Our Anniversary!

Daisypath Anniversary tickers

Follow Me ;)

Monday, July 21, 2008

HFMD???



HFMD.. or dalam name penuh nye ade lah Hand Foot Mouth Disease salu kena pada kanak-kanak. skang ni kan kecoh pasal penyakit ni. terutamanya kat sarawak. ape yg aku dapat dari intenet pasal penyakit ni adalah seperti di bawah :-

Hand-foot-and-mouth disease is a common childhood illness. It causes sores in the mouth and on the hands, feet, and sometimes the buttocks and legs. Mouth sores can be painful and may make it hard for your child to eat. The disease is not serious, and it usually goes away in a week or so.

It can occur at any time of year, but hand-foot-and-mouth disease is most common in the summer and fall.

Hand-foot-and-mouth disease is not the same as other diseases that have similar names: foot-and-mouth disease (sometimes called hoof-and-mouth disease) or mad cow disease. These diseases almost always occur in animals.


wuuu~.. kenapa aku rajin sgt searching pasal penyakit ni??? korang nak tau kenapa? coz anak sedara aku yg ade kat sarawak tu.. si haikal yg cumil tu.. dah kena penyakit tersebut. haduhai.. siannya kat dia. umur 4 taun. dah la die dok umah je tak jalan-jalan kat luar mcm kakak dia. tp dia lak dapat simptom tu. smalam aku bersms ngan akak ipar aku. then akak ipar aku cita la yg anak dia kena sakit tu. 4 ari anak dia si kai tu tak makan. kurus kering. yer la lam mulut die sakit. camne nak makan. tp alhamdulillah.. akak ipar aku ckp dah ok sket da. da mula nak makan. abg aku lak dah la masuk utan. ade xcercise 10 ari. skali ngan abe aku la tu. huhu.. harap-harap akak ipar aku dapat la jaga anak dia sebaiknya. coz penyakit ni bahayes gak kan? kalau biarkan je.. mau la teruk.

puncanya?? akak ipar aku citer .. abg aku penah bawak anak-anak dia main kat taman permainan kat sri aman tu. dari situ la kot. coz kat situ ramai budak-budak. ishk.. siannye.. nak je aku g jenguk si kai tu skang gak. coz aku syg bangat same dia. huhu.. tp apekan daye.. jauh sgt. aku doakan semoga anak sedara aku cepat sembuh.. mohon dijauhkan dari malapetaka yg bahaya ya Allah.. amin..

so pada korang yang ada anak tu, harap-harap jaga la dorang elok-elok ek. skang ni macam-macam la. ngan jatuh dari bangunan la.. ishk.. nauzubillah.. pada yg org mcm aku ni, yg menjaga anak tekak pon payah gak. tak bole kasi anak tekak ni kering. nnt dapat penyakit gak. penyakit lapar. kah kah kah.. mari jaga 'anak-anak' kita dengan sebaiknya...

disini saya ingin mengambil kesempatan untuk memberi ucapan kepada seseorang. ehem-ehem.. pada sidia yg tengah sakit gigi tu.. da sampai darat nanti rajin-rajin la jumpe dokter gigi yer. bukan dokter cinta anda sahaja. hehehe.. sekian..

3 comments:

KM said...

penyakit ni memang dangerous & diisytihar wabak berjangkit & leh membawa maut oleh WHO. Walau bagaimanapun kita berdoa agar anak saudara awk tu sembuh segera.
Beberapa tahun lepas dia dah menyerang Sarawak dan kali sampai KL pun kena. Sekolah ren TTDI kena quarantin pe last week sbb 6 murid kena.

adriea said...

thanx km.. mmg wabak ni berjangkit. dan senang sangat dijangkiti. mmg dia kat sarawak pun. tak sangka leh kena kat anak sedara tu. eerr... kat sek ren TTDI kena kuarantin??? ishk.. musim dia dah melanda la tu skang ni.. nauzubillah.. harap sumanya selamat.. amin..

kakpiah said...

ye la .. taska kt area umah akak ari tu pon totop seminggu sbb ader budak kena.. takotnyer.. ya Allah mintak dijauhkan la dr kita semua ...
dan semuga anak sedara awak cepat sembuh..aminn..