Our Anniversary!

Daisypath Anniversary tickers

Follow Me ;)

Wednesday, July 30, 2008

minggu yg sibuk!

minggu lepas aku rasa sibuk sgt xtvt aku. ape antara xtvt yg membuatkan aku sibuk tu? ha sila baca di bawah

1) sabtu

pagi-pagi lam kul 7 aku da kuar umah pegi restoran akak aku. tlg die lak jadi waitress sementara. huhu.. balik tu aku da penat, melepakkan diri kat umah saje. sambil siapkan sulam manik aku. petang tu aku kuar ngan mummy aku saje jalan-jalan sambil carikan manik baru dan manik-manik yg da abis. pas tu g makan. malam aku melepakkan diri sambil jait sulam lagik. (hobi la katekan..cewah)

2) ahad

hari ni yg sibuk sket ni. pagi-pagi lagi akak aku da kejutkan (call daa..) ckp jadi nak g bererobik kat padang astaka pagi ni. warrghh ingat tak jadi. kelam kabut aku mangun. mandi n buat ape yg sepatutnya. da siap-siap, mummy pon ikut same. then aku tpaksa bawak baju salin coz pas senamrobik aku nak ikut akak n famili dia g taiping lak. pagi tu sesampai je kat padang, aku jalan nak masuk lak tutup la sane sini. then ckp kat pakcik RELA tu aku nak masuk jalan tu coz nak g restoran akak aku yg ade kat stu. hehehe (alasan jek) nasib baik pakcik RELA baek ati. sbb aku senyum lebey kot. muahahaa.. mekasih pakcik RELA!
sesampai je kat blakang restoran akak aku, dah parking kete.. g kat kdai akak aku sambil melepakkan diri tunggu acara senamrobik bermula. ramainya umat masa tu. baru la aku tau nape ramai sangat. ade hari kecergasan kebangsaan rupanya. yg aku tau nak senamrobik je. muahaha..
sementara menunggu tu.. ktorang mula la wat ketupat (errr.. bukan aku ha. aku dok kat situ hanya mendengar dan ketawa je...ngeh ngeh ngeh) macam-macam gelagat org ktorang tgk. ade yg aweks-aweks jalan control ayu. nak g bsukan pon mekap-mekap. heran aku. cewah.. tah2 aku dlu pon mcm tu yer? wahaha..
ade yg lelaki lak, nak g bsukan mcm nak g nyangkul pon hade. selebet sangat. ade yg aku tgelak tu. dua org mamat tu la.. sorang tgh ckp kat henpon. yg kawan die lak tgangga tgk kawan die ckp kat tpon. die tak sedo kot mulut dia tengah ngangga. yg ktorang ni pecah perut tgk gelagat dia. wakakakak.. pas dah gelak-gelak, akak aku ckp. "kite ni asik gelak kat oang je kan. ntah-ntah org pon gelak tgk perangai kita haaaa tau takpe... hahaha..
then.. baru la start acara senamrobik. maka blari la aku ngan kak ijah ngan anak dia kat padang tu. tlompat-lompat la ikut cik guru kat depan. best gak jd monyet ni. muahahaa
habis je senamrobik, ala.. kejap je.. tak kuar peloh pon. huhu.. ktorang balik. g umah kak ijah aku la. mandi-mandi kat umah dia. siap-siap nak g taiping lak. taiping with love.. (lame tak bace katun ni.. heks) ari ni ahad ni mmg aku sibuk la .. sampai nak amik gambo pon lupe. huhu.. bila dah sampai taiping.. nak tau ape xtvt ktorang lak?? jeng jeng jeng. xtvt yg btol-btol sihat yang boleh menambahkan kecergasan minda. SHOPPING!! hahaahah
punye la.. aku beli kain ela nak wat baju raya 3 pasang. mega sale kan wei! murah wooo.. pas merambangkan mata kat nagoya, masuk lak the store. kat situ lagi rambang. aku menahan nafsu ku agar tidak membazirkan duit disitu. anak-anak akak aku kemain lagi pilih-pilih baju ngan suar. ye la.. dorang mak dorang yg support. haku? aku da belikan kain ela utk mummy kat nagoya. kira ok la tu.. uih banyak tol beli kain ela ek. lupe la nak snap.. ishk..
lame jugak ktorang merambangkan mata kat situ. aku masih tak beli apa-apa. tahan... tahan.. mummy lak sure penat. coz bdiri jek. sian die. yer la tunggu akak n anak-anak dia bshopping la. dorang kalau bshopping mmg tak henggat opah. then akak aku lak dtg kat group ktorang. coz sblm ni dia kat tmpt kasut ngan hubby dia. bila dia lak dtg kat seksyen baju. hadoih lagi la lame. aku lak jd tukang perunding imej dia. banyak suar dia beli. pas tu dia suh aku amik sehelai suar, coz die nak lanje separuh. bole?? aku ape lagi ngan sepantas kilatnya menerai segala suar yg ade. hahahaha.. suar slack ajer.. coz suar tu yg aku kureng ader. asik suar jeans jek. marah pakcik jin nnt.
setelah di pilih dan dipilih. aku tsangkut kat satu suar voir tu. rege?? er.. tak kisah la.. janji akak nak bayar separuh. muahahaha..
pas dah dapat suar, pegi lak tmpt kasut lagi. aku bjaya telah membedal sepasang kasut kayu yg cumil. akak aku pon bjaya juga merampas kasut kayu yg same pesen ngan aku. tapi lain kaler. ktorang janji nak pakai raya ni sama-sama nnt. muahaha..



hee hee.. ni la kasu tu. comei tak?? akak aku punye kaler biru ala-ala ijau sket. tah kaler ape tak tau.

pas beli kasut.. ktorang memblah kan diri kuar dari tempat rambangan mata tsebut. masa otw nak kuar tu.. masing-masing tanak tgk baju atau ape-ape yg ade kat situ. jalan straight jek. hahaha.. then bila telah slamat je kuar dari the store tu, ktorang menuju ketmpt makan lak. haa.. padahal perut aku masih kenyang lagik. so order megi goreng je la. tak shedap! huhu.. pas tu balik............

ari isnin lak? aku cite lam entry yang berikut nya pulak ek.... to be continued.

