Our Anniversary!

Daisypath Anniversary tickers

Follow Me ;)

Tuesday, April 21, 2009

Girlfriend award!

yey!! dapat award... from miss irda..my follower..hehehe thanx dear..

kalo korang nak tau.. bukan selalu aku nak dapat award ni. ni pon diberi utk sume follower blogger die gak.. tu pon aku da rasa best sangat.. hahahah sadis!

so, syarat-syarat untuk menerima award ni adelah ... (cantik la gambor awek award ni ek)..

1. pastikan jantina anda perempuan
2. Copy badge sebagai award anda
3. Nyatakan 7 sebab kenapa anda bangga menjadi perempuan
4. Passkan award ni kepada girlfriend anda

ye saya sangat pasti bahawasanya jantina saye 200% pompan. **hahaha ober.
saye suda mengkopi pes kan badge yg cun itu **sengeh
sebab-sebab kenapa saya bangga menjadi seorang perempuan adelah...
a. seorang perempuan mempunyai kelebihan yang lebih berbanding lelaki **hahaha bole jawab camtu ke?
b. pompan leh pakai mekap yg bermacam2 karer ** haku jarang mekap.. tp aku bukan laki aarr..
c. sorang pompan leh pakai tudung, shawl, telekung.. **laki bole ke?????? hua hua hua
d. sorang pompan bole mengandung dan bole melahirkan anak.. *laki bole jugak ke?? hihihih
e. pompan bole pakai barangan kemas *hai mami jarumm alahai mami jarummm
f. pompan ade ape yang lelaki takde **bangga ni
g. pompan mempunyai akal yg lebih.. berbanding lelaki yg cuma ade satuuu jek akal dorang **hua hua bangga lagik

ekceli banyak lagi sebab kenapa best jd pompan ni. pesal kasi 7 je ek? huhuhu...
so aku nak bagi award ni kepada follower2 pempuan aku gak. yg lelaki ada bran??? hehehehhe...

Monday, April 13, 2009

Muhasabah Diri

Cantik Di Hati

Cukup adalah persoalan kepuasan hati. cukup hanya boleh diucapkan oleh orang yang bersyukur atas apa yang di peroleh. Tak perlu takut berkata cukup. mengucapkan kata cukup bukan bererti kita berhenti berusaha. 'Cukup' juga tidak boleh disama erti anda sudah berpuas hati. mengucapkan kata cukup membuat kita melihat apa yang telah kita terima, bukan apa yang belum kita dapatkan. jangan biarkan kerakusan manusia membuat kita sukar untuk mengungkapkan kata cukup. belajarlah mencukupkan diri dengan apa yang ada pada diri kita hari ini, maka kita akan menjadi manusia yang berbahagia dan sentiasa bersyukur dengan apa yang ada. belajarlah untuk berkata 'Cukup'


artikel ni aku amik dari majalah wanita keluaran 10-16 april 2009.
yup... memang hakikatnya manusia ni sukar untuk berkata cukup. btol tak? macam aku ni kadang-kadang tak penah cukup nak membeli barangan macam beg, kasut, baju, tudung dan macam-macam keperluan lagi. kadang-kadang sampai terlebih sudah!
macamana aku nak kuatkan semangat aku supaya tak berboros ek?
dah name pon perempuan. kalo nampak sales lagik la. macam harus sangat terjebak ke dalam kancah shopping tu. huhuhuhu...... *buruk nye perangai...
ye la.. kadang-kadang kita nak menunjuk-nunjuk pada seseorang. tapi aku .... tak.. aku hanya nak kelihatan cantik jer.. huaaaaaa~ *macam bodo je rasanya ni..
akak aku lak penah cerita pasal adik ipar dia... dorang ni macam nak lawan sape yang lagi hebat kot. aku pon tak tau.. bila sorang beli perabut.. yang sorang lagi mesti nak beli perabut gak. bila sorang nak mulakan perniagaan, mula la yang pihak lagi satu tu pon nak start berniaga. tapi dia tak sedar ape yang dia buat tu bole mendatangkan kerugian yang amat sangat. coz memang secara terang-terangan dia tak mampu. ape yang dia mampu, tambah hutang. *ish ish ish ish.. sambel geleng kepala...
aku? aku memang la mampu.. memang aku tak susahkan kuarga. aku guna duit sendrik jer untuk berbelanja. siyes!! tapi makin lama.. aku rasakan habit aku ni makin siriess!! makin la buruk rasanya. bukan lagi heaven...
boros weh! tak baik untuk kesihatan! huhuhuhu.. lain la kalo aku menang anugerah bintang populer macam nabil macam tadik. *selambe je pelok irma ngan letak telinga kat perut shira! hahahaha... aik.. tibe2 masuk bab abph ni... hahaha
yer.. kalo aku kaya camne la ek? sure cepat mesken. sbb terlalu boros! hahahahaha

