Our Anniversary!

Daisypath Anniversary tickers

Follow Me ;)

Thursday, August 30, 2012

Touch Up

saat ini.. aku tengah sibuk dok siapkan touch up kat dress kakak aku ni.. dia nak pakai weekend nanti.. fuh.. nasib baik yang senang-senang saja.. kalau tak, jenuh nak siapkan.. sebab dok sibuk attend rumah terbuka je kan...

ni gambar by camera sony

ni by camera handphone nokia.. berbezanya.. haha

semalam baru siap sebelah tangan.. hari ni nak siapkan dekat sebelah tangan lagi dan kat bahagian pinggang lak...

Open House raya 2012

eh ni bukan pasal open house kat rumah aku.. ni pasal kesibukan menghadiri jemputan open house rakan-rakan seangkatan hubby serta jiran tetangga kami... hehehe..

tapi hari isnin lepas aku sibuk dengan famili abang dari tanjung malim datang beraya.. malam pulak kawan-kawan hubby datang beraya gak... bihun goreng je aku mampu buat sebab kelam kabut sangat.. tu namanya menu tanpa dirancang.. hehe..

selasa lepas pergi beraya rumah kawan hubby kat kuarters jalan U-Thant.. memang takde gambar yang aku snap pon.. segan aku..heee...

pas tu semalam pergi open house rumah Kol (kolonel) Megat.. jiran kat bawah rumah aku ni je.. meriah gak.. menu dorang.. heee... open house rumah aku bila pulak?? tunggu la jemputan dari aku nanti ek.. hehe...  nak kumpul ilmu persilatan didapur ni dulu.. haha...



jom pergi beraya!!! =) 

*tengah kumpul list jemputan open house ni... heee... 

Acanner?

hmm.. kisah kali ni macam ni ... bebaru ni aku beli susu untuk melansingkan badan *kome jangan la gelak.. sebab aku tengok hasil dia macam best je.. dan kebetulan kawan aku lak jual susu tu.. aku beli direct dari dia je.. dapat lak harga yang baik punye... so, lepas aku balik dari perak, aku pon try la susu tu.. dan sebenarnya hubby aku da try dulu.. susu tu berasaskan kacang soya.. dietnya jangan makan nasi, bihun, mee je.. sebab makanan tu banyak karbohidrat.. aku minum ok je.. sedap gak susu tu.. tp hasilnya takde nampak lagi.. dok main-main kat nombo 65-64kg je berat aku ni.. thehehe...

so, dipendekkan cerita... aku menggoogle pasal susu kacang soya ni... aku kan rajin google google ni.. huhu... tiba-tiba aku terjumpa satu blog yang menceritakan tentang susu kacang soya..


antara info yang dia tulis macam ni..

Antara keburukan kacang soya yang dapat saya simpulkan dari pembacaan saya:
1. Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.
2. Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.
3. Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.


tapi bila aku google blog lain.. ramai yang kata soya bagus untuk kesihatan la pulak... haha... tolonnn... sape sape leh rungkaikan kekusutanku ini?? cewah.. haha.. 

tempe tu dari kacang soya gak kan?? sedap tuu...

Wednesday, August 29, 2012

Wordless Wednesday

video

Tuesday, August 28, 2012

berbuka di sogo... entry lom basi

eh ni entry terlewat sudah namanya... hehehe... masa puasa hari tu bz sokmo sampaikan dok update entry memanik je kan??? *tangandibahumatakeatas

sebelum percutian raya kami bermula, sempat lagi bershopping atau menjamu mata dijalan TAR dengan abang aku yang baru balik dari manila.. dia bawak family sekali... so kitorang plan jumpa kat SOGO jer la.. berbuka pun makan apa yang ada jer... aku ngan hubby tapau mcD, family abang makan kepsi.. lokasi berbukanya di lantai depan shopping mall SOGO... haha.. ramai rupanya yang join berbuka kat situ.. 1st time dalam hidup berbuka kat situ.. dah la dengan hujan nya... haha layan.. janji dapat makan .. hihi

jom layan gambar...
chop tempat.. hihi.. memula nak makan kat tangga ni je... alih-alih ujan plak... zaaaasss cari tempat lain

berbuka ni je .. kenyang jugak

sebelum menunggu waktu berbuka.. tu la abang den.. kuruih da dia sejak dok manila... huhu

yang pempuan ni anak abang aku... bertambah berat badan dia sejak dok PD... hehehe... baru berumur  11 tahun u'ollss..


yang lelaki tu adik kepada yang perempuan tu.. haikal namanya.. badan dia menten lak.. hehe
sesudah berbuka, aku ngan hubby balik rumah.. bawak budak dua orang ni sekali.. sementara papa n mama dorang nak bershopping lagi kat situ.. haha.. tak larat da mokcik nak ikut dorang....