Thursday, July 24, 2008

Urut

Balik dari keje macam biasa aku melepakkan diri lam bilik dulu. (mcm perkara rutin lak ek) hehehe.. pas tu aku merajinkan diri stimkan kuih pau yang aku beli masa otw balik keje. Ala pau segera tu la. Beli yang inti kacang merah. Makan tu sedap la pulok. 2 ketul aku bedal. Tu la makan malam aku. Ngan roti cicah sardin. Kenyang.. alhamdulillah. Pastu malam tu masa aku melepakkan diri tgk tv, my bonda ckp ‘dik urut kaki mak’ alamak baru aku teringat yg aku janji nak urut kaki dia 2-3 hari yang lepas. Huhuh.. ampun mak.. adik lupe (ckp lam ati je la) pas bonda aku ready nak di urut kakinya, aku pun mula la mengurut. Beradoi-adoi bonda aku. Aku ingatkan die sakit ngan urutan aku. Rupanya mmg sakit pun .. tapi sakit best katanya. Huhuh.. macam biasa pas urut kaki dia aku mesti tarik-tarik jari-jemari kaki bonda aku kasi letup. Kalau tak letup mesti die tak puas. Err.. letup tu bukannya letak bom la wei. Ala tarik-taik jari kasi bunyi ketup ketup tu laa.. kalau nak letak bom, sure aku kene bom (kentut) kat muka aku. Hahaha..

Ekceli, aku ni mmg la dah lame memegang jawatan tukang urut yang setia mak aku ni. Tu yang mampu aku buatkan.. nak beli kerusi ogawa mau aku kene part time jadi buruh kasar buat bangunan kot. Nak kumpul duit punye pasal. Ye la mane mampu nak beli kerusi ogawa. Huhuhu..

Tapi time rayer kan ker ahlil kuarga aku ramai yang balik. Pantang nampak aku urut kaki bonda. Ade aje yang mengulur kaki kat depan aku tanpa rasa belas kasihan. Yang aku best urut akak ipar aku yang sorang tu (kak jas) pegang je kaki dia, dia da mula sendawa. Baru tekan sket da sendawa. Banyak bebeno angin lam badannya. Mula-mula mase nak suh aku urut kaki dia, kak jas macam tak konpiden je tgk aku. Tapi pas kene skali, nak lagi. Sabar jek la.. kak jas aku tu tak konpiden mula-mula sebab nengok tangan aku kecit je katanya. Tapi aku masa urut macam biasa je.. tade ape spesel pon. Urut ikut suka aku la nak picit kat mana. Hehehe..

Tapi tade sape pun yg sudi nak urut aku.. huhuhu kesiannnnn (baca mcm dialog cite pramlee) ada skali tu, aku pening kepala sangat. Maka ngan muka kesiannya, aku mintak tlg kat bonda. Bonda aku pon pegang kepala aku. Dia ramas-ramasnya rambut aku. Adeehhh sakit. Bukannya sedap. Aku ckp kat bonda ‘adei makk.. ganehnya urut. Dah macam mak uli roti canai je rasanya kepala ni’ bonda aku gelak je. Lagi kuat die ramas kepala aku.. adei la nasib.. tapi disebabkan penangan tangan bonda yang berkat tu, leger la jugak pening aku.

Ade skali tu plak time raye taun bile tah aku tak ingat. Akak-akak serta abg aku lepak kat luar umah depan skali.. ingat ape la mesyuarat yang dorang buat. Rupa-rupanya sesi mengurut yang diterajui oleh kak long aku. Lepas sorang-sorang menggunakan khidmat kak long. Aku tgk mcm best je. So aku sengih-sengih pegi kat kak long mintak die urutkan kaki aku. Howyeh howyeh! Zassss aku terus hulurkan kaki aku. Mula-mula aku geli. Hihihih lama-lama kak long urut.. adoiiihhh sakit gilerrrrr! Tangan kak long tu dah la besar. Kalau die letak tapak tangan die kat muka aku ni sure penuh. Mengeliat-liat aku tahan sakit. Menyeringai je muka aku tahan sengal. Sehabis sengal la mase tu. Last-last aku surrender. Waaa tamo urut lagi. Serik da aku nak kene urut ngan kak long. So skang ni kalau aku rasa lenguh-lenguh kat kaki ke, pandai-pandai la aku bawak diri. Huhuhu (urut sendrik da) kesiannnnnnnn (baca seperti diatas).

Cakap pasal urut lagik, smalam masa pas makan western food ngan bonda aku tu, bonda ajak aku g kedai ikan ( ikan hiasan yg lam akuarium tu ) bonda nak beli anak-anak ikan utk dijadikan makanan ikan haruan yg montel kat umah aku tu. Bese la haruankan makan anak…. Ktorang mmg biasa g kdai ikan tu. So dah mesra alam la ngan tokei dia. Masa aku dok tengok-tengok ikan lam kedai tu. Zaaaaassss aku terpandangkan satu perkataan yang berbunyi ‘IKAN URUT KAKI SEEKOR RM5’. Wahhhh biar btol ni. Aku tanya tokei ikan tu. Elo mana ikan urut kaki? Dia pandai urut kaki ka?? Haha.. tokei tu ckp.. yaaa pandai maaa.. u try letak tangan dalam itu air. Lam kolam tu aku nampak la jugak ade ikan yg tak bape kecik dan tak bape besar. Bila aku letakkan tangan lam air tu, menyerbu ikan tu datang kat tangan aku. Dorang gigit-gigit manja tangan aku ni. Waaaaa manyak pandai aaa ini ikan aku kate kat tokei. Tokei pon kate ‘ ya maa.. dia urut u punya tangan la tu’ ade ke gigit die kate urut? Aku kate lam ati. Haa.. aku rasa ikan tu la yang dok glemer masuk lam paper tu. Dia gigit-gigit kat kulit kita ni sbb dia makan sel-sel kulit yang da mati. Mase lam kete, aku ckp ngan bonda.. ‘mak, senang la bela ikan tu ek. Kite tak payah beli makanan dia. Letak je tangan ngan kaki kita ni bagi die makan’ bonda pon kate ‘aa btol la tu. Silap-silap die mati kekenyangan. Sbb kulit mak ni mcm manyak yg da mati je. Ko tgk kat kaki mak.. manyak itam-itam ni’ muahahahaha saba jek la.. kensel nak beli ikan urut kaki. Wat naya je kat ikan tu nnt. Sia-sia je idup dia kalau aku bela agaknya. Hehehe..