mulai dari saat ini.. aku akan cuba sedaya upaya aku untuk berkata 'cukup' dengan ape yang aku ade sekarang ni. bila rezeki da bertambah, haruslah aku tak lagi boros. biar la orang kate aku hajah bakhil sekali pon... nauzubillah... lom sampai tahap kedekot lagi weh.. huhuhu
ye.. 'cukup' la dengan ape yang ade ni.....
cukup! tayah berbelanja secara berlebihan.. kalo simpan duit tu kan bagos......
cukup... bersederhanalah dalam hidup..

alhamdulillah.. aku puasa ganti lagi ari ni. rasa macam best je puasa ni. coz bila puasa, aku dapat menahan diri dari berbelanja..

Friday, April 10, 2009

selamat hari lahir!!

selamat hari lahir ni khas utk mak aku...
sebenarnya bday dia 8/4/09 ari tu.. tapi aku tlambat apdet la kiranya ni...
janji aku masukkan jugak kan?
ari bday mak aku tu aku da mula demam. tapi gigih pegi keje.. time lunch pon aku tak makan... aku call bos mintak nak balik awal.. kul 230pm aku da kuar.. tapi tak balik terus oke.. aku shoot trus g HAT (Hospital Angkatan Tentera). g amik stok panadol.. huhuhu.. tayah beli da..
pas tu aku pk nak beli adiah ape la kat mak aku ni ek? mmg btol aku tlupa ari tu bday dia. nasib baik ade akak aku ingatkan. memula aku nak masak je kat umah. siap da search kat umah abg mat gebu lagi. terliur aku kalo masuk blog die... saspek la kat abg mat tu.. satu ari nak cuba gak resepi-resepi kat umah dia tu.. hehehe
pas tu aku amik keputusan nak g beli mee udang special untuk mak aku. punye la lame nak bungkus minah tu. pas da siap beli mee, akak aku sms suh beli kek untuk mak dan pokok orked for the present. aku menurut perintah beb..... *sila bangga mendapat adik yg macam ni kak.
pas tu aku trus g beli kek n beli orked. layan je la gambo kat bawah ni ek... ni la orked yg aku pilih untuk mak. mak suke sangat orked ni.. hehehe

yang ni akak aku yang army tu .. suh beli orked gak. memula dia suh beli nangka.. wakakaka.. sape plak nak makan nangka. tapi aku protes!! aku kate beli orked je la.. mak suke oked. haa.. akak yg menurut perintah adiknya... hahahaha

yang ni akak yg suh beli kek skali tu.. orked purple ni yg aku pilih... btambah-tambah la koleksi orked mak kat umah... hehehe

haa... ni kek yg aku pilih. memula akak suh beli kat secret recipe... but.. no no no.. aku tamo.. coz aku tau mak tak suke kek coklat or cheese bagai.. macam hari tu .. makan hari nak abis. bila aku beli kek puding ni, pehhhh tak sampai sehari abis.. hahaha.. memang mak hepi sangat ari tu. mee udang yg aku beli pon abis dia makan. malam lak die makan nasik lagi.. memang selera dia hari tu. ingatlah.. jika kita buat ibu kita gembira, memang tak ternilai kegembiraan yang dia rasa tu. tak bermakna dengan wang dan juga harta boleh membuatkan dia gembira. cukup dengan memperingati dia sudah membuatkan ianya penuh bermakna. *aku dah 28 taun dok ngan mak.. memang itu yg salu mak cakap... dan aku cukup memahami mak...

syukur alhamdulillah.. adik doakan semoga mak panjang umur dan dimurahkan rezeki selalu.. syukur alhamdulillah.. adik masih mempunyai seorang ibu untuk berkongsi kasih dan harapan..
terima kasih mak... adik sayang mak sangat-sangat. semoga arwah ayah gembira melihat mak gembira.. al-fatihah untuk arwah ayah... amin...

