Our Anniversary!

Daisypath Anniversary tickers

Follow Me ;)

Monday, December 24, 2012

tips ibu hamil : doa-doa amalan semasa hamil

rasa macam dah lama tak share pasal tip ibu hamil kan... yang ni aku ambil difacebook... selamat beramal..


Melaka... Kenduri...

sabtu lepas pergi melaka lagi.. tapi hazab kat jalan raya.. sepanjang jalan dari kuala lumpur sampai la seremban.. jem.. kereta jalan macam siput.. perjalanan yang sepatutnya hanya memakan masa satu jam.. da jadi 2 jam setengah.. makan donut je la dalam kereta... sampai exit alor gajah.. terus takde jem.. sampai ke masjid tanah.. rumah kami... tunggu tukang pasang grill sampai.. setengah jam lagi menunggu... haih.. memang banyak menunggu je la hari tu... bila budak-budak tu pasang grill.. aku tunggu dalam kereta jer.. husband dok tengok-tengokkan dorang buat kerja.. dari jam 3 petang.. jam 7 petang baru siap... sabar giler aku aku ni rupanya.. ahahah sape lagi nak puji... memang dalam kereta je aku berkampong.. nak pergi toilet.. drive sorang ke stesen minyak yang berhampiran... makan?? donut je la.. dalam kereta dengar lagu.. baca novel.. main game.. tido... nasib baik angin sepoi-sepoi bahasa yang menerjah.. kalau panas.. mau masak aku dalam kereta tu.. kejap-kejap je on air cond... da rasa sejuk.. tutup balik... bukak pintu.... wahhh santai.. *ayat sedapkan ati..

oh ini view dikawasan perumahan rumah kami dimelaka... 
kat kawasan rumah aku ni tak ramai penduduk lagi.. ye la nama pon kawasan rumah baru.. pas tu ramai owner rumah ni aku nampak kebanyakkan nya tentera.. oh my! rasa macam duduk area kuarters lak... huhuh... so.. nanti bila da settle semua.. bole la letak iklan rumah untuk disewa.. *mesti yang sewa pon tentera gak nanti ni... ekeke.. 

bila da settle pasang grill... aku ingat nak la ambil gambar... tapi ntah.. husband trus kunci pintu pagar.. pastu terus chow.. ceh... tak bagi chance... *ke aku yang lambat ambil tindakan? huhuhu .. perkara pertama yang aku mintak kat dia... mintak isi perut.. lapor la... so.. makan la kami dekat area situ jugak... lepas makan.. terus bergerak balik kl.. dalam keadaan hujan lak tu.. dalam kereta aku asik terlelap je... harap u memahami i yer darling... perjalanan adalah smooth je.. takde jem bagai macam siang tu... alhamdulillah... 

esoknya.. kami memenuhi undangan perkahwinan ex-bos husband.. weeeee... merasa jugak aku makan nasi kenduri... lokasi di kawasan pantai dalam.. *1st time aku sampai situ.. kami berkonvoi 4 buah kereta... follow je kereta bos kat depan... hehe.. dekat je rupanya lokasinya... sampai-sampai je kami dijemput duduk kat meja vip.. sebab sebenarnya rombongan kami ni mewakili pengantin perempuan... majlis hari tu adalah majlis kenduri sebelah pengantin lelaki... hiks.. so.. duduk la kami kat meja tu sambil menunggu pengantin sampai... sambil-sambil tu makan rambutan yang dihidang.. huuu manis... pas tu tengok lauk pauknya mabeles sedappp... tak lama lepas tu terus makan.. haha.. 

nasi hujan panas kot.. huuu sedappp

ayam golekkk... yang di potong-potong.. mabelesss!

lauk pauk... gulp.. sendiri upload... sendiri rasa tersiksa .. 
adeh.. tiba-tiba rasa lapar .... dah la... stop la sampai sini... perut tiba-tiba rasa macam kena jerut sebab lapar tengok gambar makanan yang aku letak ni... ahaha... aaaaaaa.. nak g masakkk