Monday, August 27, 2012

salam hari isnin..

wah.. da beberapa hari tak update blog akibat kesibukan bercuti kat kampung.. cuti ke?? hehehe.. lagi satu sebab aku tak bawak lappy bersama... kalau bawak confirm melanggut depan lappy je nanti pas tu keja-keja kat rumah mak banyak tergendala.. huhu

lepas balik dari kelantan hari tu, keesokkan harinya aku shoot balik perak naik bas... hehehe... nak jugek raya kat perak.. tapi hubby tak ikut la.. sebab dia keja..

bila sampai KL jer.. kitorang terus pergi hentian duta nak beli tiket... eh senang je beli.. takde yang habis pon.. of kos la kan.. sebab da raya ketiga... hehe

bas ni jugek yang aku pilih.. heee

da lama tak naik bas sorang-sorang ni.. keesokkan harinya hubby hantar aku kat jalan duta.. tunggu sampai bas datang baru dia chalo masuk opis balik...

we are getting fat together... ngeh!

bye hubby.. jaga rumah elok-elok ek... jangan kasi bersepah.. hehehe... eh kejadian da berlalu la.. alhamdulillah rumah memang cantik je... tapi pintu dapur tak bertutup masa dia balik perak untuk ambil aku... ish ish ish... ok nanti sambung citer raya kat kelantan n perak pulak ek ;)

korang... berat bertambah tak pas raya ni?? haha

Wednesday, August 22, 2012

Selamat Hari Raya!

wah.. dah raya ke empat baru nak update blog ek? maaf semua... kesibukan melanda diri dan tak boleh dielakkan lansung.. hehe... 13hb lepas aku n hubby bertolak balik kemanjung dan 17hb bertolak balik beraya ke kg ipoh, tanah merah kelantan. alhamdulillah.. semuanya berjalan dengan lancar... hari ni aku dah ada kat rumah dah.. home sweet home kat  KL da.... hubby da start keje hari ni.. semalam bertolak balik dari tanah merah, alhamdulillah jalan tak berapa nak sesak sangat... rancang perjalanan tu dengan bijak ek.. insyaAllah semuanya akan ok..

dikesempatan ini harapnya tak terlambat lah. aku nak ucapkan selamat menyambut hari raya aidilfitri buat korang semua.. semoga salah dan silap dari aku sepanjang penulisan aku dalam blog ni korang maafkan la ek.. zero zero ek... hihi.. hari ni pon aku sibuk lagi ni... insyaAllah nanti aku bersiaran lagi bila masa free ek.. cewah.. ayat klise.. hehehe...

sebelum tu.. terimalah gambar keluarga sebelah hubby pada raya kedua kelmarin... happy family ;)

for the first time dalam hidup.. aku bergambar raya tak pakai baju raya.. hahaha...  sweet moment =)


Tuesday, August 7, 2012

Mengejar masa...

dalam dok sibuk mengejar masa untuk menyiapkan tempahan manik, tonsil aku ni tak elok-elok lagi.. so, semalam ajak hubby g Hospital Tuanku Mizan lepas berbuka dengan my kakak. nasib baik sekejap je menunggu turn kat emergency tu.. dapat la sebungkus ubat untuk aku makan.. huhu.. tp sunyi tul la hospital tu..

masa doktor dok ambil bacaan tekanan darah aku, agak naik gak la.. mungkin sebab aku demam.. dan mungkin sebab fobia masuk hospital tu tak hilang lagi. entah la.. masuk hospital je gemuruh.. apa nak jadi la hasni...

ok lah tak boleh nak cerita panjang... nak pergi pejabat pos kejap..

seperti biasa untuk pesakit tonsil.. antibiotik, ubat demam, ubat kumuh n  extra for me.. ubat cairkan kahak

doakan saya sembuh yer... tq kawan-kawan...