*kalau adik da kawin nnt camne....... :~(
sungguh... adik sayang mak sangat..... takde ape yg dapat memisahkan kita... hanya mati itulah pemisahnya...

i love shawl!! hihi

hehehehe... aku beli shawl lagik! masuk ni da ade beberapa helai aku beli... selain ianya murah, senang jugak di pakai. dan tak menggunakan manyak sgt keronsang. satu keronsang pon da cukup... mula-mula aku pakai shawl dlu.. susah gak.. coz tak pandai nak lilit-lilit.. tapi.. nak seribu daya kan... aku rajin study tgk blogger yg ajar camne cara pakai... skang ni da pandai.. yeay!!


shawl ni aku beli 2 skali... kaler itam senang sket nak match ngan baju kan ;) santik kan?? beg tu aku beli kat sogo ari tu... 70% hokey.. muahahaha...

peace no war!! yer.. saye naik kete kancil sahaje... hik hik.. pada korang yg nak cuba shawl... cuba la.. senang jerr...
*pas ni rasa macam nak beli shawl lagik.. uhuk uhukk... abe jgn mara yer... :P

Tuesday, April 7, 2009

weeeee~~ dapat adiah!

adehh.. camne aku leh tlupa nak masukkan entry ni aku pon tatau...
jumaat yg lepas (ya ampun.. da lame da) aku dapat satu sampul surat dari incik posmen. sedikit tkoyak. agaknye posmen tu nak nyebok-nyebok nengok ape yg ade dalam sampui tu kot?
then bila aku koyakkan lagi sampul tu.. maka... terburai la isi di dalamnya....

taraaaaaa!!!!!!!!!!!!

haaaa!! nampak tak ape yg tertulis kat towel ni?? hihihihihi........ ni la adiah UJIPAH yang aku dapat dari Kak Tipah . tenkiu kak... tanak pakai towel ni... sayang... ble? hahahaha...

*hurm... wonder... pserta ujipah yang lain dapat adiah ape ek? hik hik

Award dari sahabat

aku rajin gak masuk blog Cik Wanie ni. cik wanie kate sape yg anggap die kawan amik award ni... so... i am ur fren wanie ;)
thanx ya for d award!!
rajin btol die buat... hehehe...
santik!

Cuai atau Mamai?

malam tadi abe sms... tanye aku majuk lagi ke.. coz tak kjutkan dia pagi smalam.... hari yg semalam tu dia nak g eksesais (masuk utan da..)
cian.. takde sape kejutkan die... *tu la... wat ayg majuk lagik... uhuks....

so malam tadi dia suh aku kejutkan kul 6.30am
camne cara aku kejutkan die ek? sure koang kompius kan.... coz aku kat manjung, perak. abe lak kat sri aman, swak. hehehe... aku just call dia sampai dia angkat phone... da angkat tu.. maknanya dia da mangun la...
so balik pada cite tadi.. malam tadi aku da bniat nak ganti poser ari ni. so aku setkan alarm kul 5.00am *ala just minum air kosong sambil selawat jer....
then aku tdo..... lam tdo sempat mimpi merapu-rapu lagik.. hadeh... bila alarm hp da bebunyi..... maka tjadi la tragedi tu..
ngan slambe je aku off kan alarm, pas tu tekan butang call kat number abe aku... 3 kali munyik.. dia angkat... aku pon ckp mcm biasa ...
aku : abg mangun.. da pkui 6.30... mangun mandi cepat....
abe : (ngan sore mamai) ok ok... abg nak g mandi dlu..

pas tu aku letak tepon... pas tu aku pelik... sbb rasa mcm gelap sgt je cuaca pkui 6.30 ni. salu time 6.30 ade munyi kete kakak aku yg dok sblah umah tu g keje. aikk! aku nengok balik jam kat hp.. mak aihhhh baru kul 5am =)) mati la kamekk!!!!
hadoiiihhh ngan kelam kabutnya aku call abe balik *niat di ati nak suh die tdo balik ni.. hahahah
tapi tak dapatt!! *beliau ade dalam utan ... sure line ade ngan takde punye...
alaaa.. laju btoi abe aku ni g mandi... sambil pk kan strategi setewosnya.. aku g minum air dlu... *kan niat nak sahur...

pas tu aku bagi sms manyak2 pon tak masuk! aku sebesalah sebenonya...... cian die.. da la letih tak abis lagi... aku lak kejut awai-awai.. sure budak-budak yg nengok dia tkejut je... ye la.. tuan dorang mangun awai pagi... hahahaha... *abg... im sori!! ayg tak pasan laaa... huhuhuhu

takpe la.. da nak masuk waktu subuh kalau kat sawak nun kan.. leh la die solat subuh dlu... huhuhuhuhu....

then 530am baru la msg aku masuk (delivered) *maknanya mmg die nak g mandi la tadi tu.. trus aku call dia.. yesh.. mmg dapat masuk number abe.. trus abe angkat..... aku say sory kat die... die pon tah mcm blur je... tatau la da solat ke blom.. aku suh die tdo.. dan aku berjanji dan bersumpah akan mengejutkan dia pkui 630 nnt... akakakaka... mmg mengikut kate abe ni...... mmg die tdo balik laa....

adeh... salahkah aku???......
abe cam lilek je... aku je sebesalah lebey... ish ish ish....