So, ringan-ringankan la tangan korang untuk mengurut org yang korang sayang. Nnt tak payah la susah payah beli ikan urut kaki. hahahhaha

Wednesday, July 23, 2008

mega sale! sindarela!

balik daripada opis smalam, aku menggolek-golekkan diri atas katil.. pas tu secara tiba-tiba aku ter....zzzzz (kroihhh kroihhh) adeh camne aku terlelap tak tau la.. pas tu aku tkejut (kira bangun mengejut la ni) leh lak mamai.. eh kat mane aku ni? kah kah kah kah.. lawak sungguhs la...
tu la.. tdo senja-senja lagi.. padahal baru 20 menet aku tlelap. huhuhu..

bila tjaga je perut aku lapar. kat dapo ade nasik je. roti-roti tarak. adeh.. aku tanak makan nasik sgt. (diet la kunun) porah~

trus aku ckp ngan mak.. mak jom kite g makan kat luar nak?? mak ckp.. kat dapo ade nasik.. (ekceli die malas sbb nak tgk cite ezora)
pas tu bile tgk je muke kesian aku kot.. trus die kate.. ha jom. tunggu mak siap jap. keh keh keh~ aku pon bsiap la... nak makan hape? lam otak aku nak makan McD atau pun Fish n Chip jek. wahhh western tau. ihiks... so aku pon membelanjakan mak aku makan kat fatty cafe lam billion tu.



fish n chip aku punyer :D



black pepper chicken chop mak punye.. uik.. mak pakai inai?? teng teng teng... hihihi

dah lame aku tak makan kat sini. mmg salu aku pegi ngan mak makan situ (err.. situ sini? ish ish) kalau nak makan sorang-sorang bole je.. tp mcm rase bsalah lak tak ajak mak. huhu.. dlu besar je ayam chicken chop tu. makin lame makin kecit lak die. lepas je selesai membuncitkan perut, aku ajak mak jenjalan tgk tingkap lak (window shopping) kah kah kah.. hajat di hati.. nak tgk kasut utk jogging.. alamak.. tak banyak choices la plak. pas tu mata mula rambang tgk handbag. wuuuuuuuu santik santik beg. ade less 20% jek??? ish ish aku nengok je.. tak beli pon. takot bajet lari nnt jenuh aku nak kejo. ngeee.. pas tu tgk kasut lak. adesh. nasib i tak tergude lagi. kiranya usaha aku untuk tidak merambangkan mata selama beberapa bulan ni telah berjaya la mengawal nafsu shopping aku. bravo as! bravo!

pas tu turun bawah.. tgk lak kat kain longgok-longgok. tengok punyer tengok.. hoh?? 10 hengget jek??? maka aku telah tidak berjaya utk mengawal diriku di situ.. 3 helai baju telah berjaya aku rembat. hehehe.. ala murah je pun kan. tak salah kan? kan? kan? hihihi.. so lepas da siap bayar suma, ktorang pon balik. mak takde baju yg bekanan di hati beliau. sampai je umah, layan la plak cite sindarela.

mmg aku tak penah miss citer ni. hari-hari lain aku tak kisah lepak lam bilik je waktu lepas kul 9pm tu. tp tidak pada hari selasa k! waaaaa sedeyyy butang da mati! cian butang. tak dapat jaga kakak dia si zoela tu. sedih tengok naema sbb dia rasa bersalah sangat coz dia tak berkesampaian nak bagi peluang kedua untuk butang menyayangi dia. tp yer la. butang pun mcm teruja sangat ngan naema. sape tak takut. huhu.. ape pon butang telah berjaya menitiskan air mata aku. wahhh emo la plak! cait! (eerr.. mmg tak tahan tgk cite sedih ni.. huhu) aku terpikir gak. betuah la badan kalau ade kawan macam butang tu kan. setia, ikhlas.. err... tapi... takut gak. sbb beliau terlalu ekstrem. huhu.. rejek.. tanak org mcm butang sgt. pas tu zoela lak nak kawin ngan tengku haidar? waaa seronot nya.. aku geli ati tgk gelagat mak tiri zoela tu. ade satu episod tu dia kena culik ngan oang jahat. tp benda tu berlaku sbb dia nak wat siasat la konon. ade ke nak rakam perbualan ngan mikropon???? warrgghhhkah kahkahkahkah sakit perut aku gelak. walo pon aku tgk sengsorang. aku dulik hape gelak sorang2 kan?? wahahahahah..
bzttttt (reversed) berbalik pada zoela yg nak kawin. aku rasa zoe tu masih sayang kat husin mentibang. hahaha klasik tul nama. tapi husin dah menghilangkan diri. die tak tau lagi kot yg husin ngan haidar tu adik bradik.. coz mase last skali smalam tu zoe mcm terkejut mase nampak husin kat istana inderapura.. pas tu abih.. aarrrgghh kene tunggu minggu depan la pulek. ishk. dari pemerhatian aku untuk episod minggu ni, aku lebih suker kalau zoela kawin same haidar. coz dedua padan. eheks. husin tu nampak mcm tua la.. pas tu serabai lak muka ngan jambang-jambang. ishk i dun like k!