Saturday, December 22, 2012

NEBES! *nervous


huhuhu tiba-tiba aku jadi nebes bila tau cuti sekolah da nak abis.. ehhh macam la aku nak pergi sekolah nanti kan?? da kertuuu ok.. haha..

takde la.. aku jadi nebes (nervous) bila aku teringat jamal da nak mula sekolah nanti. masuk tadika aje pun.. smart reader kat area setiawangsa.. nanti aku la yang jadi supir dia hari-hari.. ambil dia balik dari sekolah.. heee.. excited pon ade. macamana la rupanya nanti dia pergi sekolah ek? pagi-pagi mama dia yang hantarkan.. harap-harap dia pandai berdikari la nanti.. wat masa sekarang ni aku tengok dia manja je lebih.. ish ish.. ade adik nanti baru ko tau jamal…. haha..

wat masa sekarang ni dia malas lagi nak belajar pasal huruf bagai.. jenuh aku tarik perhatian dia.. last-last aku lak naik angin.. ahahah.. memang tak bole jadi cikgu aku ni.. biar la nanti cikgu dia yang ajarkan… mama dia pon ade beli buku-buku bergambar.. tapi… harap berat beg je.. kat rumah aku dia takde buat ape pon kat buku tu.. tv tu je yang menarik perhatian dia..
nanti slim la kaki aku sebab hari-hari turun naik tangga sampai 3 tingkat ni.. takpe… excersice.. *huuu ayat sedapkan ati..

ninja la konon

topi pakshunya

makan nasi sup. sedapnya

haha

first kopiah utk jamal.. tp da tak muat kot

ni la rutin harian dia

at Port Dickson

melaka


we love u..

Thursday, December 20, 2012

Aku dapat bonus gak


hhehehehhehehehehhee.. sape aku nak tipon ni... dulu masa belum kawin.. rajin ler bergayut lama-lama ngan boyfriend aku si zamri tu.. skang da ade depan mata.. nak gayut ngan mak.. mak guna maxis lak... sape nak jadi mangsa ni.. hahah.. 

Dah Seratus!

 

diam tak diam.. follower blog aku da cukup 100 blogger… ehehe… terima kasih kepada semua yang sudi follow blog saya.. rasa macam nak bagi hadiah je.. ecewah!… ehehe…

untitled 

diam tak diam juga.. qaisara da masuk 10 bulan… da besar anak ibu :) mesti da pandai berjalan.. bijak mengagah.. da tembam.. rindu kat qaisara.. ibu tau qaisara bahagia disana… ibu gembira sayang..

bab follower lak.. walaupun tak ramai yang rajin comment kat entry aku.. aku tak kisah.. janji korang semua sudi baca blog aku.. hehe.. ingat senang nak dapat follower ramai? orang yang fofuler je leh dapat berpuluh-puluh ribu follower.. yang macam aku ni.. yang sedang-sedang ajo la..

thanx semua!! muaahhh!

Wednesday, December 19, 2012

Ole-Ole Cameron dan Chiang Mai

hari tu kakak aku yang pergi ke cameron highland dan chiang mai bagi aku cenderahati dari sana.. dari cameron.. of cos la aku dapat strawberry… sebab aku yang mintak.. haha.. terima kasih sis..

C360_2012-12-10-17-05-33merah-merah u ollss… tapi stoberi memang la kalernya merah pun kan? huuu

pas tu masa aku balik manjung hari tu kakak aku lagi sorang pergi company trip ke chiang mai.. aku tak tau kat sana ape yang menarik.. so.. aku tak mintak apa-apa pun.. tapi.. my sis ni memang baik.. tiap kali pergi ke tempat orang.. ade je ole-ole yang dia bagi untuk aku .. heheh thnx sis..

C360_2012-12-11-18-25-10taraaaa.. pink tu beg.. ade buah rantai .. fridge magnet dah buah delima.. uihhh besar tul buah delima tu,.. jenuh nak bagi abis sorang-sorang.. tapi sedap.. very juicy.. thnx again to both of my sister… luv ya… muaaah!

Tahniah abang!

61369_535146939829973_283819129_n
ini abang saya.. nama dia shuro.. eh.. tak tak… haha.. nama dia shamsuri.. baru-baru ni dia wat master dekat Asian Institute of Management di Makati, Manila.. alhamdulillah.. da setahun abang aku study kat sana.. akhirnya dapat gak segulung master yang berharga… tahniah abang.. berkat doa mak..dan usaha abang.. abg da berjaya takat ni. *abg aku memang kuat study!.. huhu..

484298_535146866496647_164177354_nda siap frame.. lepas ni abang aku bertugas kat mana pulak .. tak tau la.. macam tu la nasib seorang pegawai tentera.. adik dia ni pon da terikut… tapi ikut suami dia la.. huhu..

kalau posting kuching.. leh la order perabot jati lagi.. ahaha…

adios! semoga abang berjaya dengan jayanya dimasa akan datang…  

Tuesday, December 18, 2012

Ikut Jalan Jauh

balik dari manjung to kl hari tu.. hubby dok teringin nak lalu dekat jalan sabak bernam. aku kata jauh.. dia degil.. nak jugak lalu.. biasa la.. bila aku kata jangan tu la yang dia nak sangat tu. grrrrr...

aku pon mengikut je la.. ye la.. dia yang drive... agak lama gak la aku tak menyusuri jalan situ.. selalunya ikut highway jer.. cepat pon cepat.. tapi.. sekali sekala lalu situ best jugak.. sepanjang jalan memang kiri kanannya kampung je.. sepanjang jalan tu jugak banyak kenduri kawin yang berlansung.. haih.. bestnya kalo dapat makan lauk kenduri kan.. pas tu sampai satu tempat tu.. penuh lak orang jual siput mentarang... suma da sold out u olls... masa aku pregnantkan qaisara memang aku teringin sangat nak makan siput tu. anak buah aku tolong belikan.. tapi aku tak makan sangat pon.. sebab aku rebus je.. tak sedap.. huhu...

macam-macam permandangan la yang dapat dilihat... tiba satu tempat tu perut da lapar.. rasa macam lama sangat la pulak perjalanan tu... berhenti makan kat warong ibu.. tempat tu yang menarik perhatian aku pon. sebab ada ibu kat situ.. aku fikir kalau ibu yang masak.. mesti la sedap kan? hehehe.. 

C360_2012-12-09-13-23-35

banner dia besar.. kat tepi jalan je.. memang senang nak nampak..

 C360_2012-12-09-13-21-54

 

C360_2012-12-09-13-22-00

hehe.. tak sempat pon nak ambil gambar yang ada makanan atas pinggan tu.. yang sempatnya bila makan da habis.. haha.. hubby ambil set nasi ambeng.. aku punya nasi berlauk je..

C360_2012-12-09-13-22-57

tepi warong tu ada rumah kayu ni.. cantik.. aku rasa ni la rumah ibu tu..

C360_2012-12-09-13-22-15

warong ibu ni penah masuk jalan-jalan cari makan.. taun… aku tak ingat taun bila.. tapi dekat kaunter pembayaran tu ade letak gambarnya.. sila la cuba bila korang lalu kat tanjung karang … atas sket dari warong ibu ni ada jual cendol bakar… hohoho..ohsem.. tapi disebabkan perut da ketat… makanya kami hanya melihat je la kedai cendol bakar yang ade drive thru tu.. kemain canggih.. kedai cendol ade drive thru.. aku cakap kat hubby

aku – bang .. next time balik kampung kita try makan cendol tu nak?

hubby – huuuu tak nakk… jalan jauuh la… *ahahaha maksud dia.. dia baru rasa jalan nak balik kl lalu situ jauh.. sebab tak jumpa-jumpa highway lagi.. ahahah rasekannn…

aku tak ingat kitorang sampai kl dalam pukul berapa.. tapi fenatnya rasa badan ni.. sekarang ni aku rasa banyaknya aku travel ngan hubby.. dia pergi keje luar kawasan pon aku ikut… eh dia nak angkut.. hari tu pergi melaka lagi.. sebab budak yang pasang lampu tu cakap keja suma da siap.. kebetulan hubby ada keja kat pusasda.. so.. sekali harung.. pergi melaka dulu kejap.. pas tu patah balik tido kat rumah abg aku kat PD.. nasib baik ade rumah abg.. kalau tak.. jenuh la nak menyewa hotel lagi..  

Monday, December 17, 2012

mak.. adik balik! =)

poyosnya tajuk itew… hehehe.. alang-alang hubby cuti lagi… baik aku ajak dia balik jenguk mak kat kampung.. selagi mak ada ni la kita kena selalu jenguk dia kalau ada masa tu kan… ingat tu anak-anak… :)
kami gerak balik manjung hari jumaat.. petang.. ni jumaat awal bulan hari tu da.. entry lambat update.. sebab aku sibuk ngemas .. membasuh.. sibuk tido.. hadoi..
sepanjang perjalanan.. alhamdulillah takde la jem sangat.. gerak dalam pukul 4 petang.. jam 7 lebih kitorang sampai.. sebab ade gak jem sikit-sikit dekat highway.. biasa la tu.. ramai yang balik kampung sebab da nak weekend kan..
mak tak tau pon aku nak balik… tapi aku da bagitau dia sebelum gerak.. hehe… mula la dia sibuk fikir pasal nak bagi anak menantu dia ni nak makan apa nanti.. hehehe.. jangan risau la mak.. kitorang pandai makan sendiri da.. memang masa sampai je manjung.. kami sibuk cari kedai makan.. kebulur sudah.. akhirnya makan kat kedai ikan bakar kat lumut.. order kemain banyak.. macam makan bertiga dan berempat.. nasib baik abis jugak.. syabas suamiku… haha..
pastu balik umah mak.. bersihkan diri.. sembang-sembang sket ngan mak.. terus masuk bilik tido.. letih plus kekenyangan..
keesokkannya aku ajak mak pergi taiping… yer la.. da balik kampung takkan nak lepak umah je kan.. baik aku bawak hubby ni pergi rumah sedara mara.. kenal-kenal la beb.. sejak kawin memang dia tak penah jenguk lagi sedara mara sebelah arwah bapak.. otw nak pergi taiping baru aku suruh mak call mak lang… buatnya dorang takde dekat rumah hampa je nanti kan… huhuh… alhamdulillah mak lang ada.. tapi dorang nak pergi kenduri.. tapi.. tapi.. dorang cancelkan nak pergi kenduri sebab nak tunggu kitorang sampai… huaaa..so touching.. sayang mak lang n pak lang ketat2.. hehe..  sampai rumah dorang.. kemain lagi mak lang sibuk kat dapo.. haduyai.. tu yang aku tak nak tu.. aku tak nak menyusahkan dia.. sebab tau dia sorang je kat rumah tu ngan pak lang… tapi kalau rezeki jangan ditolak beb.. hahahah … mak lang masak sedapppp walaupun simple.. bertambah-tambah aku makan.. ishhh dasarrr… lepas sembang-sembang.. gelak-gelak.. usik mengusik… tak sedar da lama kitorang kat rumah dorang.. sampaikan hubby aku tido duduk kat ruang tamu… ish ish ish… pas tu kami pon mohon undur diri.. tak reti2 nak reverse??? hehehe
dari taiping… aku ajak hubby pergi kampung opah lak.. kat 40 rantai.. weee… akhirnya.. berjaya gak aku bawak dia pergi situ.. nak tunjuk tempat aku membesar sebenarnya… kat estate beb.. ya.. aku membesar di estate.. macam cite jaclyn victor belakon tu la.. nama estate tempat aku membesar tu ladang huntly.. 14 tahun aku duduk situ… best giler.. heheh.. cuma kawan-kawan aku kat situ suma dah takde.. dah pindah macam keluarga aku gak..
C360_2012-12-08-15-35-09
tuuuu kat situ la rumah family aku dulu… dah banyak sangat bezanya sebab dulu banyak pokok buah-buahan… habis kena tebang la tu.. sayang.. sayang.. kalau aku cerita bab masa duduk dekat estate dulu… kompom  sebulan baru abis.. eh tak kot.. kompom tak habis-habis.. hahaha
dari estate ni kitorang lalu terus menuju ke kampung arwah bapak… sampai sana.. mak uda ada kat rumah. alhamdulillah.. pas tu rezeki aku lagi.. dapat rambutan lagi.. kat taiping dapat rambutan satu plastik.. kat sini aku dapat rambutan satu guni… ahahaha.. amek kauuuu
C360_2012-12-08-15-38-18
jalan masuk kampung 40 rantai..
C360_2012-12-08-15-39-33
gambar atas ni rumah uda… =)
IMG_20121208_154759
mak bersama adik-adik iparnya.. uda n ngah
IMG_20121208_160405
orang sibuk menyembang kat dalam rumah.. dia sibuk kutip rambutan.. =)
IMG_20121208_160846
yeayy itu la hasilnya… pak ndak bawak satu lori eh satu keta sorong rambutan.. haaa makannn… ! yg rumah nampak bumbung sikit tu rumah my opah =)
C360_2012-12-08-16-07-14
whoaaaaaa… bang bang… atas tu banyak lagi.. *jeritanku dipandang sepi..