Friday, August 3, 2012

Maggi Goreng ditemani udang dan daging

tak yah banyak cerita.. aku masak maggi goreng je untuk berbuka hari ni.. alhamdulillah.. masak masa puasa ni kan tak boleh nak rasa-rasa masa memasak.. tapi berkat daripada praktikal ilmu memasak semenjak menjadi surirumah ni masakan aku masa bulan puasa ni cukup rasanya.. main agak-agak je la beb.. huhu..

jom makan! 

udang ade je lam fridge tu.. daging pulak dari sup tulang kelmarin.. haih susah je nak habis bila dok sorang.. so, aku leraikan daging dari tulang.. masukkan sekali dalam maggi goreng ni.. ni pon masak main campak-campak gak... alhamdulillah.. kenyang... rekod aku sampai hari ni tak penah jejak bazar ramadhan lagi... hehehe

kemas mengemas

mentang-mentang nak raya.. sibuk la nak kemas mengemas kan... tapi aku bukan sibuk kemas rumah.. sibuk kemas meja memanik je... hehe rumah dah tersedia kemas.. al maklum la barang tak banyak pon.. hehehe

alhamdulillah koleksi semakin bertambah
kemas kannn dapur eh meja manik sayaaa??? hehehe.. kalau tak sebelum ni berterabur barang-barang atas tu.. 

bila meja da kemas macam ni... baru la syiok nak memanik..

Persiapan Raya

korang semua da siap beli persiapan untuk raya? wahh macam tanya wat persiapan untuk kawin pulak ek.. ngeee... aku setakat ni baju kurung ada tiga... muahaha banyak ke? takde la.. dua pasang baju kurung tu lama punya.. tapi tak penah pakai.. aku wat baju raya la.. jimat kan? pas tu beli baju kurung yang baru sepasang je.. kasut pon sepasang.. tapi ada orang tu kata nak hadiahkan aku kasut lagi sepasang.. tunggu je la yer...

diam tak diam kita da puasa setengah bulan da kan.. cepat je ramadhan nak tinggalkan kita :( .. sedih kot

buat masa ni untuk iftar selalunya aku masak.. tapi kalau hari-hari masak aku rasa jemu gak.. sekali sekala jer berbuka kat luar.. pas tu kalau hubby outstation.. tinggal aku sorang jer.. laaagi la senang aku masak. satu menu pon jadi..

errr.. tadi aku terlepas sahur... sedap sangat tido kan.. yer la .. dua tiga hari ni aku rasa sehari aku tidur 4 jam je.. huhuh... takpe.. tu pon sebab nak menyiapkan tempahan manik jer.. ada gak selit nak tempah buat brooch.. alhamdulillah rezeki Allah bagi..

sori kali ni takde gambar aku nak selitkan... sebab nak cepat ni.. cewah..

err.. korang tempat mana yang best untuk makan western?? selalunya aku dengan hubby pergi semuanya yang ado je la....


Thursday, August 2, 2012

nasi goreng udang santapan berbukaku

wah.. panjang pulak tajuk entry ek.. asik citer pasai manik je... meh kita makan dulu... haha

bila da tinggal bujang ni, automatik nya memang senang la aku nak sediakan makan apa pun... so, untuk berbuka hari ni.. goreng je nasi semalam... campak bawang, cili dan udang kering yang ditumbuk halus, masukkan sos tiram, masuk air sikit, masuk garam, campak sayur kobis, lanting udang dua tiga ekor, masuk nasik... ha siap! makan sekali dengan sup tulang semalam punya jugak.. hehehe jangan membazir...




alhamdulillah... jom sambung memanik!

kryptonite

tajuk tu merangkumi nama jahit manik aku kali ni.. cewah... kryptonite kan batu yang superman boleh jd lemah tu... haha.. apa-apa je lah hasni oi.. 

alhamdulillah da siap satu lagi busana... aduhai.. aku memang tak pandai nak buat lakaran dekat kertas.. aku ni main lakar kat baju je terus.. tak pon main jahit je.... tak tahu kenapa... aku tengok orang lain pandai buat lakaran.. jelez mak.. 

bahagian dada.. 

hujung lengan..

close up the kryptonite.. heh poyo.. 

bila yang ni da siap, terus aku sambung baju yang seterusnya.... ada lagi 4 helai yang bersangkut menunggu untuk dimanikkan.. tiba-tiba kakak aku kat pahang pulak tanya nak manik kat baju dia.. takan aku nak tolak... akak aku.. aku sayang dorang suma woo.... insyaAllah will do the best...