btw, aku tgk zoela tu rambut pendek comel la plak kan. tiba-tiba je rasa kepingin nak rambut pendek cam tu. ngeee... eii.. tapiii.. mase aku kecit-kecit zaman skola dulu mmg aku rambut pendek pon. tak penah panjang pon rambut aku. mcm jantan jek. adesh.. tp i tetap cumil. kah kah kah pasan mula muncul. tapi kalau aku rambut pendeks pun, korang bukan nampak kan? hanya sesetengah org je yg leh tgk aku tak pakai tudung ni.. hehehehehe...
nape time skola dlu aku asek berambut pendek? sebab... gini citanya, kakak aku yang bernama norhayati tu.. beliau bekerja kat salun fati ayu enterprise(nama kampeni dulu) kat ss15 subang jaya. wahhh siap alamat. tapi skang ni salun tu bertukar nama tanamera. haa.. akak aku ni terer gunting rambut. alkesahhhhh... bila beliau balik kampung jek, amat laaaa jelesnya bila tgk rambut aku ni panjang. huhuhu.. oleh itu sbb la rambut aku ni tak panjang-panjang. tapi bila masuk skola menengah after form three, aku mula simpan rambut panjang... teringat dlu kata-kata arwah ayah aku ' adik simpan la rambut panjang. apak teringin nak tgk adik rambut panjang' (sayunya) tapi arwah ayah aku tak sempat tgk anak dia ni rambut panjang pun... harap-harap dia dapat tgk rambut anak dia skang ni(erks.. ape merepek aku ni???)

sukahati aku skang ni: aku mmg mcm berniat nak wat rambut pendek skang ni.... heeeee tercapaikah niat tersebut??? tpulang pada aku la kan???? hihihiihihihihih..

Monday, July 21, 2008

HFMD???



HFMD.. or dalam name penuh nye ade lah Hand Foot Mouth Disease salu kena pada kanak-kanak. skang ni kan kecoh pasal penyakit ni. terutamanya kat sarawak. ape yg aku dapat dari intenet pasal penyakit ni adalah seperti di bawah :-

Hand-foot-and-mouth disease is a common childhood illness. It causes sores in the mouth and on the hands, feet, and sometimes the buttocks and legs. Mouth sores can be painful and may make it hard for your child to eat. The disease is not serious, and it usually goes away in a week or so.

It can occur at any time of year, but hand-foot-and-mouth disease is most common in the summer and fall.

Hand-foot-and-mouth disease is not the same as other diseases that have similar names: foot-and-mouth disease (sometimes called hoof-and-mouth disease) or mad cow disease. These diseases almost always occur in animals.


wuuu~.. kenapa aku rajin sgt searching pasal penyakit ni??? korang nak tau kenapa? coz anak sedara aku yg ade kat sarawak tu.. si haikal yg cumil tu.. dah kena penyakit tersebut. haduhai.. siannya kat dia. umur 4 taun. dah la die dok umah je tak jalan-jalan kat luar mcm kakak dia. tp dia lak dapat simptom tu. smalam aku bersms ngan akak ipar aku. then akak ipar aku cita la yg anak dia kena sakit tu. 4 ari anak dia si kai tu tak makan. kurus kering. yer la lam mulut die sakit. camne nak makan. tp alhamdulillah.. akak ipar aku ckp dah ok sket da. da mula nak makan. abg aku lak dah la masuk utan. ade xcercise 10 ari. skali ngan abe aku la tu. huhu.. harap-harap akak ipar aku dapat la jaga anak dia sebaiknya. coz penyakit ni bahayes gak kan? kalau biarkan je.. mau la teruk.

puncanya?? akak ipar aku citer .. abg aku penah bawak anak-anak dia main kat taman permainan kat sri aman tu. dari situ la kot. coz kat situ ramai budak-budak. ishk.. siannye.. nak je aku g jenguk si kai tu skang gak. coz aku syg bangat same dia. huhu.. tp apekan daye.. jauh sgt. aku doakan semoga anak sedara aku cepat sembuh.. mohon dijauhkan dari malapetaka yg bahaya ya Allah.. amin..

so pada korang yang ada anak tu, harap-harap jaga la dorang elok-elok ek. skang ni macam-macam la. ngan jatuh dari bangunan la.. ishk.. nauzubillah.. pada yg org mcm aku ni, yg menjaga anak tekak pon payah gak. tak bole kasi anak tekak ni kering. nnt dapat penyakit gak. penyakit lapar. kah kah kah.. mari jaga 'anak-anak' kita dengan sebaiknya...

disini saya ingin mengambil kesempatan untuk memberi ucapan kepada seseorang. ehem-ehem.. pada sidia yg tengah sakit gigi tu.. da sampai darat nanti rajin-rajin la jumpe dokter gigi yer. bukan dokter cinta anda sahaja. hehehe.. sekian..

weekend story

mcm biasa.. ari sabtu baru aku masukkan entry utk ari sabtu ngan ahad. sebab?? sbb umah aku tade tenet la.. kalau ade sape2 nak sponsor streamyx kat haku ble la.. keokeokeo...

