Our Anniversary!

Daisypath Anniversary tickers

Follow Me ;)

Monday, January 3, 2011

Pokok Mulberry

rasanya macam da lama aku tak buat pasal pokok mulberry aku ni... salu aku tengok rating kat nuffnang pon ramai yang search pokok ni... seriously, pokok mulberry aku da membesar... gambar yang aku letakkan ni, gambar pokok mulberry yang kedua.. aku tanam tepi umah.. yang lagi satu tu ada depan umah.. sini, aku nak bagi tips, kalau nak pokok ni berbuah lebat, potong la dahan dia selepas buah dia abis.. nanti dia akan tumbuh pucuk kat dahan yang kita potong tu. dan dalam masa yang sama, buah pon akan bercambah..

ni selepas aku da potong dahan-dahan mulberry tu, pucuk baru pon tumbuh...
dan... buah dia pon mula kuar.. see?? banyak kan??? ni yang belum masak.. lam 3-4 hari nanti dia masak la..
ok yang ni.. da masak... yang warna merah tu rasanya agak masam. sebab belum cukup ranum.. yang merah kehitaman tu, rasanya masam-masam manis.. sedap!! yang tu baru ranum.. maknanya da masak la... kalau nak cuba tanam pokok ni, cucuk je dahan dia lam tanah.. insyaAllah dia akan tumbuh.. senang je nak jaga pokok ni.. so, selamat mencuba!!





4 comments:

anie said...

wahhh.... nk dahan pokok ni akak... poskan nnt eh... kwkakakakakak!~ mari kita menanam!~

adriea said...

ko jgn tkejut kalau akak poskan nnt... hahahha

anie said...

ahahahah.. bleh2... idup ke lg sampai cni tu nnt? hahahahah/... leh tanam lg ke ek? wuuu...

adriea said...

wahh berminat nampak! hehehe
insyaAllah boleh rasanya.. akak pon nak bawak benih ni g sarawak.. tanam kat sane lak.. hehehe