Our Anniversary!

Daisypath Anniversary tickers

Follow Me ;)

Saturday, May 19, 2012

pokok mulberry yang rajin berbuah

melebat seperti biasa

ade yang belum masak lagi ni

yang merah gelap tu kiranya da masak la.. yang merah ade kehijau-hijauan tu belum masak lagi... masammm

hasil tuaian hari tu.. masa balik kampung jap

pokok mulberry ni dah lama ada kat rumah mak aku. aku ingat lagi benih pokok mulberry ni aku terjumpa kat seksyen 15 subang jaya. kakak aku yang belikan... so, tanam la kat rumah mak... sampai sekarang masih ada lagi pokok ni.. dan dah beranak pinak dah. nak semai dia senang je.. potong ranting dia yang da agak matang, cucuk je lam tanah. siap! lam seminggu da bole nampak dia hidup... buah dia rasa masam-masam manis sket. ni kalau wat jem pon sodap. ingat lagi uncle yang jual pokok ni cakap.. dia kata daun mulberry ni pon kalau dikeringkan, leh dibuat teh. teh mulberry la namanya. so far, aku lom try buat lagi. hari tu masa balik rumah mak, aku kerat sket ranting-ranting dia untuk aku semai.. nak tanam kat dalam pasu kat rumah aku. tunggu la hasilnya nanti yer ;)

5 comments:

HANIS AFIQ said...

bestnyer pokok2 dh berbuah..hehe...sy baru jer duk semai..tue pun baru 5 keratang batng..enth la hidup x ..hehe...rasa mcm nk beli jer lagi keratan batang tue nk tambh koleksi...=)

adriea said...

mmg best.. sebab seronok tengok buah2 dia yang comel tu... hehee... hanis baru nak semai? semoga menjadi pokok2 hanis tu :)hanis beli kat mana keratan batang mulberry tu?

HANIS AFIQ said...

hanis beli dekat blog...hehe..suka tgk tanaman org...kebtuln supply benih2...bru jer semai petng tdi..hajat nk beli lagi keratan tue tapi dh kehbsn stock rasanyer...hehe...hanis suruh adik pergi beli tanah n polybeg nk semai..sebb dh lama keratan batng xsemai tapi packing dia sesuai untuk thn lama sehnggakan dh bertunas dan mcm keluarkan pucuk..xtanam syg plk....so tanam....

http://www.tanamsendiri.com/2012/05/benih-baru-untuk-bulan-ini.html

adriea said...

mmg senang nak hidup mulberry tu.. hehe.. selamat bercucuk tanam yer hanis.. nanti buah2 dia leh buat jem.. hehe

HANIS AFIQ said...

insyaALLAH kak..hehe..xsabar nk jadi pokok besar mcm akak..bkn jem jer dapat buat, ice blanded, teh malberi lagi..hehe...