Our Anniversary!

Daisypath Anniversary tickers

Follow Me ;)

Saturday, October 13, 2007

last puasa

ari ni last puasa utk suma umat islam. tp aku coti. huhu... ari ni ramai dah adik badik aku balik. mula2 akak aku yg kat pahang sampai. mak si adawiyah.. anak buah yg aku ngan mak jaga time poser. baru satu famili sampai.. kecoh dah umah. tak larat aku nak layan kema ngan udin. ade skali tu.. aku masuk bilik. secara tak sengaja, aku tdengar udin tanye kat opah die [mak aku la tu] udin kate " opah tak de bini ke???" akakaka aku pasang tinger lagi.. akak die lak nyampok, kema pon berkata " hei.. opah mane ade bini.. die tak kawin lagi" maka.. sape2 yg dengar perbualan tu.. trus gelak bagai nak rak. hahahaha... tu la budak2 skang. pandai btoi bcakap. ekekeke... pas tu.. actually, kak ana sampai ari rabu. sbelum imsak ari kamis tu, kak long lak sampai. pas tu abg sham lak sampai. abg sham ni dok sawak. ari kamis malam tu die sampai. so, time bebuka ramai2 telah berlaku. ekekeke... syok woooooo tgk gelagat dorang. mula2 sebelum bebuka, sume diam je.. bila time bebuka tiba, perghhhh sume serbu dapo. mcm ikan pirana. dah makan2 sume.. kenyang.. trus.. ilang umat kat dapo.. haha



bebudak dok makan kat dapo.. ni dapo seksen kat lakang skali. tmpt meja makan telah di'konker' oleh golongan dewasa. makan camni lagik besh.. hihi

[gamba di atas]



budak yg tak pakai baju tu adalah ekal. beliaulah yg menjadi tumpuan sepanjang raya taun ni. sbb beliau adalah seorang yg cumil mcm dak cina shaolin yg pakai spek mata bulat tu :)) time makan... kussssssmangat. time dukung die.. perghhhh rasa nak patah pinggang den. slambe je time main pkai spende je.. haha





sebelum bebuka puasa [membakar lemang]
esok nak raya!!!!! so, pagi2 lagi, da sebok nak wat psiapan utk masak lemang. besh2. aku pagi2 lagi da sebok basuh kain utk suma yg ade kat umah tu. sume kain2 telah di kumpui lam bakul. so aku tlg masukkan lam mesen je la. banyak giler kain. da jd mcm kat kdai dobi lak. nasib baik kak ngah [anak kak long] tlg sidaikan. sambel2 tu aku tgk aktiviti kat blakang umah gak. mak pagi2 da sebok g amik barang2 utk masak lemang serta rendang yg tlh di oder. pas tu aku tgk abg sham ngan mat no [ anak buah ] sebok nak siapkan tmpt nak bako lemang. dah siap tu, aktiviti melekat api lak. xtvt yg paling mencabar aku rasa. aku pon tlg2 jugak la. abg mintak aku minyak gas. mano adow. bako ngan ketas je la. bako2 nyala la jugak. pas tu padam. hahaha.. kayu nye tak kering sgt. ala2 lembab sket gitew. mane la senang nak lekat api. mcm2 alternatif ktorang lakukan. cari getah takde.. baka plastik.. lekat kejap.. padam.. haha.. tensi tensi.. kbetulan tepi umah aku ade sampan2 para nelayan.[umh tepi sungai beb] abg aku ckp.. kite angkat sampan tu.. bako sampan je la.. muahahah [ayat tensi] last2 suh mat no g beli minyak ges. mmg la api naik.. kejap je.. huhuh.. aku pon pusing2 umah.. tjumpe la tong sampah pastik yg warna itam tu. aku angkut gak. bawak ke tempat pembakaran [skema nye ayat] maka.. alternatif aku jugak yg bjaya.. yahuuuuu... ape la ko ni abg. nama je askar melayu.

my bonda tengah memasukkan pulut n santan lam buluh lemang. oit mat no... ko nengok je opah tu yer. bukan nak tlg. ish ish ish.. err... ape abg aku wat kat lakang tu ek [garu2 kepala]

lemang is oredi di bakar. manyak jugak tu. ahaks

mat no. merangkap ketua ajk yg menjaga lemang. abg aku mane pegi ilang tah.


ketua ajk yg telah penat membako lemang. ke... ko nak tberak no? muahaha

ahli-ahli ajk membakar lemang. mak, kak yati ngan kak ila. senang hati bgelak ketawa setelah lemang siap di masak. cantek btoi view tmpt kowang bgambo yer. sape la memerut kat dalam tu. hihihi..

sekian saje lah ceritera semasa last puasa dan xtvt membakar lemang. walo pun ade lagi gambar yg tak sempat di aplod, nengok gambar di atas pun dah cukup menceritakan kekecohan yg di gambarkan. ala.. tak sempat amik gambo akak a.k.a kak long mase tengah masak kt dapo. dia la yg jd tukang masak rasmi famili ktorang sepanjang bulan poser dan raye. sedap wooooooooo akak masak. bila akak masak je.. abis.. masak je abis.. sedap sangat ke.. atau oang kat umah tu mmg sume lapo-lapo? muahahaha... begitu lah rutin arian kak long setiap kali raya dan puasa menjelma.. thehehehe.. tq akak. tak penat sgt mak nak layan sume. ahaks. esok raya.. yey! yey!























No comments: