.. jangan selalu mendongak ke langit.. nanti tersadung batu jatuh tersungkur.. tak pasal-pasal kene gelak.. mende la aku merepek ni..

jumaat lepas ade jiran datang bertandang kerumah aku. masa tu mak ade lagi. maka kami pon mula la bersembang.. pung pang pung pang pung pang, kakak tu mintak nak tengok contoh jahitan manik yang aku buat. so, aku tunjukkan la baju-baju aku yang da aku buatkan dulu.. berminat lak die tengok bunga-bunga manik aku tu.. so, petang tu dia hantar baju untuk aku manikkan.. for the 1st time aku dapat kain yang macam tu.. katanya kain sutera.. memang halus rupa paras kain tu.. nak tak nak, aku pon ambil juga ... dan bawah ni la hasilnya..

nampak tak tekstur kain tu? heee...

terpaksa guna teknik tampal bunga lace dulu baru jahitkan manik kat atasnya
alhamdulillah manik sempat siap mengikut permintaan. kakak tu pon cakap 'comei' .. alhamdulillah... ni ikut bajet dia.. RM30 only.. dekat lengan sahaja.. :D

kisah semalam dan semalam..

alhamdulillah tempahan jahit manik dan juga keronsang aku buat masa tak update blog ni da siap.. phew..~ jiran kat bawah rumah aku ni tiba-tiba datang rumah dan hantar baju untuk dimanikkan. alhamdulillah.. tak rugi kalau kita ni beramah mesra sesama jiran kan.. memang sebelum ni aku tak berjumpa lagi dengan jiran-jiran yang ada. sebab aku duk lam rumah jer.. huhu.. tapi hari tu blok kat depan tu anjurkan majlis pembacaan tahlil.. aku n hubby pon dijemput sama.. rupa-rupanya masa tu dorang wat sesi perkenalan untuk jiran baru macam aku n hubby serta lagi satu family.

to be me, kalau orang tu baik dan senang untuk bertegur sapa.. aku memang ramah dengan orang yang macam tu. tapi, kalau orang tu diam.. dan bila aku tegur pon dia diam lagi... memang aku pon diam banyak lak... thehehe...

sekarang ni aku nak siapkan tempahan manik untuk raya. kalau siap cepat, alhamdulillah.. boleh aku bagi kat customer dengan cepat gak. memang itu la perancangan aku.. nak siapkan cepat. insyaAllah.. semoga perancangan aku berjalan dengan lancar.. minggu depan, hubby da start busy outstation. ni la hakikatnya menjadi isteri tentera. duduk kat ceruk mana pon, tak sah kalau selalu kena tinggal... hehe.. alhamdulillah.. makcik ni da membiasakan diri da.

jom tengok iklan

hahaha so true!
my fren Jaja  yang send kat aku kat email... tapi tu la.. macam yang aku cakap kat die.. pompan lam gamba tu lagi strong.. manyak tatoo nya... hahaha.. 

eh ha.. hari tu aku aku ngan kakak aku merempit lagi pergi manjung hantar mak balik kampung... biasala mak dok umah aku ni paling lama pon seminggu.. tu pon die da rasa lama.. hehehe.. nanti datang lagi yer mak...

*buat keje kat meja dalam bilik ni menjadikan kerja-kerja aku lebih teratur la.. hihi besh beshh.. tapi ade je teddy bear tu datang mengacau kalau aku dok diam-diam lam bilik ni... ish3x.. jelesh letewww... 

Friday, June 22, 2012

D.I.M

wahh.. besonye hurup kat tajuk entry ni.. D.I.M lak tu.. selalunya orang dok sibuk D.I.Y je kan? haha.. tapi betul la.. D.I.Y tu kan Do It Yourself.. tapi D.I.M ni pulak Do It Myself la.. hahaha.. ekceli.. aku dok pasang sendiri meja kayu yang abang ipar aku bagi hari tu.. nak suruh mr hubby memang terletak lam kotak je la meja tu. nasib baik meja tu tak leh bersuara. kalau tak, mesti selalu kena perli je ngan meja tu kan.

aku lak penat dah bebel mintak tolong dia pasangkan.. tapi.. hampeh... dia kata malas la.. nanti abg buat la... tapi memang dia buat pon. buat dek! huhu.. so, semalam, aku da tak boleh tahan lagi.. sebab meja tu aku nak guna untuk tempat aku berkarya.... ceeeewahhhh... wakaka..

aku tenung lelama meja tu. *ingat bole pasang sendiri ke kalo tenung lama-lama?

cer nengok... situ je la terletaknya.. lepas tu dia angkut letak lam bilik sebab aku da bising letak situ  menyemak
lepas aku tengok screw ngan kayu meja yang ade, aku cuba la pasang...

pasang macam gini yer anak-anak.. ibu tak tau la betui ke cara guna  besi mcm skru dreba tu?? wakakak
bedal je la.. janji leh kusing.. kusing.. kusing macam jamal cakap.. hahaha

ha macam ni la rupanya... yang dalam plastik tu la kaki-kaki meja ni
bila da pasang screw dekat kaki meja ni di setiap empat penjuru....

taaraaaaaaa!! da siapp!!! ah bola jamal tu nyebok je

ceeee... baru best nak berkarya... wakaka.. time ni kemas je... eh bawah tu mesin jahit  warisan tau.. haha

memang senang la sikit aku nak wat keje jahit manik ngan buat kraf. kalau tak, merata-rata tempat aku duduk. sangat la tidak best sebab kadang-kadang manik-manik ngan perca kain berterabur sana sini.. tapi sekarang ni tidak lagi la. dia berterabur kat tempat ni je la... hahahah still berterabur meh?? 




Thursday, June 21, 2012

Prudential

saje je kasi bulat-bulat kat situ.. bulat kecil bulat besar bulat yang besar.. sayang mama sayang papa.. sayang semuaaa... 

alhamdulillah.. balik dari PD hari tu.. hubby ambil aku dekat kedai bunga area nak pergi rumah kakak aku sebab kakak aku drop aku kat situ sebab dia nak balik perak bawak mak. ok.. memang banyak sebab.. so, citer tu je la sebab nye kan.. hehe..

masuk je kete, dia trus bagi aku kad ni... ngan sijil sekali. dia kata.. nah.. ambik baca.. wahhh macam cikgu cikgi lak suh baca.. ... 

terima kasih daling.. memang dari dulu aku tak penah ade insurance untuk diri sendiri melainkan insurans keta.. huhuuh.. dan memang aku selalu je kuar masuk hospital sebelum ni.. dengan apendiksnya, miscarriagenya.. latest bersalin czer tu la.. bayangkan berapa kali aku penah masuk OT.. huhuhu.. 

apa-apa pun... terima kasih sangat to hubby.. *den tau dia tak baca blog ni pon.. huhu. sayang kamu ketat-ketat.. ketat lagi dari baju tshirt u yang makin sendat tu.. wakakaka


Wednesday, June 20, 2012

Alhamdulillah

Alhamdulillah.. syukur kepada Allah..
kerna masih beri aku peluang untuk berbakti kepada yang tersayang
sekarang ni mak ada didepan mata aku. duduk kejap kat rumah aku ni.. Alhamdulillah.. bukan senang mak nak duduk lama kat rumah anak-anak dia.. kali ni atas sebab tertentu, kakak-kakak menugaskan aku untuk jaga mak. alhamdulillah aku terima dengan berlapang dada. memang niat aku dari dulu nak jaga mak sampai bila-bila. eh rumah aku sekarang meriah woo.. bila ade mak, pas tu jamal lak ade siang-siang, ditambah lak dengan hubby yang suka menyakat jamal.. sama la dua orang tu.. memang terangkat gak rumah ni dengan suara jamal.. haha.. *suara aku gak.. muahaha.. opahnya *mak aku la tu.. pon sama gak nak mengusik.. hehe..

balik dari port dickson, ni la masa yang ada untuk aku update blog. haih... sorry yer blog, nasib baik ko tak bersawang lagi. biasa la.. aku dok sibuk ngan tugasan suriram aku ni la.. *surirumah daa.. pas tu dok sibuk siapkan tempahan brooch customer. dan skarang rezeki untuk tempahan jahit manik pulak.. alhamdulillah.. terima kasih Allah.. *datang hari yang sama lak tu.. ada yang aku ambil dari tangan customer tu sendiri.. hehe  next time kita chatting lama sket ek jaja.. ada yang posmen hantar tadi.. *yer.. korang leh pos terus baju tu dekat aku untuk aku blink blink kan.. ;) nanti da siap, aku poskan balik kat korang.. tempahan untuk raya masih lagi aku buka.. untuk pertanyaan lanjut, email aku je k..

eh tadi kak long aku from jb pon datang rumah aku. ekceli dia dtg rumah anak dia kat cheras tu.. ihihi sampai jugak kaklong kat rumah ni... dulu masa dok kat pakit, takde sape pon siblings yang datang.. haha sodeh gilo.. mana tak nya.. jauh nak naik belon. sape nak.. ekeke.. tapi skang alhamdulillah... seronok bila adik beradik n saudara mara datang rumah kita ni.. seronok juga bila dapat jamukan dorang dengan makanan yang kita masak sendiri..

so, stakat ni je lah aku nak bebel buat kali ni.. kali ni bebel tanpa gambar.. huhu malas nak cari gadget tu sume. selamat malam semua... ha.. skang ni world cup kan? korang yang para isteri tu.. rasa terabai tak ?? hahahah... siot je soalan. jom tido depan tv!! motip??

Wednesday, June 13, 2012

Blueberry Cheese Tart

haaa.. akhirnya... terlaksana jugak.. kan sebelum ni aku ada cakap nak pergi rumah kakak ipar aku.. nak buat blueberry cheese tart... akhirnya terlaksana jugak... bab bancuh membancuh memang aku laju je buat.. tapi bab nak buat acuan tart ni.. perghhh sakit pinggang makcik.. huhu... harus diperbaiki lagi ni.. kalo buat nipis sket mesti nmpk cun lagi kan.. hehe..

sarung-sarungnya... eh bole ke panggil camtu? hehe

 anak buah aku suruh main lukis-lukis kat atas cheese ni.. heee... acu takde keje

jamal punye! hihihi... 

aduh manyak jugak dapat ni

kena perbaiki lagi ni.. 
 eh banyak jugak kitorang dapat dalam satu doh ni.... sempat kot bawak balik kl nanti.. ngehh..

phew panas
balik je hotel, panas je kat luar.. fuhh kene aircond memang beshh... 

tinggal esok... lusa.. baru balik KL... 

pssttt... jamal da boring dok sini.. dia da start ajak mama dia balik kl.. hahaha..

Selamat Pagi..


assalamualaikum.. selamat pagi... wahh pepagi da update blog. semangat ke ?? atau boring? hehehe... masa ni jamal dok tido lagi. 

nyenyaknya...
jamal ni kul 8 nanti baru dia bangun.. tak pon 8 lebih.. pastu baru kitorang siap-siap nak pergi breakfast..

bukak sliding door terus nampak laut... 
da nak masuk 4 hari da aku kat sini.. kulit pon da semakin kelabu warnanya.. haha.. balik KL nanti wajib scrub ni.. cewah.. macam la aku putih macam snow white... muahaha.. 

seronok berehat kat sini.. tapi otak asik teringatkan rumah.. huhu..

*pssstt... jap lagi nak pergi rumah kakak ipar nak buat blueberry cheese tart.. tapi tak tahu la kot kot dia da buat dulu.. melepas la aku nak belajar resepinya.. huhu..




Tuesday, June 12, 2012

berada di Avillion, Port Dickson

assalamualaikum.. lama nya aku tak update blog ni kan. memang bz betul la... last week ada dekat lumut, pas tu balik KL, entertain family yang datang kerumah aku... and now aku berada di Avillion Admiral Cove, Port Dickson. bukan bercuti yer.. sebab kalau bercuti, hubby perlu ada bersama.. tapi aku jadi pengasuh kepada si jamal tu la.. termasuk bonda aku sekali.. hehehe.. kebetulan mama jamal atau kakak aku tu ade kerja kat sini, dia angkut sekali la kitorang ni.. niat dihati nak bawa mak kitorang berjalan sekali..