ok sudah cukup sudah… cukup sampai disini saja kami kat rumah uda.. pas tu balik manjung.. hubby ajak pergi aeon manjung.. pehhh manjung ade aeon woo.. ekeke .. baru je buka.. amat ramainya la umat kat dalam tu.. beli barang-barang dapo untuk mak.. trus kuar.. dapat gak voucher.. 20 hengget… pastu pergi makan kat restoran kakak aku… pastu balik rumah… leteh tapi beshhh… hehe..
C360_2012-12-08-17-00-21aeon manjung =)
whoahh panjang giler entry yang ni ek.. belom citer bab balik kl lagik.. haha.. seeee yaaa!

Tudung for sale


Tudung Half Moon
RM65.00 only.. iclude postage!!

C360_2012-12-13-10-13-04
C360_2012-12-13-10-14-16
C360_2012-12-13-10-15-52
C360_2012-12-13-10-17-22
C360_2012-12-13-10-18-14
C360_2012-12-13-10-18-55

Tudung Chiffon 3 Layer with Brooch Cantik
RM80.00 only.. include postage!

C360_2012-12-13-10-30-24
C360_2012-12-13-10-31-33
C360_2012-12-13-10-32-31  
Tudung Manik Syria Chiffon 2 layers
RM75.00 only.. include postage!

C360_2012-12-13-10-20-44
C360_2012-12-13-10-21-47
C360_2012-12-13-10-22-31
C360_2012-12-13-10-23-19

murah! murah!.. jika berminat.. just leave comment atau email je saya adriea@gmail.com

Sunday, December 16, 2012

Cuti-cuti Melaka .. sambungan..

 

hoho.. terlambat pulak nak masukkan entry pergi melaka hari tu… last week memang sibuk bercuti jer.. memang ‘tak kan’ la nak berupdate bagai.. so.. hari ni baru berkesempatan nak share kejadian dimelaka hari tu.. takde yang menarik sangat pon.. yang menariknya kitorang naik beca je.. haha..

dari port dickson, kitorang check out dari Avillion.,. trus drive pergi ke masjid tanah melaka. ada apa kat situ? rumah kitorang.. coz hubby nak settle kan urusan pemasangan lampu, air dengan grill rumah. bila da siap nanti bole la disewakan.. insyaAllah.. sampai dimasjid tanah.. berjam jugak la dok kat rumah tu. padahal aku ngan jamal banyak lepak dalam kereta.. coz rumah tu mana la sempurna lagi dalamnya.. hubby call budak pasang lampu, orang pasang grill…. bila da settle semua. baru la kitorang gerak ke bandar melaka… check in dekat equatorial hotel. entah la.. hotel tu je yang kosong kot.. blasah..

badan pon da penat.. perut pon da lapar. malas nak fikir banyak.. pergi makan … pastu balik bilik .. bummm tido.. jamal jer terlebih battery nya.. sedar-sedar je dia tidur sendiri..