sabtu

sabtu lepas, mangun pagi aku cam biasa.. tak wat pe sgt. just kemas2 umah je. then kul 11 aku kuar .. nak hantar kete aku kat worksyop.. just nak tuka cluth plate (tol ker nih?? ) huhu.. tokei tu ckp ari isnin baru siap. bese la kete kecit tu nak kene bukak enjin suma baru leh tuka cluth plate tu. huhuh.. mase g worksyop ni aku g ngan abg ipar aku. tp mmg bese kalau nak g repair ke nak tambah eksesori ke aku bawak abg ipar aku. well.. abg-abg aku dok jauh. taruh harapan pd abg ipar ku itu la. nasib ade dia. so pas tinggalkan kete kat w/shop ktorang balik ke restoran dia pulak. maka aku telah melepakkan diri kat situ je la. kakak aku ckp 'acu ko bodek la alan(anak sedara aku..anak kpd akak aku ni la) pinjam kete dia (myvi). alan bagi punye tu.. aku just sengih2 je. dalam ati aku ckp, kalau bole.. aku just nak pinjam moto bebudak (anak sedara aku) ni je. pas lepak lagi.. abg ipar aku plak call si alan tu. (anak die la) ari sabtu mamat tu mmg kene keje. beliau ni ade sebijik kete ngan sebijik moto. pada ari tu moto die plak g anta cat (tuka cat daa..) asik tuka kaler je moto si mamat ni. ih ih ih ih.. ha abg ipar aku suh alan balik.. hantar aku balik umah opah (umah mak aku la tu) ...eeer... harap korang tak pening la bace ni ek. manyak beno pulak ayat kurungan ni. kah kah kah..
so aku mencari idea.. aku pegi kat akak aku yg ade lam dapo tu.. ckp same die..'ijah (ngan kakak2 aku panggil name je..ngeeee) acu pinjam moto nor (anak sulong pompan die) je la ek. ari isnin nnt senang acu bawak moto anta kedai je. tayah susah2 suh alan amik ngan hantar acu nnt. so.. di pendekkan cerita.. di kurangkan ayat kurungan, aku pon dapat laaaa moto tu. howyeh howyeh.. ala moto scoot jek. moskito lai laaa.. hahah



ni la scoot tu. memula bawak tgk meter minyak dah merah. duh.. otw balik g isi minyak dlu. lagi satu hal.. menggagau aku bukak tmpt minyak moto ni. otw g stesen minyak aku dok pk.. nak isi bape moto ni?? 10 hengget manyak sgt ke? tak penuh sgt ke? ish last2 aku isi 10 hengget. tgk2 separuh je meter tu naik. adeh.. beso gak tank moto moskito ni. then.. vrooommmmm... aku balik umah....

so, ari ni aku g keje naik moto la ni. mak aih.. cejukkkk je mase bawak moto pagi2 ni. da pakai baju cejuk pon cejuk lagi.. brrrrrr~

ahad

hari ahad, smalam da.. tlg mak aku siapkan pulut kuning. ngan rendang telur. ekceli ari ni mak wat kecil-kecilan la sgt. makan pulut kuning. kakak aku yg army officer tu yg bnazar. coz beliau da lulus lam exam beliau ari tu.



nih. dah siap. amacam? teliur lagi tak?? hehehehekahkah kah kah.. sedap woo..

da selesai ngah pulut bagai, air lak tade!! waahhhh cepat2 aku mandi coz nak g salun lak. nasib ade air lagi lam tangki. pas dah menyiapkan diri, aku pegi salun wat facial treatment. lege woo pas wat treatment ni. kul 11 aku pegi.. kul 1 aku balik umah. takde singgah mane2. sampai je umah, tgk takde sape yg sampai lagi. so relek2 jap.. baru la akak2 aku n kerabat2 dorang sampai. so meriah la rumah smalam.. sampai kepetang meriahnye.. malam, siapkan jait manik aku.. fuh siap jugak akhirnya...



hee he.. ni antara hasil aku. segelintir je ni.. klu korang nak tau, aku wat utk satu baju.. huhuh.. lip lap lip laa tuan die nnt ni. ahaks..

ishk.. gamba aku ni dah tak bape lawa la.. nak kene tuka henpon ke ni?? adeh....

huhuh.. mana dia ni??? henpon ilang ke ape?? waaa.. kerisauan mula melanda..

Friday, July 18, 2008

Blur~



Dua tiga ari ni pasan tak aku tak masuk kan entry? Bukan ape.. aku agak blur nak wat karangan idup aku ni. Banyak perkara yang bermain dalam otak aku yg geligeliges ni. Makin aku pikirkan, makin rumit jadinya… kalau aku pk banyak-banyak pun mcm takde penyelesaian. So aku amik keputusan berdepan dengan suma ni. kenapa? Sbb aku yakin dan percaya setiap kejadian, pasti ada sebab musababnya. Allah maha penyayang dan maha adil. Dia sentiasa ingin menguji hambaNya. Kalau idup kita tak di kelilingi masalah, ibarat mcm Allah dah lupakan kita. Tol tak? Sebagai hamba Allah dan umat Nabi Muhammad S.A.W kita harus bersyukur dengan apa jua yang ada di sekeliling kita..

Macam aku, aku bersyukur sgt dikelilingi oleh insan-insan yang menyayangi aku. Dan seboleh-bolehnya aku pon nak menyayangi mereka seadanya..

Cuma aku agak kecewa bila suatu ketika dulu, aku tlh menyayangi orang yang sanggup menipu dan mempermainkan perasaan aku. 4 taun aku hidup dalam penipuan lelaki yg pentingkan diri sendiri. Padahnya? Aku kecewa yg amat sangat. Aku jadi seorang insan yang terlalu kecewa dengan diri sendiri. Aku rasakan betapa stupidnya aku. Tapi? Salah ke aku menyayangi dia? Setelah sekian lama aku bpisah dgn dia, tiba-tiba dia muncul kembali nak menagih kasih dari aku kembali. Im sorry to say…. Aku tak sanggup di tipu lagi… dan dia dah sedarkan aku pasal kelemahan yang ada pada diri aku ni. Thanx to him. See? Ada hikmahnya juga aku mengenali beliau. Dari dia aku dapat mengenali tentang serba sedikit mengenai kehidupan. Dari dia juga aku bangkit dari lamunan. Lamunan seorang perempuan yang terlalu hanyut dibuai perasaan sendiri..
Skarang ni aku dah berjaya bangkit dari kelukaan yang dia ciptakan. Dan maaf… aku tak mampu untuk hidup dengan insan yang begitu. Kerna.. hati ini bukan untuk dilukai. Tetapi dicintai…

wah~ korang jgn la muntah bace entry aku kali ni yer. Aku ni macam transformer gak. Cuma transformer tu tukar jadi lori .. kapai tebang.. yang haku ni plak.. tuka lain. Kejap-kejap jd ting tong, kejap-kejap jadi bijak laksana (kahkahkah gile pasan) kejap-kejap jadi amat laaa blur sgt then kejap-kejap jadi camni la. Jadi hape ni ha? Aku pon tatawu… hua hua hua.. tapi satu je .. aku hanyalah insan biasa.. punyai hati dan perasaan.. (ha tgk.. aku da transform semula.. hua hua hua)