bonda dilobi hotel
hotel  ni betul-betul menghadap ke laut. bilik kitorang ni pon, bukak-bukak je langsir kat sliding door ni trus nampak laut... kitorang sampai kat sini pagi ahad hari tu... hari ni kiranya da masuk hari ketiga.. encik abe tinggal sengsorang kat umah.. huhuhu.. sedih pulok.. tapi cik abe memahami.. thnx darling.. 

dok sini takde wat ape sangat..makan.. tido... makan tido..hahaha.. banyak kali dok berulang alik kat rumah kakak ipar aku la. 

permandangan dpn bilik

kat tepi kolam ni.. byk kapal layar landing

hoho.. katil ni tempat rehat dekat lobi
gambo tak berapa cun sebab guna camera handphone.. cable camera ketinggalan kat rumah.. *menanges... best ambil gambar kat sini...tunggu balik nanti baru nak upload gambar yang lebih clear ;)

owh kulit ku sudah merah-merah nak gelap.. haha..


Monday, June 4, 2012

Kenduri kenduriii... bukan kendurr..

assalamualaikum...

woahh.. cuti-cuti sekolah ni bukan main banyak lagi jemputan kenduri khawin kan.. aku dapat satu jemputan jer.. haha... dan secara tak dirancang aku dapat gak menghadirkan diri diatas jemputan tu.. 

balik manjung hari sabtu lepas, adalah dengan tidak dirancang. jalan raya dekat highway telah mengalami kesesakan lalu lintas paras hampir kritikal...pehh macam wartawan tak aku kasi laporan? 

macam balik raya jer hari tu. tak sangka lak jalan jem teruk macam tu. nasib baik kakak aku yg drive... dan nasib baik jugak kete auto... kalau tak.. mau nya tercabut kaki.. hehehe *tipooo tipoo..

jom layan gambo..

kalau bab bergaya.. bg kat dorang..

ini lah KAMI.. baru sebahagian jer ni.. 

tak sah kalau takde gambo JAMAL

UDIN nak pose utk ayah kat lubnan

tak sah jugak kalo kembo ni tak bergambo bersama...

orang kuat.. tahniah kak enah.. kerna susah payah merealisasikan majlis.. mesti arwah alang tenang disana..

nasi kenduri ngan air ben 10.. shedapp

pengantin... ni je gambo yg aku sempat ambil.. tahniah abg ngah.. comei wife  awak yer.. hihi

aku tak tunggu majlis ni habis.. sebab kakak aku merangkap driver nak balik rehat kat rumah mak. sebab petang nanti kitorang nak balik KL pulak... 

masa balik petang tu meredah jem gak sebelum sampai jambatang Teluk Intan.... incik hubby asik men'sms' tanya bila nak sampai.. sabo ler daling... huhuhu...

akhirnya sampai juga jam 12 malam.. alhamdulillah... udah jamal nangis nak tido umah aku... hai jamal.. jamal.. teman la mama tu ... huhu.. 

buat korang yang balik kampung untuk pergi kenduri atau cuti-cuti malaysia, hati-hati la semasa memandu tu ek.. jangan follow kereta dekat-dekat sangat.. sebab kadang-kadang kita tak perasan pun kereta kat depan kita tu brek secara tiba-tiba

'biar lambat.. asal selamat'

Friday, June 1, 2012

Snow White and The Huntsman

semalam, balik dari keje.. hubby sibuk suh aku mandi dan bersiap-siap. aku tanya nak pergi mana? dia kata kalau nak ikut, siap jer... pftttt~ jawapan yang tak memberansangkan lansung. so, aku pon bersiap lambat-lambat la kan. buatnya aku beria je siap, tiba-tiba dia kata saja nak kena kan aku... menangeh mak! *sebab da selalu kena la ni... haha.. 

pas tu bila da siap-siap, maghrib pon da siap, hubby pon da siap, bole pulak kitorang melepak lagi depan tv layan seindah sakura. *hubby den layan gak citer ni... hahah .. tapi best gak cite tu...

eh semalam hujan.. so, kitorang kuar masa hujan da surut sket da.. pergi terjah wangsa walk .. tengok wayang kat sana..