C360_2012-12-04-19-54-26ni la hotelnya.. terletak betul-betul kat tengah bandar… 

esoknya.. macam yang aku ceritakan sebelum ni.. banyak lepak dalam bilik je sebab hubby pergi tengok rumah.. tinggal aku dengan jamal.. aku bawak jamal jalan-jalan dekat mall sebelah hotel tu je.. dataran laksamana mall.. huhu.. takde ape sangat pon.. jamal je banyak paw aku dengan mainan.. syabas beteh. pastu beli roti.. terus balik bilik.. rehat-rehat… tunggu hubby balik baru pergi kuar …

tu pon takde pergi mana gak.. makan.. pusing-pusing bandar… balik.. haha.. ohsem giler kan??

masa da check out keesokkan harinya baru la kitorang pergi jalan-jalan naik beca.. bergambar bagai.. jom.. layan gambor je la..

C360_2012-12-04-17-25-04 C360_2012-12-04-16-37-24 C360_2012-12-04-16-38-33 C360_2012-12-04-16-39-37 C360_2012-12-04-16-58-48 C360_2012-12-04-17-06-52 C360_2012-12-04-17-07-17 C360_2012-12-04-17-15-41 C360_2012-12-04-17-21-12 C360_2012-12-04-17-21-46 C360_2012-12-04-17-21-57 C360_2012-12-04-17-22-14 C360_2012-12-04-17-24-32

haha.. tengok sampai muntah… and for the first time nya aku tengok pokok melaka.. buah dia bulat-bulat mcm kuih buah melaka tu.. pokok dia kat gambar yang ada kapal terbang kat atas ni.. aku nak ambil gambar buah melaka tu.. tapi guna camera handphone ni memang failed la.. huhu

cute kan gambar jamal pakai baju askar naik moto jepun tu.. hahaha.. nak pulak dia bergaya.. sekali pakai baju dan posing bagai.. cas dia RM3 jer.. tapi ambil gambar guna camera sendiri la.. tak mahal mana pon kan..

pandai pakcik tu cari duit.. hehehe

lepas turun dari beca.. memang hubby ajak berjalan jer… letih mak…aku surrender terus.. dah la perut kosong.. ajak hubby pergi makan.. pusing punya pusing.. jumpa kedai asam pedas.. fuuuuuu… memang aku idamkan sangat tu bila sampai melaka.. makan asam pedas kepala ikan jenahak… sedappp.. kalo mak mertua lalu memang tak perasan la.. haha.. pas makan.. terus gerak pergi masjid tanah.. tengok-tengok rumah jap.. takat mana budak pasang lampu tu da buat kerja.. oo.. memang tak siap lagi.. so kitorang terus balik kl..

eh twitttt… sebelum balik kl.. singgah nilai jap.. thehehe… hubby dok mekap kereta… tunggu 2 jam tu aku rasa macam 2 hari… aduhai.. jenuh melayan jamal ngan teransfomer nye.. huhuh…

C360_2012-12-05-17-18-04 C360_2012-12-05-17-12-33 C360_2012-12-05-17-16-07 C360_2012-12-05-17-17-36

da settle kereta… baru la balik kl… sampai pon da malam… letih tu jangan cerita la.. aku tau la hubby yang bawak kereta.. tapi aku terima effect letihnya macam aku masuk lumba beskal.. huhuu.. tamat la sudah percutian dimelaka yang tak seberapa tu… maaf pada famili pak uteh coz aku tak sempat nak singgah dekat rumah dorang kat ayer keroh.. next time bole pergi. insyaAllah..

pas ni cuti pergi mana pulak? mana lagi… balik kampung aku la..

manjunggg… here we come!! hehe.. rindu mak!