so dari pengalaman yg perit tu aku jadikan pengajaran dan tauladan. Aku tau.. tak semestinya lepas dari tu aku takan kena lagi. Itu la lumrah kehidupan namanya.. Cuma aku redha dengan apa yang berlaku. Aku tak berani nak berdendam. tak pula aku suka memendam. Cuma aku perlukan kejujuran… bukan penipuan…

aku gembira sangat tgk kawan-kawan aku yang mengakhiri percintaan dorang dengan alam perkahwinan. Selamat pengantin baru kepada akak angkat aku yang bakal mengakhiri zaman bujang beliau bulan depan. Smalam aku dapat kad jemputan dari beliau. Agak surprise bagi aku. Coz slama ni dia hanya berahsia.. gud job kak! Hehehe.. memang itu la yang sepatutnya. We must have our own secrets! Tak semestinya semua perkara harus di cerita dan dicanangkan pada semua. Tapi, tepuk dada tanya sakit tak? Ahahaha.. satu je.. jgn menganiaya perasaan orang yang kamu cintai dan kasihi..

kesimpulannya, setiap manusia yang ade dimuka bumi Tuhan ini ingin disayangi dan dicintai. Btol tak kawan-kawan?? Sape rase tak btol sile angkat kepala hempas kat dinding. Hua hua hua..

siapa diriku???? Wahhhh…

Wednesday, July 16, 2008

kisah pendek

ha.. ape? korang ingat aku nak cite pasal si pendek ke? owh tidak.. korang silap. ekceli kisah pendek tu adelah kisah ape yg aku buat ari ni. tanak bebel panjang-panjang sangat. terasa blur la diri ini di petang hari. ekekeke..

just nak masukkan lirik lagu je.. that is my kisah. ngeh ngeh ngeh

Because you loved me by Celine Dion
(mari layan jiwanggg)

For all those times you stood by me
For all the truth that you made me see
For all the joy you brought to my life
For all the wrong that you made right
For every dream you made come true
For all the love I found in you
I'll be forever thankful baby
You're the one who held me up
Never let me fall
You're the one who saw me through through it all

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn't speak
You were my eyes when I couldn't see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldn't reach
You gave me faith 'cuz you believed
I'm everything I am
Because you loved me

You gave me wings and made me fly
You touched my hand I could touch the sky
I lost my faith, you gave it back to me
You said no star was out of reach
You stood by me and I stood tall
I had your love I had it all
I'm grateful for each day you gave me
Maybe I don't know that much
But I know this much is true
I was blessed because I was loved by you

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn't speak
You were my eyes when I couldn't see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldn't reach
You gave me faith 'cuz you believed
I'm everything I am
Because you loved me

You were always there for me
The tender wind that carried me
A light in the dark shining your love into my life
You've been my inspiration
Through the lies you were the truth
My world is a better place because of you

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn't speak
You were my eyes when I couldn't see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldn't reach
You gave me faith 'cuz you believed
I'm everything I am
Because you loved me

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn't speak
You were my eyes when I couldn't see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldn't reach
You gave me faith 'cuz you believed
I'm everything I am
Because you loved me

I'm everything I am
Because you loved me

kadang-kadang idup tak seperti yg kita jangkakan...

Tuesday, July 15, 2008

Gelang~

Pagi tadi sebelum nak g keje, aku belek2 gelang yg aku ade. ahaks... sbb smalam da baca entry kak tipah ku pasai gelang-gelang yg die ade. tapi kat sini aku tanak terang kan satu-satu untuk gelang aku tu. manyak sgt.. huhuh..



dalam ni la aku simpan koleksi gelang-gelang aku tu.. ade la beberapa utas aku sedekahkan kat mak, anak sedara, ngan cucu sedara aku..



nampak banyak ke sket ek?? gelang2 ni manyak org kasi jek. ade la beberapa utas yg aku beli.. yg gelang mutiara yg besar tu.. ahaks.. my fruit heart yg kasi. skali ngan keronsang mutiara.. nnt aku tunjukkan.. antara org2 yg penah bagi gelang kat aku adalah terdiri dari kawan-kawan aku (awat skema jek ayat ni) anie adik aku yg kat sabah tu pon ade kasi. ahaks comei je gelang die kasi kat aku. sampai 3 lak tu! huhuhu.. cayang anie! kakak-kakak aku pon ade kasi. klu dia g mane2 sure belikan aku gelang. abg ipar aku pon ade kasi tau.. ahaks.



haa.. yg ni lak, aku beli sendrik. pakai bila rasa aku nak pakai la. ble? hahaha..



ni plak koleksi keronsang aku.. tak manyak pun.. cket jek.



aaaa.. ni la keronsang yg aku maksud kan tadi. my bf bagi skali ngan gelang mutiara tu. tapi mutiara kat keronsang ni ade yg tcabut. saje je aku letakkan je tu. hahaha.. thanx dear.. ops... tgk.. teddy bear ttp ade. kan kan kan?? hihihi
so sesape yg berhajat nak bagi keronsang n gelang tu.. amat laaa di alu-alukan. di ulang sekali lagi.. yg nak bagi je tau.. bukan nak jualkan dkt aku.. hahah.. ekceli manyak lagi koleksi aku. aku ade koleksi beg n kasut. bile da banyak sangat, mule la aku sedekahkan kat sesape yang berminat..

Kain!