Wednesday, August 1, 2012

nak makan kasut?

seorang isteri merisaukan pemergian suaminya ke Sintok, Kedah.. sebab pertama kalinya dia pergi sorang diri. tetapi si isteri meredhakan pemergian sisuami diiringi doa.. sebelum pergi, suami isteri tersebut menggogle map jalan ke sintok. sisuami pon konpiden hendak pergi.

sepanjang tempoh perjalanan.. siisteri selalu men'sms' suaminya untuk mengetahui lokasi dimana suaminya berada.. itu adalah disebabkan kerisauan yang melanda. didalam masa yang sama, siisteri terbaca tentang kejadian kecurian di lebuhraya.. maka bertambah lah gundah gulana siiteri. doa tak penah putus dimulutnya..

selang 2 jam siisteri bertanyakan suami berada dimana.. akhir sms berbunyi

isteri : abg kat mana dah?
suami : jitra
isteri : *gigih menyemak balik google map yang ditelaah bersama.. lalu gigih memberitahu direction kepada sisuami secara sms..
isteri : ok abg nnt akan lalu canglun.. simpang empat.. bla bla bla...
suami : lepas simpang empat?
isteri : aa abg masuk kanan.. pas tu straight sampai sintok
suami : abg dah sampai dah sebenarnya hahahah <-- gelak jahat tahap tak keruan
isteri : dah lama tak makan kasut ke?
suami : hua3x takot nye

sekian...


Selamat Hari Pahlawan

aduh entry ni sepatutnya berlaku semalam.. sebab kejadiannya semalam la.. huhu.. disebabkan aku yang sibuk sokmo, maka ucapan ni aku buat hari ni la.. takpe la kan.. thehehe..

print screen kat fb aku

ahli keluarga aku ramai yang terdiri daripada pahlawan-pahlawan negara.. cewah... termasuk la sekali hubby aku. of kos la kan.. mungkin darah pahlawan yang datang dari arwah bapak aku mengalir deras dekat anak-anak dia ... so dorang pon mengikut jejak la... aku pon nyaris-nyaris nak jadi asekor... tapi apekan daya.. dapat kawin ngan asekor je .. jadi la.. haha...

arwah bapak aku dulu anggota polis simpanan atau sukarela masa zaman komunis dulu... beb.. lama tu... memang respect kat apak *ni panggilan kitorang dekat arwah... 
sekarang ni pon mak aku tak penah lupa kenangan-kenangan dia masa zaman dulu... masa zaman mak aku ikut apak pergi terengganu.. sungai siput.. ketempat-tempat base yang apak aku ditugaskan la.. bila dengar mak cerita.. sedikit sebanyak aku rasa pengalaman tu lebih kurang macam aku sekarang ni... ikut husband kemana jua tempat dia dipostingkan..

im proud to be me.dikelilingi dengan ahli keluarga yang berkhidmat untuk negara. jadi seorang isteri tentera, banyak mengajar aku erti kesabaran, ketabahan, kecekalan, berdikari..

hari ni.. pahlawan aku da pergi berjuang ke kedah pulak.. semoga perjalanan beliau dilindungi Allah....

selamat hari pahlawan buat semua pahlawan negara di Malaysia...

diakhiri dengan gambar pahlawan shikenjer yang ade dalam rumah aku ni... lepas pakshu nya balik dari dataran merdeka untuk menghadiri upacara hari pahlawan tu.. dia pulak sibuk nak cuba kasut boot pakshunya... kasut kuda katanya... wakakakaka... dah la terbalik... hahahaha gasakkkk!!