wayang start jam 9.55pm .. dok barisan depan lak tu.. sakit tongkok
sejak kitorang kawin, ni la 1st time kitorang tengok wayang bersama. masa couple dulu banyak kali je pegi tengok wayang. da kawin, nak kene merengek-rengek dulu baaaaruuu la dapat pegi tengok. tu pon kalau mood dia baik.. huhu sadis.. mula-mula hubby nak pilih citer MIB 3, aku lak nak tengok snow white. last-last dia pilih cerita yang aku nak tengok.. hihi ni yang sayang lebey ni..*tiba-tiba kan.. padahal memang i syg dia terlebey sgt pon.. hikss... geds

tapi memang tak menyesal lah pilihan aku ni..citer snow white ni memang best... kalau jamal ade ni mesti dia kagum giler tengok skrin besar... hahaha *tiba-tiba aku teringat jamal masa tu


kiri the huntsman, tengah mak tiri snow white, kanan snow white
mula dari cerita ni da memang start bestnya. dia punya gambar, sound system, weeehuu semuanya best. jom tengok trailer jap


pengarah cerita ni adalah Rupert Sander.

pelakon utama

pelakon utamanya terdiri daripada Snow White (Kristen Steward) The Huntsman (Chris Hemsworth) Queen Ravenna (Charlize Theron)

Mirror, Mirror Of the Wall! Who's The Fairest of Them All? kalau tengok cerita snow white mesti ada skrip ni kan.. kali ni cermin dia canggih sket. siap terkuar org emas. hehe.. cerita snow white ni lebih kurang sama dengan yang asli punya. snow white dengan epal beracun, dwarf, prince, ibu tiri yang nak bunuh dia, cuma ada banyak jugak kelainan dalam cerita versi 2012 ni. snow white yang agak mempunyai darah kepahlawanan, mak tiri atau permaisuri yang cantik dan ingin kekalkan kuasa dengan kecantikkan dia. dan cuba teka...siapa yang mencium snow white masa dia koma akibat makan epal beracun? bukan putera.... tapi.. hehehe saspen... 

dalam cerita ni, snow white dapat melarikan diri setelah permaisuri atau ibu tiri dia nak tangkap dia untuk ambil jantung snow white tu bagi mengekalkan kekuasaan dan kecantikkan permaisuri tu. fuh.. kejam gak ni nak ambil jantung. snow white dapat lari masuk ke rimba kegelapan. dalam rimba atau hutan tu sumanya memang gelap. kuasa sihir permaisuri tak berfungsi kat dalam hutan tu, so, dia upah seorang huntsman yang pakar masuk ke dalam hutan yang penuh mistik tu untuk cari snow white. huntsman tu pulak duda.. dan dia diberikan ganjaran dengan menghidupkan kembali isteri dia oleh permaisuri yang banyak kuasa sihir tu. bila huntsman tu dapat jumpa snow white dalam hutan tu, dari situ la bermulanya pengembaraan snow white dengan huntsman. beb.. mana la bole orang yang dah mati dihidupkan semula. so, sebab tu la huntsman tu tanak serahkan snow white kepada permaisuri..

dwarf? a'ah dorang jumpa dwarf... dwarf ni la yang banyak bangkitkan unsur komedi dalam cerita ni.. tapi, dalam cerita ni ada sorang dwarf yang mati... huhuh memang berlainan dari cerita yang asal.tapi yang bestnya bila dwarf ni bawak snow white dengan huntsman masuk kedunia pari-pari... weeee... cantik sangat tempat tu.. da la aku duduk seat depan, mendongak bila menengoknya.. macam aku masuk dalam tu skali.. hahaha

snow white da pensan mkn epal beracun

ni salah satu babak snow white dekat tempat pari-pari

huntsman dengan dwarf

bila snow white da 'mati' dan dihidupkan kembali dengan satu kucupan dari... ehem ehem... snow white jadi ketua kepada rakyat jelata yang ingin menentang permaisuri. permaisuri mati ditangan snow white sendiri... 

endingnya , snow white diangkat menjadi permaisuri kepada kerajaannya sendiri iaitu kerajaan bapanya dahulu. persoalannya sekarang, snow white benar-benar cintakan william iaitu sabahatnya sedari kecil atau pun huntsman ? keh keh keh... korang tengok la nanti ek.... 

selamat menonton!!

*fuh.. panjang lak entry aku kali ni.. ya ampunnn..