Ape? kain? aku jual kain ke?? kain kain kainnn sape nak beli.. mari! mari! mari! owhh~ tidak lah.. aku tidak menjual kain la.. hehehehe... ekceli aku pengumpul kain! hahah.. ade 4 pasang kain yg aku beli blum berjahit. last2 jadi baju raye gak nnt ni ek. heheh..



ni la antara kain2 yg aku ade lum berjahit. hajat dihati nak menambah amount kain2 tu lagi. baru aku pasan... kain2 aku suma ni shining2.. tu la sebabnye aku suke wat jahitan manik n labuci kot. ahaks... tak tau lagi nak wat pesen ape. salu kebaya n kurung je la pun kan.. ;)



ha.. dalam kotak sakti ni la aku simpan kain2 ni. yer la.. tak kasi berabuk. tgk tu.. ade tmpt kosong lagi tu kan? mcm mintak dipenuhkan je kotak ni. hehehhehehe..



ha! pling~ ni la kotak nye.. aku ni klu takde teddy bear, tak sah! huhuhu..



ha... disini la aku menempatkan kotak tersebut... hahaha... so klu sape2 pk kotak tu ade menyimpan rete karun, harap maap la yer.. ade rete aku je lam tu.. pak guard die.. tetap teddy bear... hee hee hee... berakhir la kisah kain...

Monday, July 14, 2008

cuti yg indah~ laksa mee

ahad (smalam) bangun pagi je aku btol2 malas... pas gosok gigi cuci muka mandi, aku jenguk mak kat dapo. dia tgh kupas2 udang nak masak laksa mee. pas tu aku amik penyapu, g sapu2 kat ruang makan n ruang tamu. pas siap, aku g dapo balik.. amik cili kering yg mak dah rendam lam air panas, masuk lam blander... ngeeenggg trus aku bland cili tu. pas tu cuci kuali. amik suma bahan2 yg mak aku dah siap potong. cuci2, masukkan minyak, goreng tauhu dlu.. pas tu goreng ape ke nama benda tu ek? adeh ilang ingatan jap..................aaaa fish cake. then masukkan sotong, pas tu masukkan cili yg tlh siap di kisar. err... ape aku taip skang ni? rancangan masak memasak ke? hahahaha... ekceli aku smalam masak laksa mee.. salu mak aku yg masakkan. tp smalam aku nak try lak skill aku. lain sket la..sedap hinggal menjilat pinggan. tu je la xtvt aku smalam. ptg tu aku relek abis. ngan tgk tv.. goreng kentang.. giler kentannggg!

mmg lazy day la aku smalam. hehehe janji aku dapat releks ;)



ni la hasil masakan aku. special Laksa Mee ;).. amacam?? terliur tak? ahaks.. aku terliur sendiri je lah.. hahaha

gi piknik!!

ehehe.. ari sabtu lepas aku telah menjebakkan diri aku untuk menyertai rombongan org kampung aku. pegi satu bas. hahaha.. tak penah2 aku nak join dorang. tapi kali ni aku terpanggil untuk menjoin kan diri. ye la.. kalau tak mak aku g sorang je. aku pegi sbb aku tertarik ngan destinasi yang dorang nak pegi. destinasi nya adalah : Kolam Air Panas Sg Klah, Sungkai. lebih kurang camtu la.. atau Taman Rekreasi Air Panas (TRAP). Pagi2 lagi mak aku da bangun buat nasi goreng. huhu semangat btol mummy aku tu. aku mangun kul 5.30 am, ingat nak tlg dia masak. tp da siap masuk bekal suma dah. hehehe...kul 7am aku ngan mummy gerak g dewan pasir panjang. coz suma kena kumpul kat situ. sampai je situ.. waaaa..da ramai yg menunggu. majoriti ramai pompan.. makciks-makciks ramai lak tu. hehehehe... meriah! kaum lelaki bape kerat jek. huhuh.. bese la.. mmg salu nye pompan memonopoli klu bab2 rombongan ni kan? ahaks.. bas lambat lak tu sampainya. kul 9 baru sampai.. huhuh.. sengal~

duk lam bas sume hepi jek. dapat la kuih badak ngan bengkang sorang satu. air mineral sorang sebotol. ahaks.. jadi la.. dalam bas takde xtvt sgt.. sume layan blues sendiri2.. aku bese la.. da boring, amik gambo sendrik.



tgk.. kabur gambo aku.. bese la goyang2 lam bas.. nak gak posing.. adehh~

sampai je ke destinasi, ktorang makan dlu. pas tu baru g jalan2 kat stu. neway, aku rasa tmpt tu mmg best la.. suma ijau... kira park tu tletak kat dalam utan taman. peaceful sgt. aku tak bawak baju nak mandi manda. mmg niat aku nak rendam kaki lam kolam air panas je. hehehe.. tah ... rasa tade geng nak mandi manda.. aku temankan mak aku la.. ahaks..





mak aku merendamkan kakinya di dalam kolam air panas. ahaks.. sblm tu ktorang rebus telur lam kolam tu. ade tempat utk merebus telur. sori.. aku tak snap lak kat stu. huhuhu.. telur rebus tu sungguh la sedap. sbb dalam dia masak tiga suku..aaaa i likeee~



tgk.. kan btol aku ckp.. aku hanya ingin merendamkan kaki ku sahaje... hihihi... leh tahan panas jugak air ni.. bpeluh aku pas wat terapi ni. huhuh... pas rendam kaki.. ktorang g jalan2 kat tmpt lain gak. byk tempat... ade kolam mandi air panas, air sejuk (air bukit), tmpt pijak batu2 kecil diiringin ngan air panas.. (best gak tmpt ni) pas tu ade pokok2 herba yg di tanam dalam park tu. ade satu pokok yg amat la jakun aku tgk. pokok putat. huhuhu alaaa lupe nak snap lagik! huhuhu sori..

dalam kul 2.30 sume da bkumpul dalam bas. pas tu kul 3 btolak balik. dalam pjalanan, sempat lagi para2 ibu tu suma borong buah-buahan kat pekan bidor. terutamanya petai! hahaha.. then sampai umah dalam kul 5.30pm

sampai je umah.... what a suprise! aku masuk je bilik, ade bungkusan bewarna pink utk aku. from my kak long kat jb. heheheheh... kak long kasi aku sehelai blaus... santikkkkkk.. besh nye dapat adiah. ahaks..