*tamo majuk lagi... uhuk uhuk... *porah!!!

Wednesday, April 1, 2009

tanamera day story


on 28/3/09 aku naik bas dari manjung dalam pkul 10.45 am.. sampai kat pudu raya dalam kul 3pm... jalan jem siot... kak yati n fren datang amik aku .. trus jelajah pegi kepong..cari FRIM.. aku ni lepak je lam kete.. sebenarnya lapar.. tapi tak selera lak makan donut yg aku beli kat pudu tu.. then aku nengok dorang ni pusing-pusing je cari FRIM.. ingat da tau.. tak tau rupanya.. heheheh.. so layan je la.... aku banyak diam dari bcakap.. coz kepala rasa da berat sangat. pusing punya pusing.. sampai gak FRIM.. wohoii.. utan woo.. santik.. cejuk mata memandang... pas tgk lokasi, kenal2 ngan bos my sis.. bos my sis ajak makan lam malay tea house tu. pisang goreng die sedap.. ade bijan. 1st time rasa tu. nnt nak try buat kat umah la.. ahaks.. but herba tea die.. eeeiiii.. tak cedap.... takpe la.. dapat gak alas perut....


ni dalam cafe malay tea house.. cantik je ... masa ni.. dorang tgh tunggu kawan dorang... tak kunjung tiba.. last2 balik trus... tgk muke aku.. penat je ghopenya kan?? mmg aku fenat! lapar! n fenin... huhuhu *cantik tak baju aku?? abe belikan... hik hik...

dalam keadaan yg mcm tu... sempat gak posing... muahahaha.. harus beb! harusss!

the day is come....... aku cilok gamba ni kat lam fb sape tah.. hik hik... aku tak sempat nak snappy2 ar. kenapa ek?? sebab...

sebab ni la.... aku kene dok kat sini.. jual produk tanamera tu. tolong-tolong akak aku. huhuhuhu... aku mmg 0% tentang produk ni. kak yati suh aku susun produk atas meja... aku susun.... kak yati suh aku bdiri kat situ.. aku bdiri kat situ... pas tu kak yati kasi aku price list... mak aih... aku kene juai barang-barang ni???? redah jer la.. bila org tanye pasal produk aku tarik kak yati. bila org tanye pasal price... aku settle... bila org bayar.. aku kasi aza.. yg sebelah aku tu.. pas tu aku pack.. leh tahan gak sales ari tu.. nak mencecah rm3k ga woo..... well done.. bos my sis siap offer aku keje ngan tanamera lagi.. hah?? apekah?? hahaha cam biasa .. aku senyum je laa...

ramai gak guest yg datang pagi tu... mase ni tgh ade game ape tah.. aku tgk dari kejauhan je la... dorang tepuk, aku tepuk... hahaha.. oh ye.. yg baju oren sume staff tanamera. termasuk aku. hihihi... aku dapat tshirt free ari tu..thanx mr sham.. walaupon beso sket... jadi la... yang penting.. pree.. hua hua hua..

kat sini lak dorang sediakan pkhidmatan urut pree... huaaaaaa!!!! aku mmg nak g sini... tapi da stuck kat kaunter akak aku tu.. apo kan dayo.. urut sendiri jek laa.. *errr..... abe sudi nak urut ek? tunggu kita da sah nnt yer... hihihihi... (abe da jumpe blog aku daaa... pandai die carik... hihihi)

so... layankan je lah gambar2 kat bawah ni ek.. nnt aku cite manyak sure menanah mata korang nak bace nnt... layann...

3 dara yg jaga kaunter jualan....... fenat seh..

my sis..... thanx ajak adik join tanamera day.. it was fun!!

tanamera gurls.. go go gurl!!

sesi mengurut... korang nak try???? kunjungi spa tanamera yang berhampiran!! ;)

my sis wat demo ikat bengkong kat bos die... hahah...

dak tecit yg comel... jd buruan lensa kamera that day... mcm arab sket dak ni.. mak dia staff tanamera gak... or jerneh.. aku lupa..

the day is end..... sunyi sepi kembali..

malay tea house...

model yg tak bertauliah... muke fenat tak ble blah.... sempat gak nak posing kat papan tanda.. yang penting, tupperware yg aku pegang tu hoke!! hahahaha.... busuk tol ...
so.. next year, kalau panjang umur lagi... aku da note kat kak yati to invite me again ;) for ur info, hari tu sheila majid pon ade datang...abis je majlis ni... ktorang trus balik.. membongkang kat umah.. malam baru makan...