cantik tak ;) thanks akak! brand baju tu jelita lagi tau~ mcm i... wakakakaka prasan~

ptg n malam tu aku relax je kat umah. malam layan tv.. then tdo~ sweet dreams ;)

Tuesday, July 8, 2008

keputusan ptandingan Ujipah suda kuar!

yeay!! ptg ni aku dapat markah untuk soalan Ujipah ver.2 yg wat karangan seperti di bawah ni. hehehe.. aku dapat 25/30! howyeahh!! howyeahh!!! berbaloi la gak.. coz jawab pon last menet.. hihihihi... nak tgk huraian yg kak tipah berikan utk karangan aku? jenguk ke blog Kak Tipah ni. hik hik..

aku teringin gak nak jumpe ngan kak tipah ni. coz yer la.. kenal da lame.. tp tak penah berjumpe. nape la yer? blom tiba masanya kot. hehehe... owkey.. aku nak menggerakkan diri aku balik kerumah. sanggup tunggu kak tipah kasi markah petang2 ni woo. baru nak balik. ahaks. esok aku akan cuba masukkan entry baru aku eks ;) ...

Monday, July 7, 2008

weekend xtvt

tedi hepi ngan kaler dinding baru bilik aku. ahaks...

minggu ni aku 100% dok umah jek! sabtu, sibuk siapkan cat frame tingkap kat luar umah. fuh fenat!..... ahad, sibuk ngemas umah lak.. huhu.. malam smalam sibuk siapkan jahitan manik aku. tempahan ni tau! huhu.. harap2 dia suke la. nnt da siap, aku view kan gambar kat sni eks ;)

ekceli baju tu da dkt sebulan dia hantar.. tapi di sebabkan customer tu ckp dia nak bulan 8, so aku tunaikan la hajat dia siapkan sebelum bulan 8. skang baru awal bln 7 kan? hahaha.. da nak siap pun baju tu... tinggal bahagian lengan je lagi... brape la aku nak charge nnt ek?? hurmmm....

tunggguuuuuu.... ahaks..

Ujipah Ver.2

Karangannya Ujipah yg aku dapat dari http://tipahvogue.blogspot.com/ adelah seperti berikut. ahaks

Tipah seorang yang suka menulis. Dia jugak suka merapu meraban dalam blog. Alkisahnya, Tipah mula melibatkan diri dalam dunia blog....... dari situ la aku mula mengenai insan yg bernick kan tipah^vouge. yes dari alam siber ini. cewah! mula2 dulu aku mengenali kak tipah dari dunia chatting di mirc. tak silap aku lam cenel babab. masa tu aku ingatkan tipah ni kawan chat aku yg bernickkan joyah sport. yer la.. nick ala2 geng2 3 dara pingitankan.. tapi silap oang la plak. keokeokeo... masa bchatting ngan kak tipah dlu lebih kuang sekepala gak la. geng ting tong sket.. hua hua.. so bila da tak begitu bergiat lam dunia irc, kak tipah mula melangkau ke alam lain pula seperti mewujudkan circles99 dan yahoo group beliau. ramai woo members kat group tu.

pas tu kak tipah bergiat pula dalam dunia blogging. aku ni kadang2 salu gak masuk blog kak tipah kalau ade masa tluang.. hehe.. best gak baca entry lam blog kak tipah tu. dari pemerhatian aku, kak tipah ni suka melancong. aku pon suke gak. sbb tu aku suka baca blog dia. hehehe.. dalam blog kak tipah ni, macam2 kisah ader.. yg sedih, gembira, mendebarkan, saspen, jd king kong pon penah woo kak tipah ni!

tapi part yg aku begitu la simpati.. bila membaca entry kak tipah masuk spital kuar spital. huhuhu.. kak tipah menderita ngan penyakit athma dia.. bila aku bace entry tu, aku pon terasa mcm sesak napas tu. huhu.. sabar la kak tipah ek.. tapi aku saspek ar! kak tipah kuat melawan suma tu. dengan kehadiran 'tetamu tanpa diundang tu' tak bermakna kak tipah tak bole idup hepi n ceria n kuat mcm org lain. sbb tu bukannya sebab utk beliau mengalah. caiyok! wahh semangat.

bila sampai bab jemputan utk melihat pribiu pelem2 melayu.. waaaa manyak gambar2 artis yg dapat kak tipah snap. hehehe.. besh tu.. kak tipah pon penah belakon bila bulan ramadhan kat tv1. errr.. tp aku asik tlepas je nak tgk. huhuh.. lufer. taun ni ade lagi ke ek? harap2 ade la.. tingin gak aku nak tgk. hehehe..

pas tu kak tipah suka travel. macam2 tempat dia penah pegi! waaaa.. besh tuu.. paling jauh ke medan indonesia! wahhhhh aku pon paling jauh sarawak je la. hahaha.. tp.. mesti satu ari kak tipah dapat pegi ke tempat abg cayang die bekerja kan! ahaks.. besh tu.. obersi. ahaks. yg saspek lagi.. kak tipah kalau jenjalan, kadang2 tu dia ade bawak parents dia. mesti parents dia seronot sgt dapat bjalan2 jauh kan. aku paling jauh bawak mak jalan2 dekat jb jer la.. huhuh..

aku rasa.. tanpa dunia blog, kak tipah mesti ada rasa sesuatu yg tak kena pada hari2 yang dia lalui... kan? sama gak ngan pembaca2 blog kak tipah. klu takde entry tbaru dari blog dia, mesti rasa mcm tak besh. sbb hari2 telah biasa dijamukan dengan cerita2 harian beliau.

stakat ini sahaja karangan aku. sebenarnya aku agak blur nak wat karangan ni. tapi aku cuba ape yg termampu...
segagah mane org nampak kita, sekuat mane org nmpk semangat kita... hati kita tetap lembut.... selembut angin bayu yang menyapa muka di pagi hari....

note : minggu yg agak memenatkan... tapi indah ;)